NK TEST: Toyota Avensis Wagon 2,2 DCAT

0
8676
Image

Image 

Karavan? Navala MPV, SUV i crossover vozila je praktično potisnula klasične karavane iz ponude proizvođača. Da li karavan karoserija i dalje ima svoju primenu ili je brojne druge varijante čine nepotrebnom? Nakon što smo imali priliku da vozimo Avensis Wagon, uvereni smo da karavani imaju šta da ponude kupcima. Avensis pogotovu.

 

Image
 

Toyota je za 2009. godinu pripremila veliki broj potpuno novih, kao i revidiranih modela. Restilizovani Yaris za 2009. smo već vozili , a sada je na redu novi Avensis.

Standardna praksa uvoznika da na test daju vrlo dobro opremljene automobile je nastavljena, pa smo tokom proteklih dana bili za volanom najskupljeg raspoloživog Avensisa. Ako bi ste ušli u Toyota prodajni salon i od prodavca zatražili "najskuplji Avensis", taj automobil će izgledati (i biti opremljen) baš kao testirani automobil. Praktično, jedina opcija koja nedostaje je fabrički navigacioni uređaj, koji i dalje nije u mogućnosti da obavlja svoj posao u našoj zemlji. Svi ostali raspoloživi opcionali, kao i najbolja raspoloživa serijska oprema – Executive, su ugrađeni, što je cenu ovog automobila podiglo na nepunih 37000EUR.

 

 

Ako bi trebalo da jednom rečju opišemo Avensisa prethodne generacije, baš kao što smo to i nekoliko puta isticali u našem testu prethodne generacije, onda bi ta reč bila diskretan.

Novi model to nikako nije, a pogotovu ne testirani model, koji je dijametralna suprotnost prethodnoj generaciji po pitanju diskretnog izgleda. U pitanju je dizajnerski zaokret, koji će Avensis učiniti daleko ozbiljnijim konkurentom automobilima D segmenta, a život će otežati i pojedinim modelima iz premijum klase.

 

Image 

 

 

Ako, po pitanju atraktivnosti Avensis uporedimo sa Renault Lagunom GT, koju smo imali prilike da vozimo pre relativno kratkog vremena – Avensis sasvim sigurno privlači daleko više znatiželjnih pogleda. Oba automobila su tokom test perioda vožena skoro identičnim rutama – svakodnevni prolasci kroz ulicu Strahinjića Bana, su dokazali da čak i blazirana ekipa profesionalnih sedača i sedačica u poznatim kafićima sa radoznalošću gleda u Avensis, dok je Laguna prolazila potpuno nezapaženo. Još jedna činjenica koja govori u prilog tome da je, za razliku od prethodne generacije, Avensis postao i veoma atraktivan automobi.

 

Uvod

Prva generacija Avensisa, koja se proizvodila od 1997. pa do 2003. je nasledila model Carina E. Prvu generaciju Avensisa je krasila visoka pouzdanost, solidni motori i oprema. Restilizacija je bila 2000. godine, kada su benzinski motori dobili promenljivo vreme otvaranja ventila. Isporučivao se u karavan, limuzina i liftback karoserijama.

Toyota Avensis T25

Druga generacija se proizvodila od 2003. pa do 2008. godine, a vrlo blaga restilizacija je bila 2006. godine. Upravo taj, restilizovani, model smo i mi imali na našem testu. Druga generacija Avensisa se dičila modernijim dizel motorima zapremine 2,0 i 2,2 litara.

Treću generacija Avensisa, koju smo vozili početkom godine za vreme zvanične promocije ovog modela za tržište Srbije, donosi značajno agresivniji i atraktivniji izgled. Dosadašnji modeli Toyote su uporno bili tako projektovani da su pre svega pouzdani, zatim praktični, a atraktivan izgled je bio vrlo nisko na spisku želja rukovodioca Toyote. Situacija se, očigledno, promenila pa tako novi Avensis ima dosta elemenata viđenih na Lexus IS modelu, dok će automobilski ljubitelji primetiti i izvesnu dozu sličnosti sa Cadillac CTS modelom.

Image 

 

 

Nova generacija Avensisa je bazirana na potpuno novoj platformi, koja je duža i šira za po 50mm od modela prethodne generacije. Kolotrag je povećan za 30 i 45mm, što obezbeđuje poboljšane vozne karakteristike. Novi model ima više prostora u unutrašnjosti, a suptilnim promenama u obliku i položaju sedišta je dobijeno još više mesta za sedenje. Zapremina prtljažnika na limuzini je 509l, dok kod karavana ta zapremina iznosi 543l/1609l.

Image

   

 

 

Gama motora je nepromenjena, kad se govori o tri D-4D dizelaša (2,0 sa 126KS/310Nm, 2,2 sa 150KS/340Nm i 177KS/400Nm) čija je emisija CO2 smanjena u proseku za 10%, dok su benzinci doživeli pravo osveženje.

Benzinski motori sada nose oznaku Valvematic i nude više snage uz smanjenu potrošnju i štetne emisije (10-26%). Najslabiji benzinac – 1,6 sada proizvodi sjajnih 132KS/160Nm, 1,8 razvija 147KS/180Nm dok 2,0 litarski motor razvija 152KS/196Nm.

Svi manuelni menjači su šestostepeni, dok se uz benzince (1,8 i 2,0) nudi 7-stepeni CVT automatski menjač (Multidrive S), a kupci dizela mogu doplatiti za klasični automatski 6-stepeni menjač.

1 COMMENT

  1. Ispravka cene testiranog vozila. Ksenonski farovi sa AFS i Panorama krov su u sklopu serijske opreme. Prvobitno navedena cena od 39225E nije tačna, već testirani automobil košta 36925E.

    Izvinjavamo se čitaocima zbog greške.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here