Subaru Srbija predstavio prvi dizel bokser motor

0
3441
Image

 

Zvanični distributer Subaru vozila za teritoriju Srbije i Crne Gore, „Nikos C. Katamis S&M Ltd” je 3. novembra u Narodnom Pozorištu, u Beogradu, predstavila prvi bokser dizel motor.

 

Prvi Subaru dizel motor u bokser konfiguraciji ugrađen je u Forester, Legacy i Outback modele za 2009. godinu, namenjene evropskom tržištu. Namera Subarua je da ovaj motor predstavlja okosnicu proboja na evropsko tržište. U budućnosti se planira ugradnja BOKSER DIZEL motora i u druge modele.

Novi pogonski agregat ne samo da je zadržao prednosti tipičnog dizel motora, već nudi dodatno usavršene performanse koje je Subaru predvideo za ovu, najnoviju konsktrukciju motora.

Image 

Evropa je oduvek poznata po svojoj naklonosti automobilima, pri čemu dizel motori stiču sve veću popularnost na tom tržištu zbog svoje ekonomičnosti i pouzdanosti. Subaru se čvrsto opredelio za razvoj dizel motora, a da pritom nije žrtvovao sve ostale prednosti koje ga čine prepoznatljivim kod  kupaca. Da bi zadovoljio zahteve današnjih klijenata, poduhvat ugradnje BOKSER DIZEL motora u putničke automobile postao je glavni izazov sa kojim se Subaru suočio i koji je posle nekoliko godina istraživanja i razvoja sopstvenih inženjera uspeo da reši.

Subaru Boxer Diesel karakterišu kompaktnost i mala težina, što je omogućeno visokom krutošću dobijenom od horizontalno postavljenog motora i korišćenjem cilindričnog bloka od legure aluminijuma. Druga ključna osobina je bešumnost ovog motora, koju su omogućili suprotno postavljeni klipovi čime se ukidaju sile inercije i stvaraju rotacije bez trenja, koje redukuju vibracije.  Povrh svega toga, Subaruov Boxer Diesel pruža odličan odziv na ubrzanje, čime omogućuje sportsku vožnju, uz istovremenu izuzetno ekonomičnu potrošnju goriva i nisku emisiju štetnih materija.

Image 

Specifikacije:

Zapremina: 1998ccm DOHC 16V
Maksimalna snaga : 110 kW (150 KS) pri 3600 obrtaja
Maksimalni obrtni moment : 350 Nm pri 1800-2400 obrtaja
Emisija ugljen-dioksida : 152 g/km

Izvor: Subaru Srbija PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here