Pregled DTM sezone 2004.

0
18012

Deutsche Tourenwagen Masters ili DTM predstavlja po svim anketama trenutno najznačajnije turing takmičenje u Evropi (a uz Australijski V8 šampionat i u svetu). Ovaj tekst je predstavlja pregled dešavanja u toku sezone 2004. Nadamo se da će ovaj tekst približiti ovo takmičenje još širem krugu ljubitelja pravih auto trka gde je vozač najjbitniji element.

DTM 2004

Deutsche Tourenwagen Masters

DTM 2004: Predstavljanje u Hamburgu

U Hamburgu, 30. marta 2004. je predstavljena nova 2004. DTM postava javnosti na Hansestadt trgu u Hamburgu. Više od 10000 gledalaca je prisustvovalo predstavljanju novih automobila koji će se koristiti u novoj sezoni. Kao što je tada već bilo poznato, DTM je promenio pravila tako da su kupei bili zabranjeni za korišćenje (od strane fabričkih timova) tako da Mercedes CLK, Astra V8 i Audi TT-R više nisu mogli da se koriste i jedni koji su ih vozili u 2004. su bili mali privatni timovi.

Mercedes je prikazao čak 8 automobila C klase od kojih su četiri fabrička automobila tima HWA koje su vozili višestruki šampion DTM Bernd Schneider, njegov prošlogodišnji konkurent i drugoplasirani u 2003. Christijan Albers, Franacuski bivši F1 vozač Jean Alesi i Englez Gary Paffet koji je prešao iz Keke Rosbergovog tima u tim Norberta Hauga. Preostala četiri mercedesa će biti vožena u polu-fabričkim timovima Persson za koje vozi Stefan Mucke i novopridošlica u DTM Markus Winkelhock i tim Keke Rosberga za koji voze Češki DTM novajlija Jarek Janis i Bernd Maylander. Kompanija Vodafone je bila sponzor svih osam automobila.

Opel je zamenio Astru V8 sa Vectrom GTS V8 i predstavio je sedam automobila, tri su bila u OPC Team Phoenix, tri u OPC Tema Holzer i jedan u OPC Team Euroteam. Holzer tim je zadržao prošlogodišnjeg vozača Manuela Reutera, a u tim su došli bivši F1 vozač Hainz-Harald Frentzen i Timo Schreider koji je prešao iz Phoenix tima. Phoenix tim je zadržao Britanca Peter Dumbreck, a pojačanja su Martin Fassler koji je prešao iz Mercedesovog fabričkog tima i DTM 2002 šampionom Laurent Aiellom koji je došao iz Audija. Euroteam je imao samo jednog vozača Holanđanina Jeroen Bleekmolena koji je i prošle godine vozio az isti tim. Šef Opel tima je rekao da će svi automobili biti Vectre GTS V8 sem Euroteam-a koji će imati prošlogodišnju Astru V8. Sponzori Opel automobila će biti kao i prošle godine GMAC Bank i TV Today kojima su se pridružili Stern i Playboy.

Audi je predstavio 6 automobila, četiri će biti u ABT timu, a dva u Joest Racing timu. Novi automobili su na bazi Audi A4 modela pto je veoma uspešna baza za sve vrste turing automobila. Joest tim je potpisao sa Frank Biela koji je 1991 DTM šampion dok će drugi vozač biti bivši F1 vozač Emmanuel Pirro. Abt je zamenio Karla Wendlingera sa Tom Kristensenom, a ostao je Mattias Ekstromom, Martinom Tomczukom i Christianom Abtom (vlasnik tima). Hasseroder i RedBull/Plazystation 2 su i dalje sponzori Abt automobila, dok su Joest automobili 100% fabrički podržani i njihov sponzor je Audi.

DTM 2004: Vozači i njihovi automobili

Među vozačima za sezonu 2004 postoji dosta promena u odnosu na sezonu 2003.

Kod Audija bivši F1 vozač Austrijanac Karl Wendlinger nije uspeo da obnovi ugovor posle osvajanja samo jednog poena u prethodnoj sezoni, a zamenjen je Dancem Tomom Kristensenom. Francuz Laurent Aiello je u Audiju zamenjen Italijanskim bivšim F1 vozačem Emmanuele Pirroom, a Nemac Peter Tertig koji je u 2003 osvojio samo jedan bod zamenjen sa Nemcem Frank Biela-om. Ukupno za Audi vozi tri stara vozača – Mattias Ekström, Martin Tomczyk i Christian Abt, kao i tri nova.

U 2004. za Opel će voziti stari vozači: Švajcarac Marcel Fässler, Nemac Manuel Reuter, Britanac Peter Dumbreck, Nemac Timo Scheider i Holanđanin Jeroen Bleekemolen. Novi vozači su Laurent Aiello koji je došao iz Audija i zamenio Švajcarca Alan Menua u Phoenix timu. Nemački bivši vozač F1 Hainz-Harald Frentzen je novi vozač za Opel koji je zamenio Nemca Joachim Winkelhocka.

Mercedes startuje sa osam automobila, a 4 fabrička voze Nemac Bernd Schneider, Holanđanin Christijan Albers, Francuz Jean Alesi i Britanac Gary Pafett. Stefan Mucke i Bernd Maylander su ostali da voze za polu-fabričke timove Persson i Rosberg dok su iz Mercedesa otišli Nemac Tomas Jager i Japanac Katsutomo Kaneishi koji u 2003 nisu uspeli da osvoje ni jedan poen, a umesto njih su došli vozači koji su po prvi put u DTM Nemac Markus Winkelhock i Čeh Jarek Janis koji je prvi Čeh koji vozi u DTM.

Ukupno je šest novih vozača došlo u DTM za sezonu 2004. i to: Frentzen, Kristensen, Pirro, Biela, Markus Winkelhock i Janis, dok su Menu (9ti u 2003), Jager (14ti), Tertig (15ti), Wendlinger (16ti), Winkelhock (17ti) i Kaneishi (21vi) otišli iz DTM.

Audi je svoj TT-R zamenio modelom A4, Opel je Astru V8 zamenio sa Vectra GTS V8, a Mercedes je upotrebio C klasu pa ukupno na startu sezone smo imali čak 17 novih automobila.

Nat

Vozač,Tim

Make

Car

1. Schneider, Bernd
HWA

AMG-Mercedes C-Klasse

2. Albers, Christijan
HWA

AMG-Mercedes C-Klasse

3. Fässler, Marcel
OPC Team Phoenix

Opel Vectra GTS V8

4. Aiello, Laurent
OPC Team Phoenix

Opel Vectra GTS V8

5. Ekström, Mattias
Audi Sport Team Abt

Audi A4 DTM

6. Tomczyk, Martin
Audi Sport Team Abt

Audi A4 DTM

7. Alesi, Jean
HWA

AMG-Mercedes C-Klasse

8. Paffett, Gary
HWA

AMG-Mercedes C-Klasse

9. Frentzen, Heinz-Harald
OPC Team Holzer

Opel Vectra GTS V8

10. Reuter, Manuel
OPC Team Holzer

Opel Vectra GTS V8

11. Abt, Christian
Audi Sport Team Abt Sportsline

Audi A4 DTM

12. Kristensen, Tom
Audi Sport Team Abt Sportsline

Audi A4 DTM

14. Dumbreck, Peter
OPC Team Phoenix

Opel Vectra GTS V8

15. Scheider, Timo
OPC Team Holzer

Opel Vectra GTS V8

16. Bleekemolen, Jeroen
OPC Euroteam

Opel Astra V8 Coupé

17. Winkelhock, Markus
Team Persson

AMG-Mercedes CLK

18. Mücke, Stefan
Team Persson

AMG-Mercedes CLK

20. Janis, Jarek
Team Keke Rosberg

AMG-Mercedes CLK

21. Bernd Mayländer
Team Keke Rosberg

AMG-Mercedes CLK

44. Pirro, Emanuele
Audi Sport Infineon Team Joest

Audi A4 DTM

45. Biela, Frank
Audi Sport Infineon Team Joest

Audi A4 DTM

2004 DTM Kalendar

18. April 2004

ROUND #1: Hockenheimring Baden-Württemberg

2. Maj 2004

ROUND #2: Estoril

16. Maj 2004

ROUND #3: Adria Raceway

6. Juni 2004

ROUND #4: EuroSpeedway Lausitz

27. Juni 2004

ROUND #5: Norisring

18. Jul 2004

DEMO ROUND: Shanghai

1. Avgust 2004

ROUND #6: Nürburgring

8. Avgust 2004

ROUND #7: Motopark Oschersleben

5. Septembar 2004

ROUND #8: Circuit Park Zandvoort

19. Septembar 2004

ROUND #9: Brünn

3. Oktobar

ROUND #10: Hockenheimring Baden-Württemberg

Ukoliko uporedite kalendare za 2004. i 2003. videćete da DTM startuje dve nedelje ranije nego prethodne godine i da se zavšrava kao i prethodne, prve nedelje meseca oktobra. Šest od deset trka se održava u Nemačkoj: dva puta Hokenhajm, Eurospeedway, Norisring, Nirnburgring (samo jednom umesto dve kao u 2003) i na Ošerslebenu što je nova staza za DTM. Donington Park i A1 Ring se ne voze kao što su se vozile u 2003., a umesto njih su u kalendaru svoje mesto našle staze Brno (Češka), Estoril (Portugalija). Zadržane su staze Zadvort (Holandija) i Adria (Italija).

#1 AMG Mercedes C-Klasse (Bernd Schneider, D)

#2 AMG Mercedes C-Klasse (Christijan Albers, NL)

#3 Opel Vectra GTS V8 (Marcel Fässler, CH)

#4 Opel Vectra GTS V8 (Laurent Aiello, F)

#5 Audi A4 DTM (Mattias Ekström, S)

#6 Audi A4 DTM (Martin Tomczyk, D)

#7AMG Mercedes C-Klasse (Gary Pfaffett, GB)

#8 AMG Mercedes C-Klasse (Jean Alesi, F)

#9 Opel Vectra GTS V8 (Heinz-Harald Frentzen, D)

#10 Opel Vectra GTS V8 (Manuel Reuter, D)

#11 Audi A4 DTM (Christian Abt, D)

#12 Audi A4 DTM (Tom Kristensen, DK)

#14 Opel Vectra GTS V8 (Peter Dumbreck, GB)

#15 Opel Vectra GTS V8 (Timo Scheider, D)

#16 Opel Astra V8 Coupé (Jeroen Bleekemolen, NL)

#17 AMG Mercedes CLK (Markus Winkelhock, D)

#18 AMG Mercedes CLK (Stefan Mücke, D)

#20 AMG Mercedes CLK (Janis Jarek, CZ)

#21 AMG Mercedes CLK (Bernd Mayländer, D)

#44 Audi A4 DTM (Emmanuele Pirro, I)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here