U poseti Hondinom salonu u Beogradu

0
14441
Image

Impozantni prodajno servisni centar Honde, kao deo Delta Automoto kompleksa na Novom Beogradu je bio naše odredište proteklog vikenda. Pogledajte koje sve usluge nudi ovlašćeni zastupnik vlasnicima i svima onima koje zanimaju vozila marke Honda.

Image

Honda kao marka automobila je na tržištu Srbije prisutna, kao što smo već naveli, preko kompanije DELTA AUTOMOTO d.o.o. Ova kompanija je, od aprila 2005, ekskluzivni zastupnik za vozila marke Honda.

Sve informacije i objašnjenja smo dobili zahvaljujući veoma ljubaznim radnicima Honde, a pre svega Kristijanu Kojiću, zaduženom za Hondine odnose sa javnošću.

NK: Koja je površina Honda centra?

Honda centar se nalazi u ulici Omladinskih Brigada 33, na Novom Beogradu. U sklopu centra se nalazi prodajni salon, servis opremljen najsavremenijim kompjuterskim uređajima i specijalnim alatima za pružanje kompletne i vrhunske usluge vlasnicima vozila i prodavnica rezervnih delova. Centar zauzima 3000 kvadratnih metara i sagrađen je prema specifikacijama Honde, tako da svi segmenti ovog centra zadovoljavaju propisane standarde postavljene od strane proizvođača.

Image


NK
: Koji kapacitet servisa i koje su usluge koje pruža servis?

Servisni centar poseduje sedam modernih dizalica, što znači da je moguće istovremeno raditi na sedam vozila, a tu su i posebni delovi servisa namenjeni limarsko-farbarskim radovima, kao i posebna, motorna, prostorija gde se vrši rasklapanje motornih i menjačkih sklopova. Pored toga, servis obavlja i tehnički pregled vozila, a moguće je i ugradnja alarmnih i muzičkih uređaja.

Image


NK
: Servis je opremljen alatima za servis svih tipova Hondi? Čak i američkih modela?

Da. Serviseri su obučeni za rad na svim modelima Honde, a rezervne delove, ukoliko nemamo na lageru, možemo da poručimo za bilo koji model. Sve to važi i za američke modele automobila, tako da kupci koji su iskoristili priliku da zbog dobrog odnosa EUR i USD uvezu automobil iz SAD, mogu bez ikakvih problema da održavaju vozilo u našem servisu.

Image Image
Učionica za obuku i motorno odeljenje servisa

Image


NK
: Kakva je situacija sa prodajno-servisnom mrežom za Honda vozila?

Treba znati da je protekla, 2006. godina, prva kompletna godina godina našeg poslovanja. Za ovu godinu planiramo da proširimo prodajno – servisnu mrežu. Jedan od koraka je, svakako ulazak Centra S u našu mrežu, a plan je da, za početak, otvorimo centre u Novom Sadu, Čačku i, verovatno, Subotici. Pregovori su u toku, ali očekujemo da do predstojećeg Sajma automobila u Beogradu imamo i prve zvanične partnere.

Image


NK
: Kakva je situacija sa lagerom vozila, tj. koliki je rok isporuke vozila?

Rok isporuke je do 40 dana. U praksi, lager je više nego dovoljan da omogući veoma kratak rok isporuke. Ukoliko se kupci odluče za neki standardni nivo opreme, rok isporuke može biti i odmah. U slučaju naručivanja specifične opreme ili nekog posebnog modela, recimo Legend, rok isporuke je do 4 meseca, zato što se narudžbina šalje direktno u fabriku, gde se konkretan model proizvodi tačno po željenoj specifikaciji kupca.

Image


NK
: Da li je moguća kupovina po principu "staro za novo"?

Naravno. Za sada se radi samo otkup vozila, koja su prodana u Delti. Naši procenitelji, po već utvrđenim pravilima, određuju cenu polovnog automobila. Ukoliko kupcu odgovara procenjena vrednost, tu količinu novca može odmah iskoristiti za kupovinu novog vozila.

Image Image
Magacin rezervnih delova i ulaz u prijemno odeljenje servisa


NK
: Koji modeli su najpopularniji i kakve motore kupci najčešće biraju?

Honda je poznata, pre svega, po vrhunskim benzinskim motorima. Prvi Hondin dizel motor, iCDTI, je proizveden pre neku godinu, pa je za sada velika većina kupljenih automobila upravo sa benzinskim motorima. Naravno, dizel motor je i skuplji od adekvatnih benzinskih, pa je i to podsticaj kupcima da odaberu benzinske varijante. Što se modela tiče, apsolutni hit je model Accord, čija prodaja je 50% ukupne prodaje Honde. Za njime sledi model Jazz, koji se, takođe, jako lepo prodaje.

NK: Kad smo kod dizel motora, da li je iCDTI motor osetljiv na kvalitet domaćeg gorivo?

Ne postoje nikakvi probelmi, naravno dokle god se koristi kvalitetno, Euro dizel, gorivo.

NK: Da li ste planirali da uvezete neki Civic sa hibridnim motorom, makar u reklamne svrhe?

Nažalost, takvih planova nema. Domaće tržište jednostavno nema dovoljno potencijala da bi bilo isplativo uvoziti takav tip autombila. Naravno, situacija se stalno menja, pa je moguće da ćemo u nekom narednom periodu prikazati takav model.

NK: Da li postoje planovi za prodaju Honda motorcikala i ATV vozila?

Za sada ne. Procena je da na domaćem tržištu tražnja za ovim proizvodima nije dostigla željeni nivo. Mi svake sezone vršimo istraživanja, tako da je moguće da će se taj Hondin program pojaviti i u našem salonu u budućnosti.

Image

Image


NK
: Kako bi ste profilisali kupce Honde?

Kupci Honda automobila su u velikoj većini imali priliku da voze ili su bili vlasnici Honda automobila. To sigurno govori o kvalitetu Honda proizvoda i to je jedan od najefikasnijih načina reklamiranja – zadovoljni kupci. Prosečna starst kupaca se razlikuje od modela do modela, pa je, na primer, prosečni kupac Accord-a stariji za 7-10 godina od kupca Civic-a.

Image Image


NK
: Kakvi su prodajni rezultati u protekloj godin i da li ste ispunili željene planove?

Honda je prodala oko 800 automobila u 2006. godini, što je premašilo naše inicijalne planove. Imali smo i solidan flotnih prodaja, što je, naravno veoma pozitivno uticalno na rezultat u 2006. Za 2007. godinu, kao što smo rekli, planiramo širenje prodajne mreže, pa u skladu sa time očekujemo i povećanje prodaje.

NK: Medijski i marketing planovi?

Pored standardnih marektinških akcija, Honda se trudi da uspostavi prisan kontakt sa vlasnicima Honda automobila. Upravo danas, smo u saradnji sa udruženjem ljubitelja Honda automobila organizovali malo druženje. Ovakav vid saradnje ćemo i ubuduće potencirati, pa će sastanci sa ovakvim klubovima biti standard. Svesni smo da domaće tržište nema veliku kupovnu moć, pa nije realno očekivati da svi mogu da kupe nov automobil. Baš zato želimo da budemo u kontaktu i sa vlasnicima starijih modela, koji će koristiti usluge našeg servisa.


1 COMMENT

 1. a gde je zapad Katastrofalna organizacija preuzimanja novog automobila.To vazi za sve salone automobila, ali bi delta kao vodeca kompanija u Srbiji morala da se angazuje i da resi taj problem.Potrebno vam je 6 casova da zavrsite sve potrebne papire da bi ste podigli svoj automobil, a dajete najmanje 15.000 eura.Neprimereno, a i tu uslugu mozete da naplatite.

 2. dajte mi HONDUUUUU Ja vas molim da mi poklonite jednu Hondu Civic posto ja nemam para za nju,a mnogo patim! 🙁

 3. Postovani diler interesujme novi dzip honda pilot dizel dali mogu da ga zakzem preko vas. Benzinca sam vozio na test drajv, automobil je izvrstan. Diler u Moskvi mi saopstio da jesu idizeli, ovde ih ne uvoze zbog lose navte.Iteresujme Dzip honda Pilot Ehecutive. Crna boja puni paket-turb-dizel. Zahvaljujm

 4. Kupio hondu civic u delti 2008.Posle godinu dana crko kraj letve volana-prešao 10000 deo se čeka 10 dana!Servis nije sposoban da utvrdi kvar moram da im dovedem svog majstora-starog.Toliko delti-hondi itd.

 5. Slazem se sa “a gde je zapad”, organizacija preuzimanja novog automobila se ne moze nazvati organizovanom.
  Imao sam nesrecu da vise puta dolazim u servis i moja iskustva su sledeca:
  1.Prilikom zamene znaka “H” koji su mi deca polomila na parkingu, majstori su otprilike sat vremena pokusavali da to ucine, i na kraju su uspeli posle sat i po vremena. Pre toga su mi rekli da se to menja na poseban nacin i lepi posebnim lepkom… Znak i dalje landara..
  2. Ugradio sam alarm u Hondinom servisu, jer bih izgubio garanciju da sam uradio kod bilo kog drugog? Platio sam neki nepoznati italijanski alarm 270 EUR, i nisam uopste zadovoljan. Recimo, ako u toku voznje zakljucam vrata, alarm se posle izvesnog vremena aktivira a malo kasnije i ugasi auto.. Da ne poverujes.
  3. Limarski radovi.. Na Ibarskoj magistrali naleti na mene BMW i poprilicno osteti moj auto sa zadnje strane. Kada sam preuzimao auto posle mnogo peripetija i zavrzlama i setnji osiguranje-Honda i previse papira i komplikacija, prvo sto me je iznenadilo bilo je to da su od mene trazili da potpisem da sam preuzeo auto, pa tek onda mogu da ga vidim.. Bio sam zapanjen, ali sam potpisao sve i otisao da preuzmem auto. Na oko mi je izgledalo da je ok, sem sto je auto bio uzasno prljav spolja a tek iznutra pun prasine neke sitne (samo da napomenem da su u racunu naveli dva pranja sa voskiranjem, a ukupna cena popravke je bila vise od 1500 EUR). U autu sam imao neke delove od sudara po kesama spakovano i to je sve nestalo (kako neko sme da dira moje stvari u autu?!), far koji je bio samo malo okrnjen na uglu su mi zamenili a taj stari je, naravno, kao i sve ostalo zavrsilo kod njih. Kada sam pogledao kako su sve uradili, jednostavno sam bio razocaran, toliko da sam hteo da pisem Hondi direktno i da im se pozalim da ucine nesto da ne bi Delta sramotila Hondu.
  Zamenjena su mi cela zadnja vrata, i vezni lim. Voda i danas ulazi kada pada kisa, keder gumu su mi ostetili tako da ima velike rupe pa zimi smrzava, a od tada mi u autu stalno nesto neprijatno mirise, ne znam sta su to i kako uradili.
  I od tada vise ne idem u Hondin servis. I na moje veliko iznenadjenje, kada sam otisao u drugi servis na uobicajeni servis, to sam platio skoro duplo manje!
  Cini mi se da Hondin servis ima veliki problem sa zaposlenima, tj. nema dobre majstore ni u jednoj oblasti. A imaju prelep servis i rekao bih, laicki, veoma dobro opremljen.
  Shvatite svi ove moje reci kao dobronamernu kritiku koja ima za cilj da Hondin servis bude u skladu sa njenim imenom. A do tada, ja tamo necu uci svojim kolima. I kada budem kupio novu Hondu, necu tamo da idem ni na servis.
  S postovanjem

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here