Automobili do 2000 evra – realnost ili ne?

0
7787
Image

 

 

Tržište automobila koja neće prelaziti cenu od tričavih 2000 evra očekuje dramatičan rast u narednom periodu. Bar tako tvrde na Bosch-ovom godišnjem seminaru o novim tehnologijama koji je ispratio Car magazine u želji da sazna više o kretanju na tržišnom segmentu koje obuhvata automobile sa cenom nižom od 7000 evra.

Predsednik Boscha, Wolf-Henning Scheider, izjavio je na ovom seminaru:
 
Prema našim procenama ova klasa automobila će dostići udeo od 13 procenata na svetskom tržištu automobila  do 2010. godine. U prevodu to znači 10 miliona vozila godišnje. Ovo su zaista velike brojke sa dosta potencijalnog profita za kompanije koje ponude pravi prozvod.”

Renault je izuzetno uspešno predstavio Daciu Logan po ceni od 5000 evra (cena varira u zavisnosti od tržišta i opreme)  2004. godine i očekuje proizvodnju od 1 milion automobila do 2009. godine. Renault svakako neće biti jedini proizvođač koji će nuditi automobile na ovom tržištu. Indijski proizvođač Tata je nedavno objavio da radi na ‘one-lakh’ modelu imenovanom po ceni po kojoj će se prodavati – 100.000 rupija ili 2000 evra. VW takođe radi na jeftinom automobilu koji bi se pozicionirao ispod modela Fox, a Toyota priprema model jeftiniji od najmanjeg Aygoa.

Koji je razlog za ovakav rast tržišta? U pitanju su naravno prenaseljena područja Azije, posebno Kine i Indije, koja imaju ogroman apetit za cenovno pristupačnim automobilima, a stopa rasta prodaje automobila u Kini je zaista zastrašujuća. Kako reagujete na cifru od 25 posto rasta godišnje od 2001 godine? Govorimo o 8 miliona vozila koja će biti prodata samo u Kini ove godine, a prognoze govore o daljem rastu…

Ovo je naravno velika prilika za proizvođače i snadbevače poput Boscha koji će imati veliku ulogu u proizvodnji jeftinih automobila neophodnih za mobilisanje nacije.

Po prvi put kupci u Indiji sa mopeda kao prevoznih sredstava prelaze na automobile”, tvrdi Scheider. “Robusnost, prihvatljivost za prevoz porodice, lagano održavanje su ključni faktori za njih. Kupci u Zapadnoj Evropi su više zainteresovani za sigurnost, dobre performanse i visok nivo pouzdanosti”.

Trenutno Bosch pomaže indijskoj Tata-i da pojednostavi konstrukciju njihovog novog jeftinog modela sa 4 vrata. Najjednostavniji način da smanji troškove jeste da se odrekne opreme koja nije neophodna, pa prema tome ne treba očekivati ništa slično satelitskoj navigaciji ili kompleksoj elektronici. Stručnjaci proučavaju tehnologiju koja se koristi za izradu dvotočkaša i pokušavaju da ustanove da li se jeftini delovi poput upravljačkih sistema za agregat motocikla mogu upotrebiti ili prilagoditi za upotrebu u jeftinim automobilima. Ako ova dva pristupa ne daju rezultate ostaje strategija konstrukcije što jeftinijih komponenti. Ipak, najrealniji način za obaranje troškova po jedinici jeste veliki obim proizvodnje.

 

 

Image
Renault je nedavno sklopio brak sa indijskom Mahindrom

One-lakh Tata će korisititi dvocilindarski motor sa jednostavnim ubrizgavanje goriva, bez turbo punjenja, direktnog ubrizgavanja i kompleksnih senzora koji su standard u Evropi. Bosch će snadbevati Tata-u sa alternatorima, kočnicama i sistemima za kontrolu rada motora – većinu razvijene u Aziji kako bi se troškovi što više umanjili. Tata se nada da će osvojiti trećinu tržišta automobila ispod 7000 evra do 2010 godine.

Tata takođe razvija nove metode za što jeftiniju konstrukciju automobila. Naravno, ostaje još neko vreme koje će proteći dok ne čujemo kompletnu priču o super jeftinoj Tata-i.

 

Izvor: Car magazine

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here