American Le Mans – pregled sezone 2006

0
7281
Image

ALMS ulazi u svoju sedmu godinu postojanja, a da je takmičenje sve popularnije svedoče sve značajnija konstruktorska imena koja iz godine u godinu pojačavaju svoje prisustvo. Evo kako je ova sezona protekla gledano kroz četiri različite klase automobila koji se u ovom takmičenju koriste.

ALMS u 2006. godini je obeležio Audi tim. Audi Sport North America je veoma uspešni prototip klase P1 pod nazivom Audi R8 zamenio novim modelom pod nazovom R10. Novi model je, pored poboljšanih sklopova u odnosu na svog prethodinka, značajan i po tome što koristi dizel motor. O tom Audiju R10 smo pisali u nekoliko navrata, a kompletne tehničke detalje o ovom automobilu možete pročitati u našem tekstu.

Pored Audija, na scenu prototipa je stupio još jedan veliki proizvođač sportskih automobila – Porsche. Naime, Penske Racing tim je uspeo da ubedi Porsche da, pored standardnog angažovanja u GT2 klasi (sa Porsche 996 GT3 modelom), se okuša u konstrukciji Le Mans prototipova. Proizvod te saradnje je Porsche RS Spyder (o njemu možete čitati u našem tekstu). Ferrari se 2006. vratio u ALMS sa Ferrari F430 GT2 modelom, dok je tu i Panoz sa Esperante GTLM modelom u istoj, GT2 klasi. Maserati je pokušao da se priključi ALMS takmičenju, međutim njihov MC12 automobil nije odgovarao ALMS specifikacijama GT1 klase pa je italijanski proizvođač odustao od učestvovanja.

Kalendar 2006. se sastojao od 9 trka. Otvaranje sezone se, tradicionalno, održava u Kaliforniji, na stazi Sebring, a zatvaranje sezone je održano na stazi Road Atlanta (ili Petit LeMans).

ALMS takmičenje se smatra najperspektivnijim američkim autotakmičenjem, a verovatno gledano i u svetskim rezmerama. ALMS je u sezoni 2006 zabeležio rekordne posete gledalaca, rekordni broj TV gledalaca kao i rekordno učešće fabričkih timova što je sve dovelo do rekordnih prihoda IMSA-e koja je organizator ovog takmičenja. Televizijska gledanost je u odnosu na sezonu 2005, porasla za fantastičnih 40%.

54. Mobil 1 12H Sebring – Sebring International Raceway

Audi Sport North America je ušao u istoriju pobedom Audija R10 kojeg su vozili Tom Kristensen, Allan McNish i Rinaldo Capello na stazi Mobil 1 12 časova Sebringa. Audi je ovu trku uspeo da osvoji uz pomoć svog novog prototipa koji je pogonjen dizel motorom.

Do sada su dizel pogonjena vozila učestvovala na trkama ovog tipa, ali nikad do sada nisu osvajala prvo mesto. Audi Sport tim ovu trku pored toga što se ona boduje za ALMS šampionat, koristio i kao test u okviru sveobuhvanih priprema za učestvovanje na 24 časa Le Mans-a.

Image

Audi koji je pobedio na ovoj trci je Audi sa rednim brojem 2 i pobedu je osvojio sa 3 kruga prednosti ispred Intersport Racing Lola B05/40-AER. Pobednički Audi je bio najbrži i na kvalifikacijama, ali je zbog potrebe da se neki delovi zamene pre starta, ovu trku je startovao iz boksa, na poslednjoj, 34. poziciji. Nakon samo 2 časa trke, posada automobila broj 2. je već bila na vodećoj poziciju. Audi sa rednim brojem 1. je imao dosta problema zbog pregrejavanja, što je dovelo do njegovog odustajanja nakon četiri časa trke. Tom Kristensen je sa ovom pobedom na Sebringu postao četvorostruki pobednik trke na Sebring stazi.

U klasi LMP2, Interport Racing je uspeo da pouzdanom i konstantnom vožnjom porazi apsolutne favorite, Penske Racing tim, koji je nastupao sa Porsche RS Spyder prototipovima. Prošlogodišnji šampion Clint Field, njegov otac Jon Field i Liz Halliday su uspeli da pobede vozače Penske Racinga – Lucas Luhra, Emmanuel Collarda i Sascha Maassena koji su pred sam kraj imali tehničkih poteškoća.

Borba u GT1 klasi je bila veoma slična prošlogodišnjima. Aston Martin posade su bolje startne pozicije, koje su osvojili boljim kvalifikacionim vremenima, veoma brzo izgubili usled nešto lošijih Pirelli guma. Međutim, problemi tokom trke su na kraju doneli nešto drugačiji završetak trke ove godine – pobedu je odneo Corvette Racing team sa vozačima Olivier Beretta, Oliver Gavin i Jan Magnussen ispred Aston Martin posade Pedro Lamy, Jason Bright i Stephane Sarrazin. Ova posada je nakon 12 časova vožnje kasnila jedan krug za vodećima.

GT2 klasa je donela najviše neizvesnosti i bila je veoma slična sprint trkama putničkih automobila, koje su se u ovom slučaju odigravale tokom kompletnih 12 časova trke.

Image

Veliki broj Porsche GT3 automobila, koji su godinama neprikosnoveni, su ove godine bili potisnuti naniže od strane novih automobila – Panoz Esperante GTLM i Ferrari F430 GT2. Pored njih su bili prisutni i Spyker i BMW automobili, međutim oni su značajno slabiji i uglavnom su ti automobili bili daleko od vodećih iz klase.

Image

Panoz Esperante GTLM posada Multimatic Motorsports tima, koju sačinjavaju David Brabham, Scott Maxwell i Sebastien Bourdais, je nakon 12 časova i 320 odveženih krugova, trku završila sa samo 33 sekunde prednosti ispred Flying Lizard Motorsports Porsche-a kojeg su vozili Johannes van Overbeek, Jon Fogarty i Marc Lieb. Treće mesto je zauzeo automobil koji je debitovao ove godine u GT2 klasi – Ferrari F430 GT2.

Lone Star Grand Prix – Downtown Street Course Houston

Audi, očigledno, uvek nalazi načina da pobedi, a Lone Star Grand Prix vožen u Hjustonu nije izuzetak. Alan McNish i Dindo Capello su osvojili drugu pobedu ove sezone na Reliant Park stazi. Veoma teški uslovi za vožnju na uličnoj stazi Reliant Park u Hjustonu su vozače i automobile podvrgli velikim naporima, ali Audi posada McNish/Capello u R8 prototipu je opet trku završila na pobedničkom postolju. Veoma uska ulična staza sa dosta neravnog asfalata u dužini od 2,71km je od strane pobedničke posade odvežena 143 puta čime ova posada beleži drugu pobedu ove sezone. Audi R8 je ovom pobedom zabeležio 48 pobeda na ALMS trkama od kako je prvi put vožen u 2000. godini.

Drugo mesto u generalnom plasmanu je osvojila posada iz GT1 klase – Olivier Beretta i Oliver Gavin za volanom Corvette C6R. Ovo je najbolji generalni plasman ikad neke GT1 posade u ALMS takmičenju. Odmah za njima (15,8 sekundi kasnije – da budemo tačni) na cilj su stigle i njihove timske kolege Ron Fellows i Johnny O”Connell. Za njima su na cilj stigli njihovi najljući protivnici – vozači Aston Martin DBR9 i time zauzeli pozicije četiri i pet u generalnom plasmanu.

Intersport Racing Lola iz P2 klase je pobednički automobil u svojoj klasi, a vozač Clint Field je vozeći sporije od standardnog tempa, pokušao da čuva automobil u poslednjih 20 minuta trke kada je bilo jasno da će on biti pobednik u klasi. Njegova suvozačica, Liz Halliday je ovom pobedom u klasi izjednačila rekordni broj pobeda ženskog vozača koji je držala Milka Duno. Field je nakon trke izjavio da je usporio zbog gubitka snage na automobilu i da je znao da ako bude nastavio da vozi standardnim tempom, automobil neće izdržati. Drugoplasirani u klasi su vozači B-K Motorsports Courage C65 kojeg pogoni Mazdin motor. Vozači Jamie Bach i Guy Cosmo su na cilj stigli sa dva kruga zaostatka za Intersport Racing Lola-om.

U GT2 klasi, fantastičnu pobedu je odnela posada Alex Job Racinga – Mike Rockenfeller i Klaus Graf koji su trku startovali sa samog začelja kolone zbog pucanja gume na kvalifikacijama. Drugo mesto je pripalo vozačima Flying Lizard Motorsports Porsche kojeg su vozili Johannes van Overbeek i Wolf Henzler. Risi Competizione Ferrari F430GT je na cilj stigao kao treći u klasi.

Mid-Ohio Sports Car Course, Lexington

Penske Racing Porsche RS Spyder automobili su proteklog vikenda napisali nove stranice u ALMS istoriji. Po prvi put u istoriji ALMS-a je pobeda u generalnom plasmanu pripala P2 prototipovima koji su osvojili pozicije 1-2. Romain Dumas i Timo Bernhard su po prvi put osvojili prvo mesto u generalnom plasmanu, a podvig je još značajniji ukoliko se zna da su startovali sa začelja kolone. Timski kolega, Lucas Luhr, iz Penske Racing tima je na cilj stigao 0,424 sekunde kasnije.

Image

Na ovoj veoma uskoj stazi, nešto agilniji Porsche P2 prototipovi su bili jedini automobili koji su imali vreme po krugu u rangu 1:13 – 1:14 minuta. Ovo je drugi put u istoriji ALMS da u generalnom plasmanu P2 prototip odnese pobedu, a kao što smo rekli prvi put u istoriji se dogodilo da P2 prototipovi zauzmu pozicije 1-2.

Treću poziciju u klasi je osvojila Intersport Racing Lola B05/40-AER koja je u generalnom plasmanu trku završila kao četvrta čime su Client Field i Liz Halliday zadržali svoje vođstvo u generalnom plasmanu P2 klase.

Treću poziciju u generalnom plasmanu i prvu u P1 klasi je osvojio Audi R8 koji je zabeležio i treću uzastopnu P1 klasnu pobedu ove sezone. Vozači Dindo Capello i Allan McNish su pokazali da R8 i dalje može da se bori sa P1 konkurencijom – Dyson Racing Lola je imala izletanje sa staze koje je tu posadu koštalo mnogo vremena – peto mesto u generalnom plasmanu sa čak tri P2 prototipa ispred njih. Audi R8 ima još jedno nastupanje u ALMS – 1. jula na Lime Rock Park-u nakon čega se Audi R8 zamenjuje modelom R10.alms.jpg

Istoriju nisu pisali samo P2 prototipovi. U GT1 klasi Olivier Beretta i Oliver Gavin su zabeležili osmu uzastopnu pobedu u klasi ispred timskih kolega Ron Fellows i Johnny O”Connell-a. Ni na ovoj trci Aston Martini DBR9 nisu uspeli da pruže adekvatan otpor i pred toga što su bili najbrži na kvalifikacijama.

Image

U GT2 klasi, pobedu je osvojio Flying Lizard Motorsports Porsche 911 GT3 RSR sa vozačima Johannes van Overbeek i Wolf Henzler koji su uspeli da budu brži od fabričke posade David Brabham i Scott Maxwell u Panoz Esperante GTLM.

New England Grand Prix – Lime Rock Park, Lakeville

Audijev benzinski (i sada zastareli) prototip R8 odlazi u istoriju na isti način kako se i pojavio – pobedom. Allan McNish i Rinaldo Capello su zabeležili još jednu ALMS pobedu u generalnom plasmanu i u svojoj P1 klasi na stazi Lime Rock Park. McNish i Capello su pobedili sa 11,812 sekundi prednosti ispred sve bržih P2 Porsche RS Spydera i time obeležili 48. pobedu ovog automobila u ALMS šampionatu i 50 pobeda u klasi P1 čime Audi R8 u istoriju odlazi kao najuspešniji sportski automobil ALMS šampionata.

Image

McNish je rekao da je automobil tek posle nekoliko krugova počeo da se ponaša onako kako mu je odgovaralo i da je mogao da pokuša da sustigne Porsche-e koji su imali najbrže vreme na kvalifikacijama. Nakon 20 krugova potere McNish je uspeo da pristigne vodeći automobil kojeg je vozio Dumas. McNish je uspeo da iskoristi gužvu na stazi i obiđe Porsche nakon čega Audi R8 vozači više nisu ispuštali vodeću poziciju.

Drugo mesto u generalnom plasmanu i prvo u P2 klasi je osvojio Porshce RS Spyder kojeg su vozili Dumas i Bernhard. Njihove timske kolege su zbog ošetećenog prednjeg dela morele u boks, a trku su završili na trećem mestu.

Aston Martin tim je konačno osvojio svoju prvu pobedu ove sezone u GT1 klasi sa vozačima Pedro Lamy i Stephane Sarrazin-om. Ovaj tim je uspeo da konačno porazi veoma brze vozače iz Corvette Racing tima koji su na cilj stigli drugi. Ovom pobedom Aston Marting je prekinuo niz od 12 uzastopnih pobeda Corvette tima u GT1 klasi ALMS šampionata. Drugo mesto je osvojila posada Corvette tima – Fellows i O’Connell. Druga posada Corvette tima je odustala usled oštećenja koje su zadobili nakon kontakta sa Dyson Racing Lola protipom u prvom delu trke. Treću poziciju u GT2 klasi je osvojila druga posada Aston Martina.

U GT2 klasi, pobedu je osvojila posada Jorg Bergmeister i Patrick Long koji voze Porsche za Petersen Motorsports/White Lightning Racing, drugo mesto su osvojili Johannes van Overbeek i Wolf Henzler koji voze za Flying Lizard Motorsports tim, takođe u Porsche-u. Petersen tim je nakon uništenog Porsche-a na LeMans-u velikim naporima “prepakovao” GT3 RSR u Porsche Cup karoseriju koja je stigla samo pet dana pred ovu trku. U GT2 klasi Risi Competizione je bio u vođstvu tokom prvih 36 minuta trke kada je Kellners izleteo i uništio F430 GT.

Grand Prix of Utah – Miller Motorsports Park, Salt Lake City

Posle pauze u kojoj je Audi nastupao sa Audi R8 modelom, posada Emanuele Pirro i Frank Biela je u Audiju R10 osvojila pobedu na Miller Motorsport Park stazi u Salt Lake City, država Juta. Završnih 20 minuta trke je obleležila velika borba Pirro-a, koji je branio vodeću poziciju, i Lucas Luhr-a koji je svojski pokušavao da sa Porsche RS Spyderom osvoji prvo mesto u generalnom plasmanu.

Image

Pirro je trku završio sa 0,314 sekundi prednosti ispred Lucas Luhr-a, koji je kasnijim odlaskom u boks pokušao da osvoji prvo mesto – taktika se umalo isplatila. Kako kaže iscrpljeni Emanuele Pirro posle trke: “Mogu samo da zahvalim svojem 27-godišnjem iskustvu za ovu poziciju, zadnjih 2-3 kruga su bili ekstremno teški.”

Image

Frank Biela je startovao trku sa prve pozicije, ali je već u trećoj krivini prvog kruga izleteo sa staze. Nakon toga je učestvovao u incidentu sa GT2 automobilom i nakon lošeg starta, Audi tim nije imao velike šanse za pobedu. Dobra strategija odlazaka u boks i dizel motor su ipak doneli pobedu nakon dosta borbe.

U LMP1 klasi drugo mesto su osvojili James Weaver i Butch Leitzinger u Dyson Racing Lola prototipu ispred drugog Audija R10.

Penske Racing tim je osvojio treću uzastopnu pobedu u klasi sa vozačima Luhr/Maassen, dok su njihove timske kolege Bernhard/Dumas morale da odustanu zbog problema sa komandom gasa. Ovom pobedom Luhr/Maassen su prešli u vođstvo u plasmanu sa 1 poenom prednosti ispred posade Clint Field/Liz Halliday, koji su trku zavšili na drugom mestu sa svojim Intersport Racing Lola B05/40-AER.

Aston Martin tim je po drugi put uzastopno pobedio u GT1 klasi. Vozači Tomas Enge i Darren Turner su zabeležili prvu pobedu ove godine. Pobeda sa jednim krugom prednosti ispred njihovih timskih kolega Piccini/Sarrazin je označila i prvu 1-2 pobedu u klasi od kada Aston Martin nastupa u ALMS takmičenju.

Image

Risi Competizione je pobedom označio povratak velikog tima koji je prethodnu pobedu zabeležio 2004. godine. Jamie Melo i Mika Salo su u Ferrari F430 uspeli da se probiju iz pozadine na pobedničku poziciju pobedivši sa 11 sekundi prednosti u odnosu na Patrick Long / Jorg Begmeister-a. Treće mesto u klasi je osvojila posada Johannes van Overbeek i Wolf Henzler u Flying Lizard Motorsports Porsche-u.

Image

Portland Grand Prix – Portland International Raceway, Portland

Na ALMS trci u Portlandu, na Portland International Raceway”s Festival Curves stazi, Audi R10 drugi put za redom od svog ponovnog pojavljivanja osvaja pobedu. Druga Audi posada se potrudila da kompletira Audi dominaciju osvajanjem druge pozicije.

Image

Visoka temperatura i dosta incidenata su krasili trku u kojoj su Rinaldo Capello i Allan McNish osvojili pobedu po prvi put posle 2000. godine. Audi dvojac je trku završio sa prednošću od 42,051 sekunde ispred svojih timskih kolega Franka Biele i Emanuele Pirroa. Treće mesto je osvojila Dyson posada – Chris Dyson i Guy Smith su sa u Dyson Racing Lola B06/10-AER uspeli da donekle pariraju tempu Audija.

Rinaldo Cappelo ja na samom početku trke učestvovao udesu i samo zahvaljujući tradicionalno velikoj izdržljivosti Audi prototipova Cappelo je uspeo da pored velikih problema sa upravljivošću automobila nakon udesa odveze još jedan deo trke da bi zatim Audi bio popravljen u boksu prilikom promene vozača. McNish i Capello su po pet put ove sezone osvojili pobedu čime su dodatno povećali vođstvo u generalnom plasmanu.

Image

U klasi LMP2 Liz Halliday je sa svojim kolegom, Clint Fieldom, uspela da Intersport Racing timu donese još jednu pobedu u klasi vozeći svoj AER Lola B05/40. Posada Intersport Racinga je imala mnogo sreće preuzevši vodeću poziciju samo sedam minuta pred kraj trke nakon što je, do tada vodećem, Penske Racing Porsche RS Spyderu eksplodirao motor. Intersport Racing tim ne popušta pred moćnim Penske Racing timom, a isto tako tim iz Ohaja ne planira da se preda i pred predstojeću sezonu gde će se u LMP2 klasi pojaviti i tri Acura prototipa.

U GT1 klasi Corvette Racing je uspeo da preotme prvo mesto Aston Martinu sa pobedom Olivier Berette i Oliver Gavina. Corvette posada je uspela da materijalizuje prvo mesto sa kvalifikacija i da bez ikakvih značajnih problema osvoji prvo mesto u klasi. Za njima su na cilj stigli vozači Aston Martina DBR9 Tomas Enge i Darren Turner sa skoro minutom zaostatka. Corvette tim nakon ove trke ima 11 poena prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na Aston Martin tim.

U klasi GT2 najbolje kvalifikovana posada, Risi Competizione Ferrari F430GT je imala veliku nesreću da dobije jedan ozbiljan udarac na samom startu. Udarac koji je došao od pozadi je naterao Jamie Melo-a, koji je u tom trenutku bio za volanom da odmah ode u boks. Vozači Risi Competizione-a su učinili isto što i prošle nedelje na Miller Motorsports Park stazi – osvojili pobedu krećući sa zadnje pozicije.

Drugu poziciju je osvojio dvojac tima Petersen Motorsports/White Lightning Racing, Patrick Long i Jorg Bergmeister koji su izgubili vodeću poziciju 18 minuta pred kraj trke. Treće mesto je osvojila posada PTG tima, Bill Auberlen i Joey Hand koji su vozili BMW E46 M3.

Generac 500 at Road America – Road America, Elkhart Lake

Frank Biela i Emanuele Pirro su pobednici ALMS trke na veoma poznatoj stazi Road America, a na drugom mestu su se nalazile njihove timske kolege. Trka je bila veoma uzbudljiva iako rezulatat to ne govori. Pobednička posada je odmah posle starta, ove 2,45 časova duge trke, imala incident sa James Weaverom, koji je silovito startovao sa četvrte pozicije, što ih je koštalo dosta izgubljenih pozicija usled izletanja sa staze u peščani prostor za zaustavljanje. Međutim, vozači su dali sve od sebe i na cilj stigli sa 0,4 sekunde prednosti u odnosu na timske kolege, koji su, opet, imali samo 0,313 sekundi prednosti u odnosu na trećeplasiranog Butch Leitzinger koji je bio za volanom Dyson Racing Lola B06/10 AER prototipa.

Image

Staza u dužini od 6,51 km je bila poprište velikih borbi koje su rezultovale sa čak tri izlaska sigurnosnog vozila. Prilikom trećeg takvog perioda, u 63. krugu, Pirro je iskoristio priliku da nakon restarta veoma rizičnim startom preuzme vodeću poziciju od svojih timskih kolega.

Image

U klasi P2 pobedu je osvojio Penske Racing dvojac – Sascha Maassen i Timo Bernhard koji su u Porsche RS Spyder-u. Redovni čitaoci naših ALMS izveštaja su verovatno zbunjeni imenima u ovoj posadi. Naime, Porshe je razdvojio, do sada nerazdvojni dvojac Maassen/Luhr, pa je u drugoj Porsche posadi Lucas Luhr i Romain Dumas. Posada Luhr/Dumas je stigla prva na cilj, ispred timskih kolega, međutim, sudije su im naknadno dodelile kaznu zbog obilaženja pod žutom zastavom što ih je pomerilo na drugu poziciju. Maassen je ovom pobedom preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu vozača za P2 klasu, a to je istovremeno i njegova 25. pobeda u ALMS takmičenju. Treće mesto je pripalo posadi Clint Field / Liz Halliday koji su i dalje u vrhu tabele generalnog plasamana u P2 klasi.

Image

Frank Biela je u nameri da prestigne odjednom sva četiri GT1 i nekoliko GT2 automobila imao kontakt sa Sarrazinom koji je kao rezultat tog kontakta produžio van staze i ostao zaglavljen u pesku. Sigurnosno vozilo je izašlo na stazu kako bi se Aston Martin vratio na stazu. Darren Turner, vozač drugog Aston Martina je iskoristio probleme Corvette tima u boksu i preuzeo vođstvo koje je zadržao sve do polovine trke kada su ove Corvette C6R uspele da materijalizuju bolje ponašanje automobila na ovoj stazi i da osvoje pozicije 1-2.

Image

GT2 klasa – dosta incidenata na stazi skoro redovno za aktere imaju i GT2 automobile koji su najsporiji pa ih vozači iz snažnijih automobila često i nehotično dovode u neprijatne situacije. Veliki kandidati za pobedu, dve Risi Competizione F430 Berlinetta-e su učestvovale u incidentima i izletale sa staze u više navrata. Vozači Flying Lizard Motorsports Porsche-a su, takođe, imali dosta problema tokom trke. Pobedu je osvojila posada J.Bergmeister / P.Long ispred vozača BMW PTG tima B.Auberlen / J.Hand, a treću poziciju su ovojili vozači Alex Job Racing tima – M.Rockenfeller i M.Tiemann.

Grand Prix of Mosport – Mosport International Raceway, Bowmanville

Allan McNish i Rinaldo Capello su pobedili na osmoj trci sezone voženoj na Mosport stazi u Bowmanwille-u, Kanadi. Pobednička posada Audi tima je za 2 časa i 45 minuta odvezla 113 krugova, a ovom pobedom je i osigurana titula šampiona ove sezone iako su na programu još dve trke. Pobednička Audi posada je tokom prvih pola sata vodila veliku borbu sa Dyson Racing Team Lola B06/10 AER prototipom, kojeg je u tom trenutku vozio Butch Leitzinger, a koji je trku startovao sa prve pozicije. Capello je iskoristio grešku koju je Leitzinger napravio u 27. krugu.

Leitzinger ponovo vraća vodeću poziciju, ali u drugom odlasku u boks, Dyson Lola opet gubi vodeću poziciju. Autocon Motorsports Lola EX257 AER, koju je vozio Chris McMurry je učestvovala u sudaru sa Multimatic Motorsports Team Panoz Esperanteom, kojim je upravljao Scott Maxwell i zbog toga je morao da odustane od trke. U trci za P1 klasu su ostala samo četiri učesnika, dva Audija i dve Dyson Lola-e. Velika borba u nastavku trke sa dosta smenjivanja i taktičkog nadmudrivanja je rezultovala veoma tesnim finišom u kome je Audi poseda odnela pobedu ispred Dyson Lole sa samo 2,794 sekunde. Treće mesto je pripalo drugoj posadi Dysona, dok četvrtu poziciju zauzela druga posada Audija.

Image

Klasom P2 je dominirala Penske posada Luhr i Dumas koji su tokom testova i kvalifikacija često postizali vremena bolja od nekih P1 automobila. Ova posada je startovala sa treće pozicije, ispred čak tri P1 automobila. Luhr i Dumas su osvojili prvo mesto u P2 klasi i peto mesto u generalnom plasmanu. Njihove timske kolege Maasen i Bernhard su na cilj stigli kao šestoplasirani, odnosno drugi u svojoj klasi.

Image

GT1 klasa je, kao i obično, bila poprište žestokih borbi Corvette i Aston Martin timova. Aston posada Lamy i Sarrazin su imali odličan tempo tokom testova, kvalifikacija i zagrejavanja, međutim problemi su mučili i jedne i druge aktere pa je borba bila neizvesna sve do samog kraja trke. Peter Kox je uspeo da izgubi kontrolu nad automobilom i da svog Astona DBR9 okrene tokom formacionog kruga, pa je trku morao da startuje iz zadnjeg reda. Ron Fellows iz Corvette tima je zaradio stop-and-go kaznu zbog čega su ga Aston Martin posade pretekle. Na cilj prvi stižu vozači iz Corvette tima – Oliver Gavin i Olivier Beretta, za njima stižu dva Astona, a nakon toga na cilj stiže i druga Corvette posada.

U GT2 klasi su dominirali Ferrariji. Risi Competizione posade su koristile drugačiju strategiju zaustavljanja u odnosu na ostale posade iz te klase i to im je donelo dovoljno prednosti da osvoje pozicije 1-2. Treći na cilj stižu vozači Flying Lizard tima Overbeek i Henzler u Porsche 911 GT3 RSR.

Petit Le Mans – Road Atlanta Motor Sports Center, Braselton

Audi vozači, McNish i Capello su uspeli da pobedom na pretposlednjoj trci sezone 2006, osvoje titulu šampiona u klasi, titulu šampiona u generalnom plasmanu , tutulu šampiona Audi North America u kategoriji timova i da obezbede Audiju šampionsku titulu u kategoriji konstruktora.

McNish i Capello su trku završili sa 4 kruga prednosti isped posade Stefan Johansson, Johnny Mowlem i Haruki Kurosawa koji su vozili Zytek 06S. Na sreću Audi posade, Zytek tim je imao dosta problema pa veoma brz tempo koji su postizali tokom trke nisu uspeli da pretvore u pobedu. Na početku trke na poziciji vodećih su se smenjivali Audi, Zytek i Porsche timovi, da bi se situacija, kao po običaju ove sezone, okrenula u korist Audi posada koje su koristile efikasnost R10 TDI motora. Završna tri časa trke su vozači Audija proveli na vodećoj poziciji.

U P2 klasi, Penske tim je osvojio P2 titulu, a Porsche je osvojio šampionsku titulu u kategoriji konstruktora. Porsche tim je na ovoj trci osvojio pozicije 1-2, dok je opsada Intersport Racing-a tokom trke imala mnogo problema sa upravljačem na svom vozilu.

Aston Martin posada Enge i Turner je pobedom uspela da borbu za šampionat učini neizvesnijom. Drugo mesto su ovojile njihove timske kolege Sarrazin i Lamy, dok je na trećem mestu bila posada Gavin, Beretta i Magnussen u Corvette C6R.

U GT2 klasi pobedu odnosi Petersen Motorsports/White Lightning Racing Porsche 996 GT RSR kojeg su vozili Long/Bergmeister. Sa dva kruga kašnjenja, drugo mesto osvaja Risi Competizione posada u Ferrari F430GT.

Trku je posmatralo čak 90000 gledalaca, za 26% više nego prethodne godine.

Mazda Raceway Laguna Seca

Već osigurana šampionska titula Audijeve posade McNish i Capello ih nije uspavala, pa su i pored dosta problema na finalnoj trci sezone 2006, Mazda Raceway Laguna Seca, uspeli da osvoje prvo mesto. Sudar između McNish-a u Audiju R10 i Creation Judd-a kojeg je u tom trenutku vozio Harold Primat u poznatoj krivini „Corkscrew“ je označio početak borbe Audi posade koja je na kraju i urodila plodom. Nakon incidenta, sudije su odredile kaznu od 15 sekundi Audijevoj posadi.

Image

Druga posada Audija je takođe imala probleme – kamera u vozilu se otkačila i pala ispod nožnih komandi pa je Biela morao neplanirano da ode u boks. Audi posada Biela/Pirro je završila trku na drugoj poziciji sa 18,579 sekundi za prvoplasiranima. Treće mesto je osvojila posada tima Creation Autosportif, koja se žestoko borila sa Audijima i završila sa 10,423 sekunde kašnjenja za drugoplasiranom posadom.

Image

P2 klasom su dominirali Penske Porsche-i koji su osvojili prve dve pozicije u svojoj klasi i pozicije 4. i 5. u generalnom plasmanu. Glavni konkurenti za pobedu, Intersport posada je trku završila na poziciji 12. u generalnom plasmanu.

U GT1 klasi se vodila velika borba između Aston Martina i Corvette tima. Ovog puta kao pobednici su izašli vozači Aston Martina Lamy/Sarrazin koji su iza sebe imali dve C6R Covette, dok je druga posada Aston Martina stigla na cilj kao četvrtoplasirana.

U GT2 klasi Risi Competizione posada Salo/Ortelli je uspela da odnese pobedu ispred White Lightning/Petersen posade u Porsche 996 GT3 RSR. Treće mesto u klasi je osvojila posada tima Alex Job Racing tima, takođe u Porsche-u.

Generalni plasman P1 vozača za 2006:
1 Rinaldo Capello 204
– Allan McNish 204
2 James Weaver 119
3 Butch Leitzinger 106
4 Frank Biela 99
– Emanuele Pirro 99
5 Chris Dyson 73
6 Guy Smith 60
7 Michael Lewis 50
8 Andy Wallace 48
9 Duncan Dayton 45
10 Chris McMurry 41

Generalni plasman P1 timova za 2006:
1 Audi Sport North America 215
2 Dyson Racing Team 125
3 Autocon Motorsports 60
4 Highcroft Racing 50

Generalni plasman P2 vozača za 2006:
1 Sascha Maassen 184
– Lucas Luhr 184
2 Clint Field 166
– Liz Halliday 166
3 Timo Bernhard 155
– Romain Dumas 155
4 Jon Field 71
5 Guy Cosmo 67
– James Bach 67
6 Emmanuel Collard 48
7 Michael Vergers 27
8 Mike Rockenfeller 22
9 William Binnie 19
– Allen Timpany 19
– Rick Sutherland 19
– Fredy Lienhard 19
– Didier Theys 19
– Eric van de Poele 19
10 Gunnar van der Steur 18
– Ben Devlin 18

Generalni plasman P2 timova za 2006:
1 Penske Motorsports 200
2 Intersport Racing 166
3 B-K Motorsports 67

Generalni plasman GT1 vozača za 2006:
1 Oliver Gavin 176
– Olivier Beretta 176
2 Stephane Sarrazin 163
3 Tomas Enge 159
4 Ron Fellows 152
– Johnny O”Connell 152
5 Pedro Lamy 147
6 Darren Turner 146
7 Jan Magnussen 45
8 Max Papis 32
9 Jason Bright 22
10 Nicolas Kiesa 19

Generalni plasman GT1 timova za 2006:
1 Corvette Racing 189
2 Aston Martin Racing 186
3 Konrad Motorsports 14

Generalni plasman GT2 vozača za 2006:
1 Jörg Bergmeister 147
2 Johannes Van Overbeek 141
3 Patrick Long 137
4 Wolf Henzler 114
5 Scott Maxwell 86
– David Brabham 86
6 Bill Auberlen 84
– Joey Hand 84
7 Mika Salo 82
8 Mike Rockenfeller 80
9 Jaime Melo 78
– Seth Neiman 78
10 Darren Law 63

Generalni plasman GT2 timova za 2006:
1 Risi Competizione – Ferrari 161
2 Petersen/White Lightning – Porsche 147
3 Flying Lizard Motorsports – Porsche 145
4 Multimatic Motorsports – Team Panoz 111
5 Alex Job Racing – Porsche 89
6 BMW Team PTG – BMW 84

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here