Reno otporan na ekonomska dešavanja

0
2426

Kao i većina automobilskih kompanija, Renault je zabeležio izvestan pad prodaje, ali daleko manje nego ostali, što je kao konačan rezultat imalo povećanje tržišnog učešća ove kompanije na globalnom tržištu.

 

Ukupan pad prodaje automobila je na globalnom nivou zabeležilo pad od 4,8%, dok je Renault grupacija imala pad prodaje od 4,2% i ukupan rast učešća na 3,6%. Renault grupacija je zabeležila rast od 1,5% prodaje na tržištima van Evrope, a prodaja na tim tržištima sada iznosi skoro 37% ukupne prodaje (873.798 vozila).

U Evropi, Renault je zabeležio povećanje tržišnog učešća za 1%, a takođe je umanjena prodaja vozila kompanijama koje se bave kratkoročnim lizingom, kako bi se povećala cena polovnih vozila ovog proizvođača.

U Rusiji je zabeležen rast prodaje od 6,8% na preko 100.000 prodatih vozila.

Renault je tokom 2008. godine predstavio 9 potpuno novih modela: Clio karavan, Grand Modus, Mégane, Laguna Coupé, Kangoo putnički i komercijalni, Kangoo Compact, Logan pikap i Thalia. Veliki broj restilizovanih i novih modela je Renault učinio markom sa najmlađom gamom modela – prosečno 2,2 godine (2005. godine, prosečna starost Renault modela je bila 3,8 godina).

Model Twingo je najprodavaniji u Francuskoj i nalazi se među tri najprodavanija modela u evropi, za svoju kategoriju. Clio je i dalje na trećem mestu u svom segmentu.

Renault grupa za 2009. godinu ima oslonac na tri faktora:

– Novi modeli (Megane, Scenic, Grand Scenic, Clio III restilizacija i Master), kao i lansiranje Fluence i SM5 modela.
– Renault Eco2 gama modela, koja će privlačiti kupce izuzetnim poreskim olakšicama (u EU)
– Ekonomski model Dacia marke

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here