DTM vozači za volanom Audija R10

0
3069
younguns
NAS SPONZOR

 

Audijevi DTM vozači su imali priliku da testiraju R10 neposredno pre početka ovogodišnje DTM sezone, tokom kojih su na HTTT Paul Ricard stazi odvezli 1400 km.

 

Testovi u okviru kojih su DTM vozači imali priliku da isprobaju P1 prototip sa 650KS su organizovani kao dodatni testovi u skladu sa pripremama za ovogodišnju trku 24 časa LeMans-a. R10 su vozili: Mattias Ekström (28), Lucas Luhr (27), Alexandre Prémat (25) i Mike Rockenfeller (23).

 
Image

Svi vozači su bili impresionirani performansama prototipa, a ono što ih je ostavilo bez daha je ogromna snaga i obrtni momenat, koje razvija V12 TDI.

Mike Rockenfeller je izjavio: “Automobil se prosto lansira, poput rakete, u svakom stepenu prenosa. Sa vremenom se naviknete na sve, ali ovaj motor je prosto neverovatan. Svaki put kada pritisnete komandu gasa imate fantastičan doživljaj.

Francuski vozač, Alexandre Prémat, koji je vozio i Formula 1 bolid je bio podjednako zadivljen: “Neverovatno je videti neverovatan profesionalizam Audi tima. Što se tiče R1 prosto je nezamislivo da dizel motor isporučuje performanse ravne onima u Formuli 1.

Lucas Luhr, šampion LM P2 klase u prošlogodišnjoj ALMS sezoni je do sada imao priliku da R10 posmatra iz perspektive Porsche RS Spyder-a, kojeg je vozio prošle godine. Luhr je bio zaprepašćen, kako je upadljiva težinska razlika između P1 i P2 prototipova: “Ono što prvo primetite je 150kg više, koje P1 prototip ima. Razlika u težini se najviše oseća na kočenju ili kada je potrebna brza promena pravca. I pored toga, R10 se veoma lako vozi, a snaga motora je zaprepašćujuća.

Mattias Ekström, 2004 DTM šampion, koji je imao priliku da vozi Audi R8, je sada bio u prilici da isproba i naslednika – R10. Za razliku od ostalih vozača, njegovo oduševljenje je bilo potpuno neskriveno po izlasku iz prototipa:" Kao prvo, moram da sačekam nekoliko dana da se se ovo iskustvo slegne. Prosto je neshvatljivo da sam sa svakim krugom vozio sa sve više adrenalina u mojim venama. Snaga, obrtni momenat i aerodinamičke osobine su u potpuno drugoj dimenziji u odnosu na moj A4 DTM. Samo u veoma sporim krivinama bi možda mogao da postignem sličan tempo u DTM automobilu.

DTM vozači su ostavili odličan utisak na šefa Audi Motorsport tima,  Dr. Wolfgang Ullrich-a, pa je sva prilika da će baš oni biti u trećem Audiju R10, koji će se ove godine voziti samo na LeMans-u.

 

 

Prethodni tekstVolvo predstavio S40 i V50
Sledeći tekst2007 Renault Megane Sport dCi 175
Večni entuzijasta.