ALMS: Spektakularnih 12 sati Sebringa

0
3702
Image
NAS SPONZOR

Još jedna pobeda za Audi R10, prva pobeda za prototip Acura i tim Andretti Green Racing, i izuzetno uzbudljiv finiš u GT2 klasi obeležili su početak 2007 ALMS (American Le Mans Series) šampionata u subotu. Marco Werner, Emanuele Pirro i Frank Biela članovi su pobedničke posade na 55-toj Mobil 1 trci 12 sati Sebringa.

Ovo je druga uzastopna pobeda za Audi R10 TDI i njegova 9 pobeda u isto toliko nastupa od predstavljanja prošle godine. Werner je prešao liniju cilja nakon 363 kruga za njegovu ukupno treću pobedu na trkama 12 sati Sebringa. Njegov kolega Biela zabeležio je 4 pobedu i time se izjednačio sa Tom Kristensenom. Poslednji član pobedničke trojke, Emanuele Pirro uknjižio je svoju prvu pobedu od njegovog prvog nastupa 2000. godine.

Image
Dva Audija R10 TDI na startu trke ispred Penske Porschea

Werner je završio trku sa sedam krugova prednosti ispred Bryan Herta-e koji je vozio Acura ARX LMP2 za tim Andretti Green Racing, a u timu sa njim su bili odlični Dario Franchitti i Tony Kanaan. Moramo pomenuti da je trio Audija preživeo jedno pucanje gume, pit stop kaznu i uspeo da nadoknadi 2 kruga deficita.

Nikada ne bih stavio novac na naš automobil. Kada si dva kruga u zaostatku izuzetno je teško. Ipak, stisnuo sam gas do poda i trkao se do kraja. Morali smo da verujemo da smo još uvek konkurenti za pobedu. Današnja trke je bila izuzetno zahtevna, a skoro svaki od automobila je imao probleme sa mehanikom. Mi nismo imali mehanički problem i to je razlog što sam ponosan da vozim Audi R10 TDI", izjavio je Marco Werner.

Marco Werner je krenuo sa pol pozicije i bio praćen u stopu od drugog Audija koji su vozili Allan Mcnish, Rinaldo Capello i Tom Kristensen. Nakon problema sa gumom vođstvo je preuzela druga posada koja je vodila više od 5 sati trke pre nego što su nastali problemi. Nakon 5 sati Mcnish je ušao u pit u zamenio se sa Capello-m koji nije mogao da restartuje automobil. Mehaničari su zamenili akumulator, starter i kompletnu kontrolnu tablu pre nogo što su konačno uspeli da pokrenu motor. Tokom ovog pit stopa ovaj R10 je izgubio preko pola sata.

Image
Acura ARX-01A tima Andretti Green Racing ispred R10 TDI

Bila je to teška trka. TDI je išao izuzetno dobro, ali naravno to nije bio nikakav garant da se nešto neće desiti. To je i razlog da vozite što je moguće brže čitavu trku jer ne znate šta može da se desi”, izjavio je Werner.

Pobedu u klasi LMP2 zabeležio je već pomenuti Andretti Green Racing sa debitantskim prototipom Acura i to samo godinu dana nakon što je ovaj proizvođač najavio svoje učešće u ALMS šampionatu. Herta, Franchitti i Kanaan završili su trku dva kruga ispred Lowe”s Fernandez Racing Lola kojom su upravljali Adrian Fernandez, Luis Diaz i David Martinez.

Ovo je izuzetno ostvarenje za Acura-u koja je prvi put izašla na stazu prošlog avgusta. Ipak milje i milje pređenih kilometara tokom testova , brojne simulacije trke 12 sati Sebringa i meseci rada bez odmora dali su svoj rezultat.

Image
Eric van de Poele u Loli B05/40 Judd ipak nije izdržao do kraja

Jednostavno ne mogu rečima opisati, ovo je jedan od najemotivnijih trenutaka koje sam doživeo” izjavio je Robert Clarke, predsednik Hondinog sportskog razvojnog odeljenja HPD. “Toliko truda je uloženo u ovaj program. Bio je to dugačak put ne samo za HPD, već i za Acura-u, naš tim, sponzore, vozače, praktično sve koji su bili uključeni u ovaj program. Nisam se usudio ni da sanjam ovakav uspeh”, zaključio je Clarke.

Tri prototipa Acura koji su učestvovali u trci funkcionisali su uglavnom bez većih problema do pred sam kraj trke. Osim problema sa elektronikom koje je imao Highcroft prototip, svi su bili imuni na veće probleme sve do poslednjeg sata trke. Andretti Green tim je tada napravio dva neplanska zaustavljanja u pitu u poslednjih 35 minuta da bi dodao još ulja za menjač, pošto je Herta imao problema sa promenom brzina u završnici trke.

Image
Chevrolet C-6R GT1 ispred Petersen/White Lightning F430 GT2

“Zaista ne mogu da sortiram u glavi sve probleme koju su nam se desili u poslednjih sat vremena. Još od početka trke smo imali probleme sa naponom akumulatora pa nismo mogli da koristimo svu raspoloživu elektroniku. Onda su se pojavili problemi sa menjačem. Mislim da se automobil u poslednjih 10 krugova ugasio i upalio nebrojeno puta. Moram da skinem šešir čitavom timu koji je radio na ovom projektu. Nikada do sada nisam video ljude koji su tako predano i teško radili. Ne biste verovali kad bi vam rekao sa koliko problema smo se susreli tokom testova i to je najbolje svedočanstvo šta je bilo potrebno da bismo bili u poziciji gde smo sada”, izjavio je Bryan Herta.

Image
Izuzetna borba u GT2 klasi

Porscheovi Spyderi u klasi LMP2 su na drugoj strani imali značajno više problema, a o tome svedoče postignuti rezultati. Brojni problemi sa elektronikom usporili su Porsche prototipove timova Penske i Dyson Racing. Romain Dumas, Timo Bernhard i Helio Castroneves su ipak bili najuspešniji i obezbedili su treće mesto u klasi za tim Penske.

Image

U GT1 klasi tim Corvette Racing je pobedio peti put u 6 godina takmičenja, a za pobednički tim vozili su Oliver Gavin, Olivier Beretta i Max Papis prešavši liniju cilja 17 sekundi ispred druge Corvette. Beretta i Gavin su slavili i prošle godine zajedno sa Jan Magnusenom koji je ovaj put vozio drugu Corvette-u. Magnusen je ove godine bio u timu sa Ron Fellows-om i Johnny O”Connell-om.

Ovo je bila i prva trka u kojoj je testiran klima uređaj za trkački automobil kao što je C6R. Radilo se o prvom velikom testu pred trku 24 sata Lemana u junu i za ostatak ALMS šampionata.

Ovo je bio fantastičan test za nas. AC se ponašao besprekorno pa smo ga povremeno morali isključivati, a to nije uobičajeno za zatvoren automobil. Skoro svaki od vozača je izlazio iz automobila svež i u dobrom stanju. Ako nam pomogne da ostanemo koncentrisani i sveži i tokom trke na Lemanu to bi moglo biti od velike pomoći”, izjavio je Gavin, četvorostruki pobednik Sebringa.

Dve Corvette su završile sa solidnom zalihom vremena ispred jedinog konkurenta tima Modena koji su se takmičili sa Aston Martinom DBR9

Image
Za ovo nije neophodan komentar

Ipak, najzanimljivija trka dana bila je po običaju u GT2 klasi. Tim Risi Competizione sa F430 GTza čijim volanom je bio Jamie Melo nadmašio je Flying Lizard Motorsport Porsche kojim je upravljao Jorg Bergmeister za samo 2 desetinke nakon 12 sati trke!

To je i najtesnija pobeda u istoriji Sebringa dugoj 55 godina i najveća borba ikada u ALMS seriji i klasi GT2.

Image
Antonio Hermann pokušava da obuzda Porsche 911 GT3 RS

Melo, koji je vozio u timu sa Mika Salom i Johnny Mowlem-om vodio je sa 5 sekundi prednosti 11 minuta pre kraja trke, ali je u poslednjem krugu Bergmeister bio tačno na braniku Ferrarija F430 GT. Dva automobil su prešla liniju cilja tik ispred Wernera koji je prelaskom preko linije cilja označio i kraj trke, ali je Melo morao da kompletira krug u koji je ušao pre Audija R10 i brani razliku od jedne sekunde.

Bergmeister koji je bio u timu sa Johannes van Overbeek-om I Marc Lieb-om stigao je potpuno Meloa u krivini 16 i na izlasku na jedan od najdužih pravaca napao ga pa su F430 GT i Porsche 997 GT3 RSR ušli zajedno u poslednju krivinu 17. Dva automobil su prošla krivinu poravnati i čak su se i dotakli, a kao pobednik je na kraju ipak izašao Melo.

Image
Lošije plasirani F430 GT tima Risi Competizione – Tracy Krohn

Bio je to fantastičan krug. Nikada nisam imao tako uzbudljiv finiš. Imao sam problema sa kočnicama i pokušavao sam da ih sačuvam i ohladim. Bergmeister me je pretekao na poslednjem pravcu, jer sam kočio malo ranije. Na izlasku iz krivine 17 nastojao sam da stisnem gas što pre sam mogao”, opisao je poslednji krug Melo.

Bitka između Ferrarija i Porschea trajala je čitavu trku. Ferrari je preživeo start sa začelja dramu u pitu i 20 sekundi kazne, kao i okretanje u krivini 17 predveče, da bi na kraju zabeležio petu pobedu na poslednjih 7 trka od jula 2006 u Salt Lake City-ju. Tafel Racing Porsche za koji su vozili Wolf Henzler, Robin Liddell i Patrick Long završio je treći u klasi.

Image
Jaime Melo u Ferrari-ju F430 GT tima Risi Competizione na čelu

Bilo je zaista tesno sa Porscheom broj 45. Bili smo apsolutno na limitu čitavu trku. GT2 je najbolja klasa u seriji. Ovako će biti tokom čitave sezone što je dovoljan razlog da uložimo dodatni napor kako ne bismo imali ovako dramatične završnice”, izjavio je Mika Salo.

Bilo je zaista neverovatno. Svaki put kada smo vozili ovde morali smo dati maksimum. Završiti trku na ovaj način i voziti poslednja dva sata na način kao što je to učinio Jamie Melo je zaista neverovatno. On je moj heroj. Ova pobeda je zaista fantastična”, presrećan je bio Englez, Johnny Mowlem.

Image
Flying Lizard Motorsports Porsche 911 GT3 RSR

Sledeća runda ALMS šampionata je Acura Sport Car challenge u St. Petersburgu. Trka će biti održana 31. marta.

Rezultati trke:

1. (1) Frank Biela, Germany; Emanuele Pirro, Italy; Marco Werner, Germany; Audi AG/R10/TDI (1, P1), 364.
2. (6) Dario Franchitti, Scotland; Tony Kanaan, Brazil; Bryan Herta, Valencia, CA; Acura/ARX-01a (2, P2), 358.
3. (8) Luis Diaz, Mexico; David Martinez, Mexico; Adrian Fernandez, Mexico; Lola/B06-43/Acura (3, P2), 356.
4. (2) Rinaldo Capello, Italy; Allan McNish, Scotland; Tom Kristensen, Denmark; Audi AG/R10/TDI (4, P1), 353.
5. (3) Timo Bernhard, Germany; Helio Castroneves, Brazil; Romain Dumas, France; Porsche RS Spyder (5, P2), 351.
6. (4) David Brabham, Australia; Stefan Johansson, Sweden; Duncan Dayton, North Salem, NY; Acura/ARX-01a (6, P2), 346.
7. (14) Oliver Gavin, England; Max Papis, Italy; Olivier Beretta, Monaco; Corvette C6.R (7, GT1), 341.
8. (13) Ron Fellows, Canada; Johnny O”Connell, Flowery Branch, GA; Jan Magnussen, Denmark; Corvette C6.R (8, GT1), 341.
9. (5) Andy Wallace, England; Butch Leitzinger, State College, PA; Andy Lally, New York, NY; Porsche RS Spyder (9, P2), 340.
10. (7) Chris Dyson, Pleasant Valley, NY; Guy Smith, England; Porsche RS Spyder (10, P2), 333.
11. (15) Antonio Garcia, Spain; Liz Halliday, Rancho Santa Fe, CA; Darren Turner, England; Aston Martin DBR9 (11, GT1), 331.
12. (16) Jaime Melo, Brazil; Johnny Mowlem, England; Mika Salo, Finland; Ferrari 430GT Berlinetta (12, GT2), 330.
13. (18) Jorg Bergmeister, Germany; Marc Lieb, Germany; Johannes van Overbeek, San Francisco, CA; Porsche 911 GT3 RSR (13, GT2), 330.
14. (33) Richard Berry, Evergreen, CO; Jon Field, Dublin, OH; Clint Field, Dublin, OH; Creation/CA06H/Judd (14, P1), 325.
15. (19) Wolf Henzler, Germany; Robin Liddell, Scotland; Patrick Long, Oak Park, CA; Porsche 911 GT3 RSR (15, GT2), 322.
16. (24) Dirk Werner, Germany; Pierre Ehret, Santa Rosa, CA; Lars Nielsen, Denmark; Porsche 911 GT3 RSR (16, GT2), 316.
17. (20) Dominik Farnbacher, Germany; Ian James, England; Jim Tafel, Alpharetta, GA; Porsche 911 GT3 RSR (17, GT2), 314.
18. (23) Ralf Kelleners, Germany; Tom Milner, Leesburg, VA; Graham Rahal, New Albany, OH; Porsche 911 GT3 RSR (18, GT2), 313.
19. (12) Didier Theys, Belgium; Eric van de Poele, Belgium; Fredy Lienhard, Switzerland; Lola/Bo5-40/Judd (19, P2), 307, Mechanical.
20. (29) Joe Macari, UK; Rob Wilson, England; Ben Aucott, United Kingdom; Ferrari F430 GT (20, GT2), 305.
21. (11) Chris McMurry, Phoenix, AZ; Bryan Willman, Kirkland, WA; Michael Lewis, San Diego, CA; Lola/EX257 AER (21, P1), 303, Suspension.
22. (17) Tomas Enge, Czech Republic; Memo Gidley, San Rafael, CA; Tim Bergmeister, Germany; Ferrari 430GT (22, GT2), 300, Engine Fire.
23. (9) Sascha Maassen, Germany; Ryan Briscoe, Australia; Emmanuel Collard, France; Porsche RS Spyder (23, P2), 297.
24. (21) Nic Jonsson, Sweden; Colin Braun, Ovalo, TX; Tracy Krohn, Houston, TX; Ferrari 430GT Berlinetta (24, GT2), 290.
25. (26) Peter Kox, The Netherlands; Jarek Janis, Monaco; Spyker C8 Audi (25, GT2), 286.
26. (22) Joey Hand, Sacramento, CA; Tom Kimber-Smith, England; Bill Auberlen, Hermosa Beach, CA; Panoz Esperante GTLM (26, GT2), 275, Oil Leak.
27. (25) Scott Maxwell, Canada; Bryan Sellers, Centerville, OH; Ross Smith, Plano, TX; Panoz Esperante GTLM (27, GT2), 270.
28. (27) Darren Law, Phoenix, AZ; Seth Neiman, Burlingame, CA; Lonnie Pechnik, Pacific Grove, CA; Porsche 911 GT3 RSR (28, GT2), 268.
29. (31) Luchiano DaSilva, Italy; Philip Collin, Park Ridge, IL; Antonio Hermann, Brazil; Porsche 911 GT3 RS (29, GT2), 252, Clutch.
30. (28) Terry Borcheller, Gainesville, GA; Marc Basseng, Germany; Tim Pappas, Boston, MA; Porsche 911 GT3 RSR (30, GT2), 235, Suspension.
31. (10) Ben Devlin, England; Raphael Matos, Brazil; Jamie Bach, West Palm Beach, FL; Lola/B07-40/Mazda (31, P2), 224.
32. (34) Maurizio Mediani, Italy; Rui Aguas, Portugal; Jose Maria Lopez, Argentina; Ferrari 430GT (32, GT2), 206, Fire.
33. (32) Miroslav Konopka, Slovakia; Bo McCormick, England; Mauro Casadei, Italy; Porsche 911 GT3 RS (33, GT2), 129, Engine.
34. (30) Arie Luyendyk Jr, Phoenix, AZ; David Robertson, Ray, MI; Andrea Robertson, Ray, MI; Panoz Esperante GTLM (34, GT2), 64, Engine.

Image
Posada pobedničkog Audija R10 TDI


Osvojeni bodovi:

LMP1
Frank Biela 26
Emanuele Pirro 26
Marco Werner 26
Rinaldo Capello 22
Tom Kristensen 22
Allan McNish 22
Clint Field 19
Jon Field 19
Richard Berry 19
Bryan Willman 16
Chris McMurry 16
Michael Lewis 16

LMP2
Bryan Herta 26
Dario Franchitti 26
Tony Kanaan 26
Luis Diaz 22
Adrian Fernandez 22
Timo Bernhard 19
Romain Dumas 19
Helio Castroneves 19
David Brabham 16
Duncan Dayton 16
Stefan Johansson 16
Butch Leitzinger 14
Andy Wallace 14
Andy Lally 14
Guy Smith 12
Chris Dyson 12
Eric van de Poele 10
Fredy Lienhard 10
Didier Theys 10
Sascha Maassen 9
Emmanuel Collard 9
Ryan Briscoe 9

GT1
Oliver Gavin 26
Olivier Beretta 26
Max Papis 26
Jan Magnussen 22
Johnny O`Connell 22
Ron Fellows 22
Darren Turner 19
Liz Halliday 19
Antonio Garcia 19

GT2
Johnny Mowlem 26
Mika Salo 26
Jaime Melo 26
Johannes van Overbeek 22
Jorg Bergmeister 22
Marc Lieb 22
Robin Liddell 19
Patrick Long 19
Wolf Henzler 19
Pierre Ehret 16
Lars Nielsen 16
Dirk Werner 16
Ian James 14
Dominik Farnbacher 14
Jim Tafel 14
Ralf Kelleners 12
Graham Rahal 12
Tom Milner 12
Rob Wilson 10
Ben Aucott 10
Joe Macari 10
Tomas Enge 9
Tim Bergmeister 9
Tracy Krohn 8
Colin Braun 8
Nic Jonsson 8
Peter Kox 7
Jarek Janis 7

Prethodni tekstBMW Motorrad bisage za R1200S
Sledeći tekstNemci žele ograničenje brzine na Autobahnu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here