2009 Clio Grandtour test: Dan prvi

0
1889
clio09_grandtur_dan1_0.jpg

Na test je stigao još jedan! Renault. Počevši od ovog posta, uvodimo i blog obraćanje auditorijumu, koje će biti nešto neformalnije, što će nam omogućiti da napravimo malo bolji odnos sa čitaocima. Ubuduće ćemo na dnevnoj bazi podnositi raporte o vozilima koja su nam na testu.

 

Nova generacija Clio u Grantour (karavan) karoseriji. I kao obično, kiša je stigla u isto vreme sa test automobilom. Ruku na srce, ove godine smo imali malo više sreće pa nas kiša nije pratila u stopu. Automobil je preuzeo Nenad, koji ga je brže-bolje prebacio meni na "staranje" pod izgovorom da je umoran. Istina je nešto drugačija, a to je da se uželeo svog Saxo VTS 16V kartinga 🙂

Standardni problem kad su u pitanju vozila na testu je da svi živimo u zoniranim delovima Beograda što znači da sa novim cenama, nedelju dana parkiranja može da napravi solidno udubljenje u novčaniku. Naši vrli menadžeri iz Parking Servisa su rešili da nam "poboljšaju životne uslove" tako što će da poskupe parkiranje. Valjda im je poskupela farba za obeležavanja parking mesta, pa su rešili da te troškove prebace na nas. Tako nam i treba.

Da se vratim na test mašinu… Pre samo par dana smo vozili Clio 1.2 TCE Dynamique, pa je prelazak u Grandtor prilično bezbolan.

clio09_grandtur_dan1_1.jpg

Unutra izgleda isto kao i klasičan Clio. Sve dok se ne okreneš i shvatiš da je iza tebe baš solidan tovarni prostor. Za pogon je zadužen 1,5 dCi, koji sam već vozio u Sanderu. Specijalista za Renault/Dacia program, Nenad, će malo detaljnije na tu temu elaborirati narednih dana. Meni će ovaj mali karavan odlično da posluži prilikom mini-selidb, koja me očekuje. Očekujte foto dokumentaciju punog prtljažnika.

clio09_grandtur_dan1_2.jpg

Ono što je bitno je da mašina troši 7 litara dizela u najgoroj mogućoj gradskoj gužvi, kakva je uobičajena čim padne kiša. Kad padne kiša, u Beogradu prestaje da važi i ono malo saobraćajnih pravila, koja se poštuju u normalnim uslovima. To je odmah demonstrirao dasa sa Z101 koji je stao na SRED raskrsnice posred dve trake tako da ne mogu da prođu pešaci, a umesto dva automobila mogao je da stane samo on. Verujem da je moga, zauzeo bi i šine.

clio09_grandtur_dan1_3.jpg

Auto je vrlo udoban, sedišta su presvučena jako kvalitetnom presvlakom, a audio sistem je malo "tanak" sa basovima. Pokušaću da pojačam malo basove, da vidim da li je do slabijih zvučnika ili je sistem tako podešen.

Nekoliko fotografija opisuje vremenske uslove tokom prvog dana testiranja Grandtoura i daje lepo opravdanje zašto je auto prevalio samo 20km.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here