Alfa Romeo GT 3.2 V6

0
16742

Imali smo priliku da probamo prvu Alfu GT koja je stigla u Beograd. Na naše veliko zadovoljstvo, imali smo priliku da vozimo GT u najjačoj verziji sa V6 motorom od 3,2 litre i 240 konja, koji ovoj lepotici omogućava ubrzanje do stotke za svega 6,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 243 km/h.

ALFA GT

Neobična i originalna, rođena da bude zvezda” – najbolja je definicija duha Alfe GT.

 

Najnoviji član porodice Alfa Romeo, Alfa GT, svojim atraktivnim izgledom i vrhunskim motorima oduševljava i najizbirljivije. Na raspolaganju su modeli sa dva benzinska motora 2.0 JTS sa 165 KS i 3.2 V6 24v sa 240 KS, i jedan dizel 1.9 JTD 16v sa 150 KS, a dodatno će se ugrađivati 1.8 TS motor sa 140KS kao i 2.4 MJet dizel sa 175KS..

Alfa GT je sportski coupe koji ima tradicionalne osobine Alfa Romea: kompaktna i agresivna linija. Alga GT je auto koji je nastao na platformi modela 156 dok je dizajn, kao što se na slikama vidi, veoma inspirisan modelom 147.

 

 

 

Imali smo priliku, među prvima u Beogradu, da probamo i predstavimo Alfu GT. Do nas je došao model u najjačoj verziji sa V6 motorom od 3,2 litre i 240 konja, koji ovoj lepotici omogućava ubrzanje do stotke za svega 6,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 243 km/h.

Na prvi pogled je vidljiv prepoznatljiv italijanski stil i dugogodišnja tradicija Alfa Romea. Dizajn je potpisao Centro Stile Bertone u saradnji sa Centro Stile Alfa. Već dobro poznat i lako prepoznatljiv Alfin štit smešten je između svetala što je idealna pozicija za jake i agresivne linije, dinamične bočne linije i zaobljen zadnji deo odaju utisak snage i čvrstoće.

ENTERIJER I OPREMA 

Testirani model je bio u najvišem nivou opreme Distinctive koja podrazumeva enterijer presvučen kožom, bež boje, (moguće je izbarati kožu i u drugim bojama – crnoj, plavoj, crvenoj, bež ili sivoj). Bose® Hi-Fi audio sistem sa CD i MP3 čitačem, dvozonski automatski klima uređaj, tempomat, CONNECT+ navigacioni sistem, komande na upravljaču, multifunkcionalni displej sa svim neophodnim informacijama.

Prostranost vozačevog i suvozačevog mesta odiše elegantnom osobnošću luksuzne limuzine: pet sedišta nude ekskluzivnost profinjenog ambijenta, uz dobru zvučne izolacije, koja omogućuje vožnju u maksimalnoj tišini. Novom Alfom GT zadovoljstvo putovanja dostiže nove vidike, i nagrađuje vozače željne sportskih emocija bez odricanja.

Alfa GT se reklamira kao kupe za porodicu, tj. kupe sa 4 mesta za sedenja. Ono što je zanimljivo da će putnici smešteni na zadnjoj klupu imati manje mesta nego u modelu 147 iako GT ima veći međuosovinski razmak. Takođe zbog debelih C stubova (stuboci kod prtljažnika) i dizajna zadnjeg dela koje koristi jako malu staklenu površinu, preglednost u nazada je veoma loša. Prostrani prtljažni prostor od 320 dm3 različitim varijacijama i preklapanjem sedišta dostiže zavidnih 905 dm3 što je za jedan kupe veoma pozitivno i svakako daje ovom modelu atribut praktičnosti.

 

PERFORMANSE 

3.2 V6 24v sa 240 konjskih snaga i manualnim menjačem sa 6 stepeni prenosa. Šestocilindrični div stvoren za visoke performanse i čisto zadovoljstvo u vožnji: linearan u ubrzanju, elastičan i progresivan: okretni moment dostiže visoke vrednosti već pri niskom broju obrtaja, što omogućuje putovanje u šestoj brzini pri manje od 2000 okretaja u minuti i normalnom ubrzanju i bez prebacivanja u niži stepen prenosa. Takav karakter omogućuje zavidne performanse iskoristive i u svakodnevnoj upotrebi.

Alfa GT po opremi i sistemi prati modele iz najnovije game Alfe Romeo tako da u njenu opremu ulaze moćne disk kočnice na svim točkovima sa integrisanim dvostrukim sistemom kočenja, ABS-om zadnje generacije i raspodelom kočione sile EBD-om. Sistem VDC (Vechicle Dynamic Control), Alfina varijanta ESP-a, u slučaju proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom, isto vraća na zadatu putanju. ASR sprečava proklizavanje pogonskih točkova, a MSR sistem anulira stvaranje negativnog momenta na pogonskim točkovima u trenutku prebacivanja u niži stepen prenosa. Kontrola je potpuna zahvaljujući rešenjima iz Formule 1, poput prednjeg vešanja koji konstantno održava poziciju točkova normalno na površinu, čime uskladjuje visoku stabilnost tipičnu za prednji pogon sa odgovarajućom preciznošću upravljanja. Zadnje vešanje, tipa McPherson je usklađeno sa performansama prednjeg čime je zagarantovana stabilnost pri velikim brzinama.

BEZBEDNOST 

Glavni element sigurnosti Alfe GT je torziona čvrstoća karoserije koja je 15% veća nego na modelu 147GTa i time se svakako poboljšavaju karateristike ovog modela u vožnji. Šest serijskih vazdušnih jastuka, od kojih su dva zavesasti najnovije generacije čime se dodatno štite glave putnika u prednjem delu vozila.

 

Jednostavno govoreći sa Alfom GT ste sigurno primećeni, i od strane zaljubljenika u brze i sportske automobile i od strane devojaka kojima nisu bitne karakteristike motora već izgled i posebnost automobila.

TEHNIČKI PODACI

Motor

3.2 V6

 


 


Broj cilindara, raspored

6 u 60 V

Prečnik x hod (mm)

93 x 78

Zapremina (cc)

3179

Stepen kompresije

10 : 1

Max. snaga kW (KS)

176 (240)

Pri rpm

6200

Max. obrtni moment Nm (kgm)

300 (30.6)

Pri rpm

4800

Sistem razvoda

2 OHC bregasta osovina sa mehaničkim podizačima (zupčasti kaiš)

 

 

Električno napajanje (12V)

 

Akumulator: kapacitet (Ah)

60

 

 

Transmisija

 

Pogon

napred

Menjač

6 brzina

Ukupan odnos

3.733 : 1

 

 

Točkovi

 

Gume

225/45 ZR17

 

 

Upravljački mehanizam

Zupčasta letva sa Dualdrive servo upravljačem

Radijus okretanja (m)

11,5 m

 

 

Ogibljenje

 

Prednje

Nezavisno tipa MacPherson

Zadjne

Torziona osovina

 

 

Kočioni sistem

 

Kočnice – D (disk) – T (doboš)

ABS

Prednji: prečnik (mm)

D 330- ventilirani

Zadnji: prečnik (mm)

D 276

 

 

Dimenzije

 

Broj sedišta

5

Broj vrata

2

Dužina (mm)

4489

Širina (mm)

1362-1366

Visina, praznog vozila (mm)

2596

Međuosovinsko rastojanje (mm)

1524/1510

Zapremina prtljažnika (dm3)

320

 

 

Težina

 

Rezervoar za gorivo (l)

63

Težina praznog vozila (kg)

1410

 

 

Performanse

 

Max. brzina (km/h)

243

Ubrzanje (1 osoba + 30 kg):

 

0 do 100 km/h (s)

6.7

 

 

Potrošnja goriva(l/100 km)

 

– gradska vožnja

18.6

– na otvorenom

8.7

– kombinovana vožnja

12.4

1 COMMENT

  1. ima bre kad ju voziš da ljudima ćevapi iz ruke ispadaju, ima da burek leti.
    ma ima bre savska da bude korzo

  2. .,.,.,. Vozim ga godinu dana i nije se pokazao u dobrom svetlu. Svaki cas mu nesto hvali. Lepo izgleda i udoban je ali motor nije na nivou.

  3. Sta lupas ! ! ! ja sam jednom seo u nju i to bas sa ovim motorom 3.2 v6…Nisam hteo da izadjem bre !Vozio sam se ceo dan a i potrosnja nije velika kakvu sam ocekivao 15L/100km…Al zato dere Porsche-a :D!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here