Audi Q5 promocija

0
6631
Image

U organizaciji Audi Srbija danas, 10. novembra, novinarima i drugim prisutnim zvanicama predstavljen je novi kompakt SUV – Audi Q5.

 

Image

 

Image Image

Predstavljanje potpuno novog Audi SUV vozila je održano na off-road poligunu kompanije „Marani”, čiji su instruktori prisutnima demonstrirali mogućnosti novog vozila. Pored off-road vožnje, imali smo priliku da Q5 isprobamo i na drumu, vozivši Q5 do Avale i nazad.

Image 

Uz veliku pomoć instruktora, svi prisutni su imali priliku da isprobaju terenske sposobnosti modela Q5. Čitav niz prepreka je na relativno malom prostoru omogućavao vozačima da se upoznaju sa svim mogućnostima i ograničenjima Audi Q5 SUV vozila. Off road prepreke, koje smo savladali su: tvrda neravna podloga, kamenjar, pesak, vodena prepreka, rečni šljunak, bočni nagibi i prevoji, dubinske prepreke sa nestabilnim dnom, V korito, usponi i spustovi.

Image 

Ukratko, Audi Q5, spolja, izgleda veoma slično svom većem bratu, Q7. Unutrašnjost je tipična za Audi vozila sa tom razlikom da je sada prisutan keyless sistem i elektromehanička parkirna kočnica, koje smo mi prvi put videli na novoj generaciji Audija A4.

Image 

Audi Q5 je vozilo namenjeno ljudima aktivnog životnog stila, sposobno da savlada i veoma teške uslove van asfaltnih puteva, ali i da obezbedi veoma dinamčnu vožnju na asfaltnoj podlozi.

Image 

Image Image

 

Nestandardne dimenzije Q5 predstavljaju revoluciju u SUV segementu. Q5 je dugačak 4,63 m, širok 1,88 m, najniži SUV svoje klase visine od svega 1,65 metara. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2,81 m, dok je koeficijent otpora vazduhu 0,33. Da bi se što više smanjila težina vozila, u konstrukciji Q5 je velikim delom iskorišćen aluminijum, što smanjuje masu i poboljšava vozne i okretne osobine novog Audijevog SUV-a“, objašnjava Slobodan Pešić, direktor brenda Audi za Srbiju, dodajući da će Q5 biti dostupan u tri varijante – tri različita motora, jedan benzinac i dva dizelaša.

{jwplayer}q5_prepreke2|512|288|#ffffff|false{/jwplayer}
Off road prepreke

 

Image 

Audi Q5 je više od običnog automobila sa quattro pogonom. Svi modeli Audija Q5 su opremljeni poslednjom generacijom quattro pogona, koji 60% snage šalje na zadnju osovinu, dok preostalih 40% upućuje na prednju. U ekstreminim situacijama pogon može poslati do 65% snage na prednje, odnosno do 85% na zadnje točkove. 

Image  Image

Sigurnosni sistemi su, kao i kod svih Audi modela vrhunski, uključujući i potpuno novi ESP sistem elektronske kontrole stabilnosti, koji je za Q5 posebno unapređen dodatnim senzorima koji beleže čak i opterećenje krova. Zbog toga je Audi Q5  pogodan za sve vrste terena, i sposoban je da povuče prikolice težine od dve tone. Jedan od bitnih poboljšanja kod sigurnosti je korišćenje nove generacije vazdušnih jastuka za vozača i suvozača, kao i bočnih i vazdušnih zavesa. Sposoban je i da vas zabavi pošto je serijski opremljen i sistemom za sigrnu vožnju prilikom silaska niz strmu podlogu (Hill decent control).

Gama motora 

Za pokretanje Audi Q5 će biti zadužena tri različita motora, jedan benzinac i dva dizela (svi motori su sa direktnim ubrizgavanjem goriva).

Image 

Benzinski motor je modifikovani 2,0 TFSI sa obrtnim momentom od 350 Nm i 211 KS, sa najvećom brzinom od 222 km/h, a od 0 do 100 stiže za 7.2 sekunde. U proseku, potrošnja ovog modela bi trebalo da iznosi oko 8.5 litara na 100km, što je dobar podatak za jedan turbo-benzinac.

 

{jwplayer}q5_uzbrdo|512|288|#ffffff|false{/jwplayer}
Off road prepreke

 

Dizeli su poznati od ranije. 2,0 TDI razvija 170KS/350Nm uz prosečnu potrošnju od 6,7l na 100km. Maksimalna brzina ovog modela je 204km/h, dok je do 100km/h potrebno 9,5 sekundi.

Najsnažniji motor u ponudi je svakako V6 3,0 TDI, koji razvija 240KS i 500Nm. Prosečna potrošnja je 7,5l na 100km, maksimalna brzina je 225km/h, dok ubrzanje do 100kmč traje samo 6,5 sekundi.

Image 

Audi Q5 sa 2.0 TDI motorom ima manuelni šestostepeni menjač, dok kod modela 3.0 TDI i 2.0 TFSI  za prenos je zadužen novi sedmostepeni S-tronic menjač sa duplim kvačilom i komandama za menjanje brzina na volanu.

Image Image

Image 

Za one koji više interesuje sportski izgled Audi nudi S-lajn sportski paket, a opciono je moguće umesto 17″ felni doplatiti za 19 ili 20″ felne. Naravno, spektar dodatne opreme je toliko širok da će i najzahtevnije mušterije pronaći one opcije, koje su im potrebne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here