Predstavljen prvi španski super automobil

0
2653
Image
NAS SPONZOR

 

 

Očigledno da je konstrukcija super automobila postala obaveza svake nacije koja drži do sebe. Nakon prvog danskog, preksinoć je u Valensiji predstavljen i prvi španski super automobil – GTA Spano.

Kompanija GTA Motors davno je najavila predstavljanje ovog autotmobila kao vrhunac njihovog 15 godina dugog bavljenja automobilskim sportom. Direktor kompanije Domingo Ochoa pokrenuo je projekat pre 5 godina i predstavljanje automobila dočekao kao ostvarenje dugogodišnjeg sna.

 

 Image

 

Dizajn je potpisao direktor dizajna kompanije, Sento Pallardó, a iako ga pomalo euforično opisuju kao unikatan, moramo priznati da GTA Spano ne poseduje elemente koji bi ga izdvojili od slične konkurencije. Ekskluzivnost će u svakom slučaju biti zagarantovana zahvaljujući ograničenom broju primeraka – samo 99.

 

 Image

 

GTA Spano pokreće modifikovani V10 motor poreklom iz Dodge Vipera. Motor ima ogromnu zapreminu od 8,3 litra i pozicioniran je uzdužno iza vozača. Motor razvija 780 KS, a ukoliko kao pogonsko gorivo koristi bioetanol snaga se uvećava na 840 KS. Maksimalnu snagu V10 razvija pri 6300 o/min (6250 o/min u slučaju bioetanola), dok je maksimalan obrtni momenat 920 Nm.

 

 Image

 

Zahvaljujući i asistenciji kompresora automobil ima zaista neverovatne performanse na papiru, pa ubrzanje do 100 km/sat traje samo 2,9 sekundi, a maksimalna brzina prevazilazi 350 km/sat.

 

 Image

 

Menjač je dotupan u tri opcije, a sve podrazumevaju 7 stepeni prenosa. Prva opcija je automatski sekvencijalni, sekvencijalni sa polugama za ručnu promenu brzina i klasičan manuelni.

 

 {youtube}NmbdLYn3CcA?qv=hd720|640|360{/youtube}

Detalji sa promocije u Valensiji

 

Šasija automobila u potpunosti je izrađena od ugljeničnih vlakana, titanijuma i kevlara. Ukupna težina automobila i pored preskupih kompozitnih materijala iznosi 1350 kg. GTA Spano je dugačak 4.65m, širok 1.98m, visok 1.20m, dok je međuosovinsko rastojanje 2.8 metara. Zapremina rezervoara je 120 litara.

 

 Image

 

Kočioni sistem poseduje karobon keramičke diskove promera 380 mm sa 6-klipnim kočionim kleštima marke AP Racing. Snaga se prenosi na asfalt pomoću 19" i 20" točkova obučenih u Pirelli gume dimenzija 255/35 na prednjim 19" točkovima i 330/35 na zadnjim 20".

 

Image 

 

Oni koji budu imali privilegiju da se nađu među 99 vlasnika španskog super automobila, izbrojaće oko 670.000 dolara.

 

Image

Image

Image

 

 

 

 

 

Prethodni tekstNovo sigurnosno vozilo FIA GT: Wiesmann GT MF5
Sledeći tekstUsain Bolt ostao bez BMW-a