2009 Mercedes BlueZero E-CELL PLUS

0
1715
Image
NAS SPONZOR

 

 

Mercedes je predstavio unapređene verzije svojih BlueZERO koncept vozila, koja se nalaze u poslednjoj razvojnoj fazi, odnosno skoro su spremna za prelazak u serijsku proizvodnju.

 

Prvo pojavljivane ovih koncepta vozila videli smo početkom prošle godine na Salonu automobila u Detroitu 2008.

BlueZERO E-CELL PLUS je automobil sa električnim pogonom, koji obezbeđuje produženu autonomiju zahvaljući prisustvu SUS motora. Ovakav, hibridni, pogon omogućava autonomiju od skoro 600km, u okviru kojih je moguće prevesti se do 100km koristeći isključivo električni pogon i energiju uskladištenu u baterijama, odnosno bez ikakvih štetnih emisija.

 

 Image

 

SUS motor, koji je Mercedes-Benz iskoristio u ovom koncept vozilu je 1,0 litarski trocilindrični turbo benzinac, koji proizvodi 68KS. Pretpostavljamo da je u pitanju agregat, kojeg imamo prilike da viđamo u Smart automobilima. U pitanju je serijski hibrid, tj. benzinski motor se koristi isključivo za dopunjavanje i generisanje električne energije, a ne za pogon vozila.

 

 Image

 

Brzi punjači namenjeni punjenju ovog vozila, snage 20kW mogu za 30 minuta da obezbede dovoljno energije za vožnju od oko 50km. Kompletno punjenje litijum jonskih baterija kapaciteta 18kWh traje nešto malo više od jednog časa.

Ukoliko se koristi klasičan punjač, tj. kućna električna instalacija zahteva duplo duže vreme punjenja, nego kada se koriste brzi punjači koji bi trebalo da budu dostupni na specijalno adaptiranim benzinskim pumpama.

 

 Image

 

Pored ovog modela, tu su i BlueZero E-CELL model, koji koristi isključivo električni pogon, koji mu omogućava autonomiju od 200km, dok je treći član Mercedes ponude model BlueZero F-Cell, koji koristi gorivne ćelije, koje omogućavaju autonomiju od oko 400km.

Sva tri BlueZERO modela imaju prednji pogon, tipičan za kompakt klasu vozila. Komponente pogona su modularne i lako izmenljive, tako da se lako može menjati ili kombinovati neki od ponuđenih opcija pogona. Opcione mogućnosti pogona su moderne, tečno hlađene, litijum jonske baterije kapaciteta 35kWh uparene sa elektro motorom snage 100kW/320Nm.

 

 Image

 

Svi modeli iz BlueZERO game ubrzavaju od 0 do 100kmč za manje od 11s, a maksimalna brzina im je ograničena na 150kmč.

BlueZERO modeli će po izgledu i dimenzijama biti mešavina A i B klase. Sva tri modela su dugačka 4,22m i nude vrlo prostrani prtljažni prostor zapremine 500l, kao i mesto za pet putnika.

 

 Image

 

Mercedes planira da tokom 2009. godine proizvede ograničenu količinu ovih modela, da bi tokom 2010. bila proizvedena druga serija, koji će biti podvrgnuti rigoroznom testu u realnim uslovima eksploatacije.

 

 

 

Prethodni tekstFerrari i Santander – snaga crvenog
Sledeći tekstNajava: 42. Serbia Rally 2009
Večni entuzijasta.