Detroit: VW zvanično predstavio Passat CC

0
6311
Image
NAS SPONZOR

Volkswagen je, kao što se i očekivalo, organizovao svetsku premijeru kupe verzije Passata na salonu u Detroitu.

Ovo je drugi pokušaj VW-a, nakon modela Phaeton, da uđe u segment luksuznih vozila. Passat CC je evidentno baziran na Mercedesovom modelu CLS, koji je već dugo vremena na tržištu bez pravog konkurenta. Kupe je duži za nekih 3 cm i niži za 5 cm u odnosu na standardnu verziju Passata.

Image

Neke od osnovnih odlika Passata CC jesu značajno izmenjen dizajn karoserije i veliki broj novih elektronskih sistema namenjenih prevashodno aktivnoj bezbednosti. VW posebno ističe sistem za sprečavanje nehotičnog prestrojavanja Lane Assist i Dynamic Drive Control sistem zadužen za kontrolu šasije.

Image

Pored pomenutih tu su i sistem za pomoć pri parkiranju Park Assist i ACC sistem za automatsku kontrolu odstojanja u kombinaciji sa Front Scan sistemom za izbegavanje frontalnog sudara.

Image

VW se posebno ponosi Lane Assist sitemom koji sprečava nehotičan prelazak u drugu traku, koga razlikuje od svesnog prestrojavanja i po uključivanju pokazivača smera.

Image

DDC sistem je dostupan opciono, sem na određenim tržištima gde će biti deo standardne opreme za verzije koje imaju motor od 170 i više KS. Kada je već reč o motorima, treba pomenuti da će Passat CC pokretati bogata gama motora raspona snage od 140 do 300 KS. Najsnažniji motor je poznati V6 FSI zapremine 3.6 litara.

Image

Park Assist sistem je sličan po funkciji sistemima viđenim kod Lexusa, odnosno Toyota-e i omogućava parkiranje samo uz pomoć kontrole gasa i kočnice.

Volkswagen kao ključna tržišta naravno navodi Zapadnu Evropu, Severnu Ameriku i Japan. Passat CC će biti dostupan evropskim kupcima od drugog kvartala 2008. godine, dok će ostala tržišta sačekati četvrti kvartal.

Image

Proizvodnja kupea biće locirana u Emden-u (Nemačka).

Prethodni tekstAutodelta Brera J5 3.2 C MY2008
Sledeći tekstOsveženi Audi A3 stiže na Ženevski salon

1 COMMENT

  1. Nisam mislio da će biti ovoliko različt od standardnog „pasata“. Ipak, sve je ispalo dobro.