Mitsubishi Lancer Evolution X

0
15112
Image
NAS SPONZOR

Nova, tehnološki daleko naprednija, deseta generacija Lancer Evolution reli ikone je zvanično predstavljena, a u Japanu je već moguće i kupiti ga.

Mitsubishi Motors Corporation je, počevši, od 1. oktobra 2007. godine počeo sa prodajom svog najpoznatijeg modela, Lancer Evolution, koji nosi oznaku “X“.

Ulični reli automobil, će kupcima u japanu biti raspoloživ po ceni od 3 miliona jena za baznu verziju, do 3,75 miliona jena za top specifikaciju. Poređenja radi, u Japanu top specifikacija Civic Type R košta 3 miliona jena, dok Mazda 6 MPS košta 3,3 miliona jena. Koliko će koštati u Evropi, a koliko na našem tržištu ostaje da saznamo.

Novitet na Lanceru, automatski menjač sa duplim kvačilom, Twin Clutch SST, će biti dostupan kupcima tek od decembra ove godine. Mitsubishi planira da do kraja godine proda 4000 komada Evo X na japanskom tržištu.

Mitsubishi je sa Evo X pokušao da razvije što je moguće brži, a istovremeno i što sigurniji automobil. U tom smislu, Evo X je prosto napunjen svim mogućim tehnološkim pomagalima, kao i konstrukcionim rešenjima kako bi se taj cilj i postigao.

Vizuelno, nova ”Evolucija” donosi pravi kvantni skok. Automobil je dobio veoma atraktivan spoljašnji izgled, koji u kombinaciji sa veoma kvalitetnim i luksuznim enterijerom, konačno ovom reli automobilu donosi i argumente, koji će ga učiniti dopadljivim i prosečnom posmatraču, a ne samo ljubiteljima auto sporta.

LANCER Evolution X GSR specifikacije:
Dimenzije: Dužina 4495mm x Širina 1810mm x Visina 1480mm
Broj sedišta: 5 persons
Motor: 4B11 MIVEC I/C T/C DOHC 16V
Maksimalna snaga: 206kW(280KS)/6500obrtaja
Maksimalni obrtni momenat: 422Nm(43.0kg-m)/3500obrtaja
Prosečna potrošnja: 10l/100km
Menjač: 5-stepeni manuelni

Lancer Evolution X – nivoi opreme

Mitsubishi kupcima nudi dva nivoa opreme: GSR i RS.

GSR nivo opreme je namenjen kupcima, koji žele civilni automobil, dok je RS oprema u principu ”ogoljeni” automobil namenjen pojedincima ili timovima, koji će taj automobil dodatno opremiti za trke.

Za razliku od GSR modela, koji ima S-AWC integralni pogon i može se, opciono, isporučiti sa Twin Clutch SSt automatskim menjačem, RS model ima klasičan integralni pogon i isključivo petostepeni manuelni menjač, što je neophodno da bi se mogao dalje pripremati za reli takmičenje.

Kupci GSR modela, mogu opciono poručiti i jedan od tri paketa opreme:

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>High Performance: Poboljšane vozne karakteristike i performanse

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>Stylish Exterior: Vizuelni i aero elementi na spoljašnjosti vozila

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>Leather Interior: Kožom presvučeni enterijer vozila.

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>Premium: Kombinacija svih nabrojanih paketa plus 18” aluminijumske BBS felne.

Spoljašnjost

Novi dizajn je daleko agresivniji, a istovremeno i daleko moderniji – nizak, i širok profil automobila uz vidljivo unapređenu aerodinamiku će biti najbitniji faktori da se Evo X prodaje daleko većem broju kupaca, kojima je pored performansi bitno da automobil izgleda atraktivno i moderno. Prednjim delom automobila dominira novo vizuelno rešenje Mitsubishi modela, već viđeno na modelu Galant Fortis. Aerodinamika automobila je veoma pažljivo modelovana korišćenjem detaljno testiranih komponenti u vazdušnom tunelu.

Prednji deo automobila pored veoma upadljive maske, obezbeđuje i odgovarajuću količinu vazduha, koja je potrebna turbo motoru. Poklopac motornog prostora i prednja krila imaju na sebi posebne ventilacione otvore, uz čiju pomoć se omogućava optimalno prostrujavanje motornog prostora i time se dodatno smanji temperatura, koju proizvodi motor.

Zadnji spojler, kojeg odlikuju ogromne dimenzije, koristi panele sa promenljivim uglom, kako bi se optimalno iskoristile vazdušne struje pri različitim brzinama. Pod autombila je u potpunosti pokriven panelom, čime se poboljšava aerodinamika, a posebnim dizajnom je usmeren tok vazduha ka pogonskim komponentama radi njihovog hlađenja. Zadnji deo automobila, pored velikog spojlera, odlikuje i poseban difuzer.

Paket Stylish Exterior dodaje hromirane detalje na prednjoj masci, ventilacione otvore u boji karoserije i svetla za maglu – sve u cilju još lepšeg izgleda.

Kod GSR modela može se birati između pet boja karoserije, a ističu se crvena i crna metalik, koje su specifične za ovaj model, dok se RS model prodaje u dve boje, od kojih je jedna bela, koja se može poručiti isključivo pri kupovini RS modela.

Unutrašnjost

Dizajn unutrašnjosti daje poseban akcenat na funkcionalnost i pristupačnost elemenata kako bi se vozaču omogućilo da se vozač u potpunosti skoncentriše na upravljanje vozilom, a da istovremeno, uživa u komforu, eleganciji i kvalitetu očekivanom u sportskom automobilu nove generacije.

Sedišta proizvodi Recaro, prednja sedišta su sportske “kadice”. Sedišta su opciono opremljena SRS vazdušnim jastucima, a tako su dizajnirana da pružaju visok nivo udobnosti, lako se ulazi/izlati i ne ograničavaju pokretljivost vozača, kao što to rade prava trkačka sedišta. Zadnja sedišta imaju centralni naslon za ruku sa odgovarajućim pregradama za sitnice.

Evolution X ima manji, kožom presvučen, volan, koji je tako projektovan da omogućava lakše i dinamičnije upravljanje vozilom. Na volanu se nalazi komande za upravljanje S-AWC sistemom, kao i komande za upravljanje MMCS (audio/navigacija/klima sistemima).

Instrumentacija je potpuno redizajnirana, kako bi se omogućila što bolja preglednost, što je obezbeđno korišćenjem kontrastnih elemenata. Digitalni displej prikazuje razne servisne informacije kao što su: informacije o gorivu, režim rada automatskog menjača i režim S-AWC sistema.

Unutrašnjošću dominira crna boja, sa srebrnim detaljima na volanu, menjačkom panelu i ostalim kontrolama.

Paket opreme Leather Combination, kao što smo već naveli, donosi kožom presvučeni enterijer i dodatnu zvučnu izolaciju.

Motor

Lancer Evolution X je pogonjen potpuno novim turbo motorom. Motor nosi oznaku 4B11 i u pitanju je četvorocilindrični 2,0 litarski motor sa 16 ventila, dve bregaste u glavi motoroa i opremljen MIVEC sistemom. U kombinaciji sa novim, visoko performansnim turbo punjačem, motor razvija 280KS pri 6500 obrtaja i 422Nm pri 3500 obrtaja uz daleko brži odziv na komandu gasa, nego motor koji je do sada korišćen u Lancer Evolution modelima (4G63). Pored pobošljšanih performansi, novi motor je lakši i daleko manji zagađivač, nego prethodnik.

Korišćenjem MIVEC sistema (sistem za kontinualno promenljivo vreme otvaranja ventila) na usisnoj i izduvnog bregastoj osovini omogućava da se vreme otvaranja ventila daleko bolje prilagodi trenutnom režimu rada motora, što je rezultuje boljim performansama, manjom potoršnjom i štetnim emisijama. Novi motor proizvodi čak 50% manje štetnih emisija, nego što, trenutno važeći, japanski standardi za 2005. godinu nalažu.

Novi motor, sa sve pomoćnim agregatima je čak 12kg lakši, nego prethodnik – 4G63, zahvaljujući aluminijumskom bloku, glavama cilindara i kućištu lančanika. Turbo punjač varijabilne geometrije ima lopatice izrađene od titanijum-aluminijum legure čime je smanjena težina, a samim tim i inrtnost, pa je reakcija turbo punjača daleko brža što znači da je kriva snage i momenta na niskim i srednjim obrtajima značajno poboljšana u odnosu na prethodnika.

Izduvna grana motora je okrenuta ka zadnjem delu, pa je tim poboljšana efikasnost izduvnog sistema i omogućeno je montiranje motora niže nego do sada što je dovelo do spuštanja težišta automobila – uvek veoma značajnog unapređenja kod automobila sa sportskim karakteristikama. Poboljšanja su, takođe, postignuta u smanjenju gubitaka na usisnom i izduvnom sistemu, kao i smanjenju trenja kod pokretnih komponenti motora.

Menjači

GSR se može poručiti sa novim Twin Clutch SST šestostepenim automatskim menjačem, koji eliminiše potrebu za pedalom kvačila, a korišćenjem sistema sa dva kvačila omogućava veoma brzu i nežnu promenu stepena prenosa. SST menjač ima jedno kvačilo namenjeno 1, 3, i 5. stepenu prenosa, dok je drugo kvačilo zaduženo za 2,4 i 6. stepen prenosa. Kompjuterskom kontrolom uz pomoć senzora, koji prate šta vozač radi, sistem omogućava da kvačilo za sledeći stepen prenosa, koji bi trebalo da bude odabran, već bude “uzupčeno” te se vreme za promenu brzina dramatično skraćuje. Kako menjač nema klasičan pretvarač obrtnog momenta (princip rada klasičnih automatskih menjača) nema gubitaka snage na menjaču, pa je potrošnja nepromenjena uz veliku udobnost vožnje automatskim menjačem.

Twin Clutch SST menjač omogućava vozaču da promenu stepena prenosa obavlja potpuno automatski ili manuelno pomoću komandi postavljenih na volan. Menjač poseduje nekoliko režima rada: Normal, Sport i Super Sport, koji utiču na trenutak kada će automatski menjač menjati brzine.

Za vozače, koji žele manuelni menjač i kompletnu kontrolu nad vozilom i njegovom snagom, GSR model se serijski isporučuje sa novim petostepenim manuelnim menjačem. Ukoliko ste se opredelili za RS model, ovaj menjač je jedini izbor.

Novi manuelni menjač je direktan rezultat Mitsubishi-jevog iskusta stečenog na sportskim manifestacijama. Menjač je sposoban da izdrži više obrtnog momenta i pored nepromenjenih dimenzija, nego prethodni, što je promena, koju je uslovio novi i snažniji motor. Prva četiri stepena prenosa su veoma kratki – prvi stepen je kraći nego na prethodnom menjaču, kako bi se omogućilo brže startovanje, dok je peti stepe produžen čime se omogućava manja potrošnja i buka prilikom putovanja visokim putnim brzinama.

Šasija

Lancer Evolution X koristi novu platformu, koju karakteriše još čvršća šasija nego prethodne. Šasija na Evo X je za torziono 40% čvršća u odnosu na Evo IX MR – dakle, još bolje vozne karakteristike, smanjene vibracije i buka.

Evo X ima širi kolotrag i duže međuosovinsko rastojanje, a direktni rezultati ovih poboljšanja su bolja stabilnosti i ponašanje u vožnji. Ovome treba dodati i niže težište automobila, kao i bolju distribuciju težine, koja je postignuta manjim prednjim prepustom i pomeranjem akumulatora u prtljažnik automobila.

U cilju smanjenja težine i spuštanja težišta, krov, prednji branici i okvir zadnjeg spojlera su izrađeni od aluminijuma

Ogibljenje i pneumatici

Na ovom modelu ogibljenje se, u principu, ne razlikuje od prethodnika – napred McPherson, nazad multilink. Napredak je postignut u promeni geometrije i položaja komponenti ogibljenja, da bi se, između ostalog, omogućilo korišćenje 18” točkova. Izmene na ogibljenju su rezultovale daleko efikasnijim funkcionisanjem S-AWC sistema.

GSR model se standardno isporučuje sa 245/40R18 niskoprofilnim gumama i 18” Enkei 12-krakim felnama, a opciono je moguće poručiti BBS felne.

Kočioni sistem proizvodi Brembo – napred su montirani 18”, dok su pozadi 17” ventilirani kočioni diskovi. Povećani prečnik kočionih diskova pored boljih kočionih performansi omogućava i daleko veću otpornost prema “fejdingu”.

Opcioni High Performance paket opreme obuhvata Bilstein amortizere i Eibach opruge, već viđene na Evo IX MR modelu. Pored toga, paket obuhvata i Brembo diskove, koji su pored povećane efikasnosti, lakši za po 1,3kg po točku, nego serijski.

Integralni pogon S-AWC

GSR model je standardno opremljen Mitsubishi integralnim pogonskim sistema, pod nazivom S-AWC (Super All Wheel Control). Evo X je opremljen sa ASC (Active Stability Control), ACD (Active Center Differential), AYC (Active Yaw Control) i Sport ABS sistemima, već viđenim na prethodnoj generaciji Evo-a.

Centralni kompjuterski sistem povezuje sve ove sistem u jedinstvenu celinu i pomoću S-AWC pogona, obezbeđuje da je svaki pojedinačni točak u potpunosti preneo maksimalnu moguću količinu snage na podlogu, a da, pri tome, stabilnost i sigurnost vozila (i vozača) nisu ugrožene.

S-AWC može funkcionisati u jednom od tri režima rada:

  1. TARMAC – namenjen vožnji na suvoj asfaltnoj podlozi,
  2. GRAVEL – vlažne asfaltne ili šljakaste podloge,
  3. SNOW – namenjen vožnji na putevima prekrivenim snegom.

ACD (Active Center Differential) – Aktivni centralni diferencijal koristi elektronski kontrolisani hidraulični višelamelni diferencijal, kako bi poslao odgovarajuću količinu snage na prednju, odnosno zadnju osovinu.

AYC (Active Yaw Control) – aktivna kontrola skretanja koristi mehanizam preraspodele raspoloživog momenta zadnjeg diferencijala. Zadnji diferencijal poseduje mogućnost da obrtni momenat raspodeljuje na levi i desni točak čime se posredno obezbeđuje daleko brži prolazak kroz krivine. Novi AYC sistem sada koristi i senzor skretanja, koji šalje podatke centralnom sistemu i kroz povratnu spregu je moguće preciznija kontrola tokom prolaska kroz krivinu i to u realnom vremenu. Dodatno, korišćenjem kočionog sistema, moguće je preciznije izvošenje manevra, koji je vozač želeo da izvede.
<!–[endif]–>

Sport ABS (Sport Anti-lock Brake System) – Sportski sistem protiv blokiranja točkova omogućava vozaču da nesmetano upravlja vozilom i tokom agresivnog kočenja ili prilikom normalnog kočenja na klizavim površinama. Sport ABS sistem koristi i podatke, koje šalje senzor o skretanju i time dodatno poboljšava kočione performanse autombila tokom skretanja.
<!–[endif]–>

Active Stability Control (ASC) – Sistem za kontrolu stabilnosti obezbeđuje da je vozilo stabilno i da je trakcija u svakom trenutku maksimalna što postiže kontrolom snage motora i aktiviranjem kočionog sistema na svakom pojedinačnom točku. Ovaj sistem povećava stabilnost vozila sprečavajući proklizavanje prilikom naglih manevara ili naglih komandi upravljačem. Ovaj sistem je takođe zadužen za sprečavanje proklizavanja točkova na klizavim površinama.
<!–[endif]–>

Sigurnosni sistemi

Na GSR modelima, vozački i suvozački vazdušni jastuk su SRS dvofazni, dok su kod RS modela dvofazni vazdušni jastuci bez SRS. Pritisak punjenja vazdušnog jastuka kontroliše kompjuterski sistem u zavisnosti od siline udarca. GSR model je serijski opremljen xenon farovima, kao i AFS (Adaptive Front Lighting System) – sistem za automatsko zakretanje farova u zavisnosti od ugla skretanja vozila. Senzori za kišu i svetlost, se brinu da se farovi i brisači automatski aktiviraju u zavisnosti od vremenske situacije i to sve ulazi u serijsku opremu GSR modela.

Audio i ostali pomoćni sistemi

Modeli u GSR opremi se opciono isporučuju sa MMCS (Mitsubishi Motors Communication System) sistemom, koji se sastoji od hard diska kapaciteta 30Gb i 7” LCD displeja. Ukoliko je kupci žele još bolje ozvučenje, tu je opcioni Rockford Fosgate audio sistem sa 9 zvučnika i 650W snage, sa kojime u paketu dolazi i posebna audio izolacija unutrašnjosti automobila.

Kupci mogu naručiti i keyless sistem na GSR modelima, koji će vozaču (ili bilo kome ko poseduje ključ) omogućiti ulazak, pokretanje vozila i izlazak bez korišćenja ključeva.

Prethodni tekstTri nova Honda motocikla za 2008. godinu
Sledeći tekstNajbrža velika mačka: Arden XK AJ20
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

  1. Још кад би за те паре могао да се узме код нас…

  2. Momci auto je baba-roga.Imam seriju Evolucije 9,ali bi rado voleo da imam celu kolekciju od 1 do 10,stim sto bi zadnju seriju voleo da imam u svim bojama.Pozdrav za sve

  3. Japanska superiornost jos jednom dolazi do izrazaja, i jedva cekam da se ova Evolucija pojavi u RALLI ART izvodjenju!!! P.S. Ko nije seo u jednu od evolucija ne zna sta je smisao trkackih automobila, ja jednom jesam, doduse samo na suvozacko mesto!!! Pozdrav svim Mitsu-fanovima

  4. cool je auto samo koriste iste mjenjače kao i VW DSG mjenjač i ista im je poluga za prebacivanje u P ili rikverc……

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here