Race To Dakar

0
8557
Image

Charley Boorman nastavlja sa svojim moto avanturama. Ovog puta učestvuje u najvećoj avanturi modernog doba – Dakar reliju! Predstavljamo DVD pod nazivom "Race To Dakar"

Charley Boorman je kao dobar drugar, poznatog glumca, Ewan McGregor-a, svojih pet minuta slave ugrabio vozeći "Long Way Round" (u nastavku teksta koristićemo skraćenicu LWR). Nakon velikog uspeha mini serije, koju ste mogili da gledate sa DVD-a ili na nekom od stranih TV stanice (Explorer, BBC), Charlie Boorman je rešio da učestvuje na Dakaru. Velika avantura, ogroman izazov i sasvim prosečan čovek… Da li je uopšte tako nešto izvodljivo?

Za one koji nisu upoznati, LWR govori o dva dobra drugara, koji su planirali da svoju zajedničku ljubav ka motorima pretvore u dugačko putovanje. Plan da se iz Engleske odputuje u Španiju ili neku drugu evropsku zemlju je ubrzo dosegao neverovatne razmere: put motorciklima od Londona ka New York-u, ali dužim putem. Otud, naravno i ime serijala – "Duži put naokolo" (u slobodnom prevodu autora). Put započeo aprila 2004, iz Londona, a tokom 115 dana putovanja prošli su kroz Francusku, Belgiju, Nemačku, Češku, Slovačku, Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Mongoliju, Sibir, Aljasku, Kanadu, da bi se putovanje, po planu završilo u New York-u, SAD. Jedan od ključnih momenata priče je svakako momenat kada KTM odbija da sponzoriše putovanje, što BMW spremno koristi i akterima ustupa tri prelepa BMW R 1150 GS Adventure motorcikla, a na putovanje pored McGregora i Boormana, kreće i treći član posade, kamerman, Claudio Von Planta, koji je na sebe preuzeo sve aktivnosti snimanja glavnih aktera. Naravno, u "Race to Dakar" BMW i dalje zadržava poziciju sponzora motoricklima (a i automobilima).

Image

Nakon LWR, Boorman je, kao nešto spretniji motorciklista, želeo nešto više. Uz pomoć producenta LWR-a, Russ Malkina, Race To Dakar opisuje planiranje, pripreme i učestvovanje Boorman-a i prateće posade na Dakaru 2006. Još jedan od aktera koje ste, nakratko, mogli videti u tokom LWR, je Simon Pavey, koji je oslonac nove avanture.

Image

Simon Pavey vodi BMW Off Road školu u Velsu, koju su McGregor i Boorman prošli u sklopu priprema za LWR, a inače je prekaljeni off-raod motorciklista, čije iskustvo je neophodno da bi se ovakav poduhvat uopšte i započeo na pravi način.

Vrednosti "Race To Dakar" serijala sa aspekta kulturne vrednosti, kvaliteta fotografije, režije ili montaže nećemo komentarisati – to je u drugom planu. U pitanju je pravi dokumentarni pogled "iza kulisa" na Dakar, učesnike i posebno motorcikliste i kao takav, za autora ovog teksta ima neprocenjivu vrednost. Za razliku od LWR, Dakar je takmičarski događaj, gde je određene etape potrebno završiti u unapred određenom roku. Dodatni pritisak na sve učesnike, a posebno aktere ovog dokumentarnog serijala, je imperativ pravovremenog prolaska kroz vremenske kontrole.

Image

Serijal prati kompletan proces odlučivanja, pripreme, organizacije, treninga i samog učestvovanja na Dakaru. Motorcikle voze Charlie Boorman, Simon Pavey i Matt Hall. Matt Hall je učesnik brojnih britanskih enduro i off road takmičenja, kojeg je preporučio i pozvao Pavey. Tročlana posada je vozila BMW GS 650 Dakar motorcikle specijalno pripremljene kod Touratech-a (ova firma je već pripremala motorcikle za LWR). Pored toga, producent Russ Malkin je vozio BMW X5 3,0d u kome se nalazila posada za podršku: Gareth Edmunds i Wolfgang Banholzer – mehaničari motorcikala, Claudio Von Planta – kamerman i direktor fotografije (jedan od vozača u LWR), kao i kamerman Jim Foster. Pored toga, ekipa je imala i podršku Bowlers posade kamiona koja je prenosila jedan deo servisne opreme tima.

Image

Sama priprema takmičara i vozila je manje-više standardna, sem tragičnog Scorpion tjunera koji je pripremao BMW X5 i koji će pokazati da automobilski sevisi u Evropi nisu ništa manji diletanti od naših lokalnih nazovimajstora. Tokom pripreme, videćete i manje zanimljive detalje, kao što je recimo, nova frizura Boorman-a – ne previše bitno, zar ne?

Image

Ukoliko pratite Dakar, koji je upravo u toku (sasvim slučajno), znate da Eurosport prati kompletna Dakar događanja. Međutim, ono što mi kao TV gledaoci vidimo su najbrže posade na Dakaru, koje su uglavnom sa ogromnim budžetima i velikim sponzorima. "Race To Dakar" prati privatni tim, a kroz druženje sa drugim privatnicima tokom serijala, može se zaključiti kolika su odricanja potrebna da bi se neko pojavio na ovom takmičenju. Fizičke i psihičke napore samo treba dodati na činjenicu da su motorciklisti veoma ugrožena kategorija zbog relativno male brzine koju postižu, a to se možda i najbolje može zaključiti po brzini kojom prolaze automobili i kamioni pored njih.

Image

Dokaz da čak i veoma iskusni motorciklisti i pored Sentinel sistema (zvučni signal koji se aktivira kada se automobili približavaju motorciklu) je da Simon Pavey kaže: "Mitsubishi just came barrelling straight pass me on that road, i fuckin shat myself" (u prevodu, kad je Mitsubishi proleteo pored mene, napunio sam gaće).

Evo kako Nick Plumb, jedan od prijatelja Race To Dakar grupe, objašnjava slikovoto šta se događa kada motorciklista i automobil u isto vreme ulete u neku od većih rupa na putu:

Image Image

Image Image

Motorciklisti, kao kategorija najpodložnija udesima, povredama i iscrpljenosti, se međusobno veoma čvrsto drže, pa ćete videti i kako prilikom pada Matta Halla, u pomoć Boormanu i Hall-u priskače još jedan britanski privatnik (gorepomenuti Nick Plumb). Istom prilikom, čućete još jedan sjajni komentar fantastičnog Pavey-a. Nakon pada Matt Hall-a i potpuno razbijen rezervoar, Pavey ima samo da kaže: "Shit! Ive never seen that berfore! Thats a beauty!" (u slobodnom prevodu: Nikad do sada ovo nisam video. Prelepo!").

Image

Videćete i veliku paniku koja kod motorciklista vlada nakon pada, zato što automobili koji nailaze, idu ogromnim brzinama pa često nisu u mogućnosti da vide na vreme druge vozače koji stoje na putu. Situacija se još više pogoršava sa prelaskom u Mauritaniju, gde zbog ogromne prašine na očigled Hall-a, Simon-a i drugih motorciklista, jedan od automobila bukvalno pregazi motorcikl (na sreću vozač motorcikla nije bio na istom mestu).

Još jedan od aspekata, koje nemamo priliku da vidimo u klasičnim prenosima Dakara su takmičari koji odustanu iz bilo kog razloga. U tom segmentu se vidi koliko organizacija, čak i ovako prestižnih događaja ume da zakaže i to za one koji čekaju da ih "čistači" izvuku, uopšte nije prijatno.

Image

Pored raznih novih informacija, kao što je da vozači automobila i kamiona ukoliko vide kamilu na putu ne skidaju nogu sa gasa, dok ukoliko je magarac na putu koče iz sve snage, saznajete da su "lokalci" svuda isti.

Image

Na jednoj od završnih deonica, vozač "Bowlers" kamiona kaže kako su na toj etapi izgubili čak 4 automobila kojima su bili podrška, a da je naj kritičniji deo bio na vezi. Posle 70-tak kilometara potpuno ravnog puta, put bukvalno propada i, naravno, tu su svi meštani koji gledaju kako se automobili nemilosrdno lupaju i prevrću.

Image

Samo 40% vozača motorcikala u proseku završi Dakar. Na slicu ispod su jedina tri quad-a (koji se klasifikuju u kategoriju motorcikala) koji su 2006. uspeli da stignu do cilja.

Image

Producenti usled problema koje je njihov tim imao (a imao ih je više nego dovoljno, da ne otkrivamo konkretne detalje) izgleda nisu imali dovoljno materijala, pa svaka od sedam epizoda u dužini od 45 minuta ima špice koje ostavljaju otprilike po 30 minuta stvaro upotrebljivog programa. U svakom slučaju, ukoliko ste u prilici odvojite 15-tak EUR i kupite više nego fantastičan DVD, a onima kojima to nije dovoljno moramo da kažemo da u paketu možete kupiti i knjigu Charlie Boormana koja detaljnije prati kompletnu Race To Dakar avanturu.

Ukoliko volite Dakar, motorcikle ili jednostavno želite da vidite kako stvarno izgleda borba sa pustinjom – ovo je PRAVI DVD. Još jedna preporuka: ukoliko je moguće, nabavite DVD i odgledajte ga dok je u toku Dakar. Sa odgledanim "Race To Dakar" daleko bolje ćete razumeti na kave izazove nailaze takmičari.

Image

Knjiga Race to Dakar
DVD Race to Dakar

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here