Honda FCX

0
3354
NAS SPONZOR

Na prvi pogled Hondu FCX i njena tehnologiju daje utisak odlaska u budućnost. FCX je prvo vozilo na električni pogon pokretano putem gorive ćelije koje je napravljeno za svakodnevnu upotrebu i ujedno je prvo vozilo homologirano s nultom vrednosti emisije štetnih zasova (ZEV – Zero Emission Vehicle).

Gorive ćelije za Honda FCX 2005 koriste novu strukturu metala za separatore, a novi su i materijali za membranu protona te je sposobna proizvesti energiju i pri vrlo niskim temperaturama. Trebamo spomenuti da ovi delovi doprinose bržoj i lakšoj proizvodnji električne energije, nego što je to bilo na predhodnim hondinim modelima.

Jedina emisija FCX je voda. Razlog tome je revolucionarna tehnologija koja omogućava da FCX pojača snagu motora generisanjem elektriciteta iz hemijske reakcije vodika i kiseonika. S najvećom snagom od 80 KS i momentom od 272 Nm, FCX ubrzava poput Honde Civic pokretane 1.6 benzinskim agregatom. S punim rezervoarom vodika može da predje 306 km, a FCX ujedno nudi udoban smeštaj za četiri putnika.

Honda FCX, tehnološki je najnaprednije vozilo za svakodnevnu upotrebu, i prvo vozilo pokretano vodinikom homologisano od strane CARBa i USEPa, organizacija s najstrožim standardima i zahtevima za očuvanje životne sredine.

Prethodni tekstFrançois Duval i Stéphane Prévot u Citroën-u 2005
Sledeći tekstTrka stogodišnjaka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here