Vatrogasni Nissan GT-R

0
1575
Image

 

Vatrogasci će sigurno biti ljubomorni kad ugledaju novo vozilo, kolegu s Nürburgringa. Nissan GT-R preuređen je u vozilo za hitne intervencije na nürburgrinškoj Nordschleife stazi.

 

Sportski automobil s 357 kW, odnosno 486 KS, opremljen rotirajućim svetlom i sistemom za gašenje požara vodom i protivpožarnom penom, koristiće se od sada za gašenje zapaljenih automobila na stazi. Michael Bierdümpfl, direktor komunikacija  kompanije Nissan Center Europe, predao je spasilački GT-R u petak 14. avgusta dr. Walteru Kafitzu, izvršnom direktoru kompanije Nürburgring.

Image 

Kad se stotine amaterskih vozača sjuri niz stazu u podnožju planinskog predela Eifel, danima kada je staza otvorena za javnost, neizbežne su greške koje za posledicu imaju sudar. S vremena na vreme benzin koji se tada prolije po vrućim izduvnim cevima – plane. Zbog toga će spasilačkim ekipama na Nordschleife, dugoj oko 20 km, biti drago što umesto velikih vatrogasnih kamiona od sada raspolažu najbržim spasilačkim vozilom.

Raspolagaće preuređenim GT-R-om – poklonom kojim se japanski proizvođač zahvaljuje kompaniji koja upravlja Nürburgringom na odličnoj saradnji pri razvoju GT-R-a. Modifikacije na automobilu napravila je kompanija M&M Automotive, bonski specijalisti za razvoj automobila i modifikacije sportskih automobila. Standardna zadnja sedišta zamenjena su 50-litarskim rezervoarom za vodu koji je radi sigurnosti smešten u kavez od hrom-molibdenske legure. Tu su i sistem za gašenje sa srednjim pritiskom (20 bara) i naprava za namotavanje creva. Za razliku od fabričkog GT-R-a, ima i dodatni radio sistem, Recarova sportska sedišta i stabilizator. Sa dometom pene od 18-ak metara i 20-metarskom cevi, spasilačka ekipa će sa jednim rezervoarom, protiv vatre moći da se bori oko dva minuta.

GT-R Nürburgring nalazi se na ulazu na stazu, pa će vatrogasci, obučeni na posebnoj stazi kako bi znali njime da upravljaju, moći hitro da reaguju. Uprkos dodatnih 200 kilograma, GT-R Nürburgring stazu Nordschleife pređe za manje od osam minuta. Ta izuzetna brzina spasiocima omogućava da za tren oka stignu na bilo koji deo legendarne staze.

Izvor: Nissan Srbija PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here