Alfa Romeo twin turbo dizel

0
3248
NAS SPONZOR


Glasine koje se sve češće čuju povodom nevih modela Alfa Romea su srdačno prihvaćene od pravih ljubitelja „sportskog srca“. Te glasine govore o korišćenju V8 Maserati motora, pogona na sva četiri točka i svi pokazuju da Alfa Romeo definitivno teži ka luksuznim sportskim automobilima iako tu postavku kvari partnerstvo sa GM koji po definiciji je daleko od inovatora.

detaljnije u nastavku teksta Novi motor 1,9 MJet Twin Turbo koji treba da se pojavi u novoj Alfi 148 tokom 2006. godine i on je rezultat rada GM i Fiata na zajedničkom konceptu motora koji se već može videti u Opel Vectra OPC koncept vozilu. Alfa Romeo će na tom motoru koristiti redne turbo punjače koji umanjuju tradicionalne falinke standardnih bi-turbo motora, a istovremeno omogućva optimalnu kombinaciju pefrormansi i potrošnje. Na niskom broju obrtaja do oko 1800 radi mala i brza turbina koja može da isporuči čak 3,2 bar pritiska na malim brojevima obrtaja što rezultuje istovremenim povećanjem snage od čak 400Nm na samo 1400 obrtaja koje Opel-ov prototip motora razvija. Kako se broj obrtaja poveća preko 1800, ventil koji kontroliše tok vazduha omogućava da i druga trubina počne sa radom koja svoj maksimum postiže na 3000 obrtaja i isporučuje dovoljno vazduha za motor sve do crvenog polja. Rezultati su fantastični – maksimalni obrtni momenat se razvija od 1400 do 3600 obrtaja pa nema potrebe za teranjem motora u crveno polje. Ubrzanje 0-100 kmh je fantastičnih 6,5 seknudi, a potrošnja je manja nego kod standardnog 1,9 JTD motora.
(Mane ovakvog dizajna je velka komplikovanost izrade što nikako nije poželjno čuti kada su u pitanju Italijanski automobili – detaljnije o turbinama možete pročitati u tekstu)

Inače, Alfa Romeo ima istorijske veze sa GM-om i to kada je motor u Callaway C3 GTV 6 modelu redizajniran po nacrtima Alfa Romeo inženjera kako bi se iz Maseratija prebacio u GM Callaway, a sve po narudžbi GM i tadašnjeg Alfa Romeo uvoznika za Ameriku. GTV 6 model je proizvođen od 1985. do 1991. i bio je uspešan kako na trkačkim stazama tako i u prodaji, a praktično je predstavljao Maseratija za Američko tržište. To samo može da bude plus u tekućoj saradnji i nada da se Alfa Romeo neće udaljiti od svojih principa beskompromisnih proizvođača sportskih automobila.

Prethodni tekstNova Škoda Sport
Sledeći tekstDakar: 7. etapa – Peterhansel vodeći u generalnom
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here