SMART TIMES 2008

0
5952
Image

Naš član foruma, Boško, je tokom leta prisustvovao zanimljivom okupljanju vlasnika Smart automobila, pod nazivom SMART TIMES 2008. Pročitajte Boškov izveštaj iz Zell am See, gde je SMART TIMES 2008 i održan.


SMART TIMES se i ove, 2008. godine, održava u alpskom mestu Zell am See, koje se nalazi na nekih 100 km od Salzburga. Skup vlasnika i ljubitelja SMART automobila održan je u periodu od 22.08. do 24.08.2008, a ovogodišnje okupljanje je imalo veću važnost od predhodnih, jer se slavila desetogodišnjica SMART marke. Tim povodom, organizovan je i pokušaj rušenja Ginisovog rekorda po broju istih automobila u jednoj koloni. 

Pripreme za put

Viza! Kao član raznih foruma o SMART automobilima, neizbežno pitanje se stalno pojavljivalo: Kako je tamo (u Srbiji)?

Objašnjavao sam ljudima iz evropskih zemalja, koje probleme imamo za dobijanje viza i bio sam prijatno iznenađen voljom da mi pomognu oko garantnog pisma. Moj “ROADSTER prijatelj” is Slovenije mi je poslao garantno pismo, koje se u Sloveniji plaća 1 (jedan !!!) €.

 

Image

 

Obrazac pisma se preuzme sa interneta, popuni i overi u “upravnoj enoti”. Velika razlika u odnosu na nemačko garantno pismo, koje košta 25 eura po osobi i ima više žigova od naše novčanice od 5000 dinara.

Garantno pismo je stiglo zajedno sa vlasnikom i njegovom devojkom kada su bili u poseti Beogradu, jednog vrelog julskog vikenda. Zakazivanje termina u slovenačkoj ambasadi preko Telekom call centra je prošlo u najboljem redu, zakazano je 14.07. za 14.08 !!! Dan za podizanje viza – 19.08. Odlično, dva dana pred put sve gotovo.

Međutim, dolazim po vizu 19.08, a na vratima obaveštenje: Zbog tehničkih problema nismo u mogućnosti da izdajemo vize predate od 14.08 do daljnjeg!!! Šok. Neverica.

Ipak, vizu dobijam 20.08. oko 16č, a na put krećemo narednog dana ujutru, u 05.00 časova. Pozitivno je što mi je slovenačka ambasada vizu izdala sa mogućnošću više ulazaka u periodu od 3 meseca. Sjajno!

Putovanje

Krećemo iz Beograda, oko 05:00. Do granice sa Hrvatskom ima 133 kilometra. Put solidan, tu i tamo po neko truckanje (ali ja nisam merodavan, moj automobil je izuzetno tvrd). Granica, svi ljubazni, pitaju koji je to automobil (O Boškovom automobilu smo pisali , prim. aut.). Kroz Hrvatsku najdosadniji put. Sve ravno do Slovenije. Inače, hrvatski putevi su bolji nego slovenački. Put kroz Hrvatsku je odličan, samo što su im odmorišta kao iz prošlog veka.

 

Image

 

Ulazak u Sloveniju

 

Image

 

Evropska Unija u pravom smislu. Onako kako ja zamišljam Srbiju jednog dana. Više nećemo imati priliku da vidimo granične prelaze, idemo u pravo u Austriju, u Zell am See. Slovenačka vinjeta košta 35€, a važnost joj je 6 meseci. To će vam na slovenačkoj granici reći da odmah kupite. 

Austrija

Nekada granični prelaz između Slovenije i Austrije je jednostavno zatvoren, napravljen je mali obilazni put oko carinskih kućica, i eto vas u Austriji.

Austrijska vinjeta košta 7€ za 10 dana. Gomila radara na Autoputu, ograničenje brzine je 100 km/h, pa ipak gomila automobila sa austrijskim tablicama koja vas obilazi i podiže tri prsta u znak pozdrava. Ima nas više tamo nego ovde!!

Dosta se radi na putevima, ima dosta zatvorenih isključenja sa autoputa. Hvala GARMIN-u sto me doveo gde treba!

Image

 

Konačno, posle 815 km stizemo u Zell am See. Hotel od prošle godine nije menjao cene, naravno (Boško je bio i 2007. godine na istom okupljanju, prim.aut.). Noćenje sa doručkom košta 25€ u hotelu sa tri zvezdice. Sasvim pristojno i čisto.

 
Image

Malo šetnje i čekanje prijatelja, koje sam upoznao prošle godine. Nakon okupljanja, konačno se čekiramo za SMART TIMES.

 

Image

 

SMART TIMES 2008

Već od petka ujutru primetno je veliko prisustvo SMART automobila. Gde god se okrenete po neki SMART.

 
Image

Na žalost, na sam dan velike vožnje po Zell am See-u i okolini bilo je loše vreme. Svi su bili uzbuđeni jer je trebalo oboriti Ginisov rekord. Više od 700 istih automobila u koloni sa ne više od dva metra razmaka između. Non stop na razglasu je išlo upozorenje da svi budu maksimalno skoncentrisani, kako bi se sprečili eventualni udesi.

 
Image

 

Naravno, rekord oboren, svi su pokisli i pomalo umorni, pa se vraćamo na sportski aerodrom, gde je bilo mesto okupljanja. Nakon što smo se svi parkirali, proslavljeno je obaranje rekorda i godišnjica postojanja marke prelepom tortom u obliku SMART-a.

 

Image

 

Nakon zasluženog odmora, narednog dana nas je dočekalo sunce i najavilo veoma lepo vreme. To je značilo samo jedno… Grossglockner hochalpen strasse!

 

Image

 

Kao što neki znaju, Grossglockner je druga po posećenosti turistička atrakcija u Austriji. Kažu da je godišnje poseti 1.400.000 turista. U pitanju je 43 km planinskih puteva prepunih serpentina i, ne treba ni napominjati, idealno ravnog asfalta. Raj za vozače kola i motocikala, a sve to za 28€, koliko košta da se provozate ovim putem.

 
Image

 

Zanimljivo je da kako prilazite Grosglockneru, svuda vidite male restorane gde piše: “Cabrio and biker welcome!!!” Pravi mali raj. Grossglockner je kao turistička atrakcija osmišljen 1926, a realizovan 1931. godine.

 

Image

 

Da je u pitanju planina, bilo nam je jasno kada nas je 23. avgusta, na Grossglockneru zatekao sneg! Grosslockner put vas ostavlja bez daha. Najbolje ćete sebi dočarati taj krajolik, ako se setite početka filma Italijan Job u originalnoj verziji. E o tome vam pričam.

 

Image

 

Za kraj, plan je da naredni izveštaj pišem sa italijanskog prevoja, Passo Dello Stelvio. Udaljen je tačno 994km od Beograda, po Via Michelin-u. Trebaće dosta novca za taj poduhvat, tako da ću opet jesti samo pasulj… Ali zato SMART Roadster i Passo Dello Stelvio!

 

Izvorni tekst se nalazi na našem forumu , a prenet je na sajt uz odobrenje autora.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here