Mazda MZR-R LMP2

0
9652
Image

Mazda je krajem 2008. godine, kada su svi ostali sportski programi smanjili obim ili potpuno prestali, odlučila da veoma aktivno pruži podršku nekolicini timova. Evo šta nudi Mazdin trkački motor MZR-R timovima iz LM P2 klase.

 

Mazda je, da podsetimo, jedini japanski proizvođač, koji je uspeo da osvoji 24 časa Le Mans -a. 1991. godine, Mazda je sa prototipom grupe C, kojeg je pokretao legendarni trkački Vankel agregat 787B uspela da bude brža od velikih evopskih timova – Jaguara i Mercedesa.

 

Image

 

Iako je Mazda uložila dosta truda da Vankel motor učini ekonomičnijim i pouzdanijim sa Renesis gamom, trkački program startovan 2007. godine od strane Mazda Severna Amerika, oslanjao se na konvencionalni dizajn SUS motora. Dotadašnji Vankel R20B sa tri rotora radne zapremine 2,0 litara je povučen iz upotrebe, što se nije dopalo poklonicima Vankel tehnologije, ali je to bio jedini logičan način da se Mazda uključi u sve konkurentnija endurans takmičenja, koja su geometrijskom progresijom dobijala na gledanosti i značaju. Naravno, činjenica da Mazda prodaje većinu svojih automobila sa četvorocilindričnim motorima je sigurno još jedan bitan razlog za ovakvu odluku.

Kako Mazda Severna Amerika nije mogla da opravda troškove razvoja specifičnog motora u Japanu, gde se nalazi matično razvojno-istraživačko odeljenje, odlučeno je da se razvoj motora poveri nekoj od specijalizovanih kompanija, koje se tim poslom bave već duže vremena. Izbor je pao na britansku kompaniju, sa bazom u Essex-u – AER.

AER (Advanced Engine Research) je kompanija već poznata po svojim trkačkim motorima, koje koriste privatni timovi u LM P2 klasi. Činjenica da su posade sa AER motorima osvajale 24 časa Le Mans-a, je bio dodatni podstrek da Mazda započne saradnju upravo sa ovom kompanijom.

 

Image

 

Mazda je svoj trkački program započela u saradnji sa BK Motorsport timom, koji je nastupao u P2 klasi ALMS takmičenja.

Marcus Haselgrove, tehnički direktor BK Motorsport tima je izjavio:”Glavni parametar za odabir proizvođača je bila pouzdanost, a ne maksimalna snaga. Ovi motori se, za razliku od ostalih takmičenja, na endurans trkama startuju i tokom narednih 12 ili 24 časa voze sa 100% gasa.

Još jedna bitna komponenta modernih trkačkih motora su sistemi za upravljanje radom motora(ECU), a AER je bio poznat i po veoma uspešnim i pouzdanim ECU-ima.

 

Image Image

 

Mazdaspeed, sportsko odeljenje Mazde, i AER su posle 16 nedelja rada, a samo 5 nedelja nakon što je prvi sklopljeni motor bio na merenju snage, izašlo na trkačku stazu. Vozači BK Motorsport tima debitovali su sa novim motorom u kombinaciji sa Lola šasijom i postigli osmo najbrže vreme u generalnom plasmanu.

U tom trenutku se nije mnogo pričalo o konkretnim performansama, a jedine cifre koje su bile zvanično poznate, govorile su da je cilj programa bio motor sa 500KS i 545Nm.

Podpredsednik Mazda Severna Amerika za kvalitet, razvoj i istraživanje, Robert Davis, je izjavio da je u pitanju poptuno novi trkački motor na kome će pokušati da se primeni neka od postojećih Mazdinih tehnologija, kao što je DISI sistem direktnog ubrizgavanja. Trkački motor bi intezivnim korišćenjem turbo punjača i direktnog ubrizgavanja trebalo da doprinese poboljšanju rešenja, od čega bi korist imali serijski modeli, koji koriste Turbo DISI (Mazda CX7 , Mazda 3 MPS, Mazda 6 MPS ).

Nažalost, zbog veoma snažne konkurencije u P2 klasi (Acura ARX 01b i Porsche RS Spyder), korišćenje serijskog bloka motora nije bilo moguće, kao ni realizacija inicijalne ideje Mazdinih menadžera da se postojeći serijski MZR (MZR motori su svi aktuelni serijski benzinski i dizel motori u Mazda ponudi) motor konvertuje u trkački.

Tehnički direktor AER se prisećao početnih faza saradnje sa Mazdom:”Inicijalni plan je bio da se MZR motor konvertuje u trkački i mi smo smo odmah ukazali na potencijalne probleme. Najveći problem je bila nemogućnost korišćenja suvog kartera, a da ti troškovi ne budu izuzetno visoki. Nakon nekoliko razgovora, odlučeno je da trkački motor bude potpuno nov, ali da dizajn bude što je više moguće oslonjen na MZR konstrukciju.

I pored činjenice da je MZR-R dizajn baziran na serijskom MZR, komponente nisu međusobno zamenljive.

 

Image

 

Cilj AER razvojnog odeljenja je bio da sa Mazdinim motorom naprave bolje performanse nego sa njihovim postojećim agregatom, koji prodaju trkačkim timovima. Konkretne cifre su trebale da nadmaše AER P07 agregat (takođe redni četvorocilindrični turbo) za 5-10%.

Što se tiče turbo punjača, Mazda Severna Amerika je u svom timu imala nekoliko inženjera, koji su ranije radili za Garrett (kompanija koja proizvodi turbo punjače), pa nije neobično što je odlučeno da se koristi specijalno projektovani turbo TR30R, koji su zajednički projektovali Mazdaspeed i Honeywell Turbo Technologies (ćerka firma Garrett kompanije).

Šasija je bila već odabrana – Lola B07/40, koja je dodatno modifikovana kako bi se sustigli Acura i Porsche prototipovi.

Prvo pojavljivanje na trci je bilo veoma uspešno. BK Motorsports posada je potpuno novi prototip vozila samo nekoliko krugova na britanskoj stazi Snetterton, da bi se odmah pojavili na 12 časova Sebringa 2007 . I pored nekoliko problema zbog malo testova, automobil je uspešno završio svih 12 časova trke, a da je zbog visoke efikasnosti koristio samo 20% mogućnosti hladnjaka ulja. Ovo je otvorilo nove mogućnosti za unapređenje – smanjenjem površine hladnjaka se smanjuje vazdušni otpor i poboljšavaju performanse…

 

{youtube}I62L4VhmzPo?qv=hd720|640|360{/youtube}
Ben Devlin za volanom Lola Mazda prototipa na stazi Mid Ohio

 

Povlačenjem BK-Motorsports tima iz ALMS takmičenja, Mazda je za sezonu 2009. veoma agresivno počela sa podrškom timova, koji žele da koriste njen motor, tako da u ALMS će to biti Dyson Racing tim, dok će u LMS takmičenju to biti RML i Saulnier Racing timovi.

Mazda MZR-R specifikacija:

Radna zapremina: 1998cc
Prečnik cilindra/hod klipa: 90mm x 78.4mm
Redosled paljenja cilindara: 1-3-4-2
Ukupna dužina motora: 512mm
Ukupna visina motora: 552.4mm
Težina: 74kg
Glava cilindra: livena aluminijumska legura
Blok: Kovana aluminijumska legura
Ventili: Čelični, 4 po cilindru
Bregaste: Dve – DOHCV
Podmazivanje: suvi karter
Turbo: Honeywell Garrett TR30R sa karbonskom usisnom granom
Snaga: 500bhp
Obrntni momenat: 445Nm
Maksimalni broj obrtaja: 8500

 

Korišćena dokumentacija:
American Le Mans
BP Mazda Racing
Advanced Engine Research
Garrett

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here