Nissan FCV: jedanaest minuta, 58 sekundi i nula štetnih emisija

0
2733
Image
NAS SPONZOR

 

Nissan je postao prvi proizvođač koji je na stazi Nurburgring zabeležio vreme sa vozilom na gorive ćelije – XTrail FCV.

 

Frank Ajkholt, član Nissanove 24-časovne nirburgrinške trkačke ekipe i veliki ljubitelj Nordšlajfe, majstorski je upravljao prototipom vrednim 1,3 miliona evra  na “Zelenom paklu” – kako često nazivaju stazu –na standardnim drumskim gumama. I iako je staza duga 20,8 kilometara bila mokra sve vreme – pa agresivna vožnja nije dolazila u obzir – Ajkholt je bio vrlo impresioniran performansama X-Traila na gorive ćelije, koji je krug napravio za 11 minuta i 58 sekundi.

Vrlo sam iznenađen koliko je prijatno voziti automobil na gorive ćelije. Uđete, okrenete ključ i krenete, baš kao s običnim vozilom”, rekao je Ajkholt. “Mada su neke uzbrdice predstavljale izazov, brzina je bila impresivna. Da staza nije bila tako mokra, iz krivina bih mogao izaći s mnogo više momenta. Rezultat kruga sigurno bi bio bolji za trideset do četrdeset sekundi”, dodao je.

Peterosedni X-Trail FCV električno je vozilo nulte emisije koje u vožnji gotovo da i ne stvara buku. Električna energija se proizvodi u vozilu iz baterije vodonikovih gorivih ćelija. Struja nastaje elektrohemijskom reakcijom između vodonika – smeštenog u posebno konstruisanom kontejneru pod visokim pritiskom od 700 bara – i kiseonika. Jedini nusproizvod reakcije je vodena para.

Image

Ta se električna struja kroz ispravljač odvodi do snažnog elektro-motora u prednjem delu vozila. X-Trail FCV, koji se u realnim drumskim uslovima u Japanu i Kaliforniji testira od 2006, može dostići brzinu od 150 km/h, a domet mu iznosi 500 km. Najveća mu je snaga 90 kW (120 KS), dok najveći obrtni moment iznosi 280 Nm.

U njemu takođe nalazimo poslednju generaciju akumulatora: kompaktne litijum-jonske laminirane ćelije konstruisane u Nissanu. Litijum-jonski akumulator pokreće vozilo i ubrzava ga tokom vožnje dok se kinetička energija stvorena usporavanjem takođe vraća u akumulator i čuva za kasniju upotrebu.

Image

Kako je još uvek reč o ranim fazama razvoja, Nissan u ovom trenutku pokušava da poveća trajnost elemenata vozila, pronađe bolji način čuvanja vodonika i smanji cenu tehnologije. Kompanija se nada da će vozila na gorive ćelije u serijsku proizvodnju uvesti do 2015.

X-Trail FCV deo je “Nissanovog zelenog programa 2010”, Nissanove srednjoročne ekološke strategije namenjene smanjenju emisije CO2 iz Nissanovih vozila i aktivnosti širom sveta, kao i smanjenju emisija drugih štetnih gasova i povećanju obima reciklaže materijala.

Izvor: Nissan Srbija PR

Prethodni tekstŠpijunske fotografije: 2009 Renault Megane III
Sledeći tekstNovi salon za Fordove u Čačku
Večni entuzijasta.