Audi A3: Desetogodišnjica postojanja

0
18364
Image


Kao da smo juče čitali u automobilskim časopisima o novom modelu Audija pod nazivom A3, zar ne? Međutim, ovaj model je napunio celih 10 godina postojanja i to veoma uspešnih. Evo kako izgleda tih 10 godina postojanja Audija A3.

Septembra meseca ove godine, Audi A3 „puni“ 10 godina. Prvi Audi A3 je predstavljen u septembru 1996. i kao osnovne karakteristike kupcima je nudio sportski duh, odličan kvalitet i vrhunsku tehnologiju. Ove karakteristike su bile spakovane u paket koji je, u tom trenutku, otvarao novu klasu automobila: visoku kompakt klasu (ili u originalu Premium Compact segment). Druga generacija je na tržište stupila nedavno, 2003. godine, i ponudila dva modela – A3 i A3 Sportback čime su modeli sa troja i petora vrata. Nova generacija, po prodajinim uspesima, je daleko nadmašila prethodni model.

Prva generacija je bila 4,15 metara dugačka i sa međuosovinskim rastojanjem od 2,51m je gađala samo srce kompakt klase. Veoma moderan dizajn koji se savršeno uklapao u postojeću Audi – snažni bokovi, široki C stubovi i raltivno mali prozori su odavali izgled kupea.

Image

Dizajn: pohvale sa svih strana

Dizajn automobila je devedesetih postao vitalni faktor odlučivanja kupaca i postao veoma značajan kon novinara i kritičara, a Audi je savršeno iskoristio novi trend. Model A3 je 1998. godine dobio nagradu “Federalna Nemačka Nagrada za Dizajn Proizvoda”. Po pojavljivanju, kupcima je na raspolaganju bio samo model sa troja vrata, dok je model sa petora predstavljen na proleće 1999. godine i u narednim godinama model sa petora vrata čini 40% ukupno prodatih automobila.

Robusna konstrukcija putničkog prostora je bila zadužena da pruži veli čvrstoću i sigurnost prilikom udesa. Testovi ponašanja automobila prilikom udesa koji su sprovedeni 1998. godine po Euro-NCAP standardima (NCAP standard je u to vreme tek uveden) su obezbedili Audiju A3 maksimalne ocene. Nakon nekoliko meseci, Audi A3 je počeo da se opciono isporučuje i sa bočnim vazdušnim jastucima što je bila potpuna novost za automobile u toj kategoriji, a oktobra 1999. su uvedeni i vazdušni jastuci za glavu.

Audi je ponudio tri nivoa opreme – Attraction, sportska Ambition i luksuzna Ambiente. Sa čak 40% prodatih automoba u Ambiente opremi, luksuz je očigledno bio ono što su kupci modela A3 želeli. Svi modeli su posedovali 15 cola aluminijumske felne, veoma moderan kokpit i komandnu tablu izrađene od veoma kvalitetnih materijala. Zapremina prtljažnog prostora je bila 350l do maksimalnih 1100l u ukoliko se obore nasloni zadnjih sedišta.

Image

Audi se i u modelu A3 potrudio da koristi veoma kvalitetne materijale, a dizajn unutrašnjosti je bio doveden do savršenstva. Posebni test timovi su ocenjivali kakvi su materijali na dodir, kako reaguju na pritisak ili pomeranje. Sve to uz, zaista veliki broj drugih detalja, je doprinelo da A3 bude označen kao automobil sa vrhunskom završnom obradom, luksuzom i kvalitetom.

Sve to je potvrđeno i tokom narednih godina nakon promocije. Šest godina nakon promocije, analiza koju su sproveli Eurotax-Schwacke je potvrdila da je Audi A3 najbolji model u svojoj klasi po pitanju zadržavanja cene. Vlasnici koji su se odlučivali da prodaju dve godine sata Audi A3 2002. godine su mogli da očekuju da dobiju fantastičnih 75% od originalne cene, a sve ovo se posebno odnosilo na dizel modele.

Ogibljenje modela A3 je bilo veoma agilno i pružalo je visok stepen sigurnosti. Precizni servo upravljač, odlična stabilnost na pravcu i veoma snažni kočioni sistem sa ABS su bili još neki od značajnih osobina ovog modela.

Image

Inicijalna gama od četiri motora

Kada je započeta prodaja ovog modela, Audi je nudio četiri različita motora – tri benzinska i jedan dizel koji su svoju snagu uz pomoć petostepenog manuelnog menjača (ili opcionog četvorostepenog automatskog) prenosili na prednju osovinu. Bazni motor je bio 1,6 litarski četvorocilindrični motor sa dva ventila po cilindru i blokom motora izrađenim od aluminijuma. Motor je proizvodio 101KS što je 1090kg teškom Audiju A3 1,6 obezbeđivalo sasvim korektne performanse.

Atmosferski 1,8l sa pet ventila po cilindru (tri usisna i dva izduvna) je proizvodio 125KS, dok je isti motor uz pomoć turbo punjača i interkulera proizvodio 150KS i 210Nm na samo 1750 obrtaja. Dizel motor zapremine 1,9l je proizvodio 90KS i 202Nm na 1900Nm uz prosečnu potrošnju od samo 5,2l na 100 km.

Gama od samo četiri motora je veoma brzo proširena pa je u decembru 1998. godine ponuđen 1,8 T (sa crvenim T) koji je proizvodio 180KS. Dizel motor je još u avgustu 1997. dobio još jednu verziju sa 110KS. Na leto 2000. godine ponuđen je još jedan dizel motor, iste zapremine, koji je uz pomoć “Pumpa-brizgaljka” sistema proizvodio 130KS koji je u narednom periodu postao najprodavaniji motor sa 29% učešća u prodaji. Jula 2001. godine, dizel motor sa 100KS je zamenio isti motor sa 90KS.

Image

S3: 154 kW (210 KS) i quattro pogon

Najviše snage je razvijao S3 koji je u prodaju ušao na proleće 1999. godine. Novi sportski model je iz 1,8l turbo motora proizvodio 210KS i 270Nm na 2100 obrtaja uz pomoć dva interkulera . Modeli od jeseni 2001. godine imaju nešto snažniji motor – 225KS. Šestostepeni manuelni menjač i quattro pogon su serijski isporučivani na ovom automobilu.

Na S3 modelu su serijski isporučivane 17 cola felne, Recaro sedišta sa elektro podešavanjem i ventilirani kočioni diskovi sa veoma tvrdim podešavanjem. Test vozači su sa ovim modelom na Nordschleife stazi postigli vreme od 8:41 minuta.

Audi S3 je bio težak 1375kg, ubrzavao je od 100kmč za 6,8 sekundi i razvijao maksimalnih 238 kmč.

Centar quattro pogona je hidraučno više lamelno kvačilo koje funkcioniše na Haldex principu. Quattro je nakon pojavljivanja S3 modela postao dostupan kupcima A3 sa 1,8T motorom i oni su imali posebno modifikovano zadnje vešanje.

Septembra 2000. godine Audi je osvežio ponudu sa nizom tehničkih i estetskih modifikacija. A3 je pretrpeo blagu restilizaciju kako na spoljašnjosti tako i na unutrašnjosti. ESP sistem je postao deo standardne opreme na svim modelima, a pojedini modeli su opciono nudili ugradnju petostepenog tiptronic menjača.

Sredinom 2003. godine dolazi do smene generacija i Audi saopštava da je prva generacija Audija A3 prodata u 881000 primeraka. Preko 360000 komada je prodato samo u Nemačkoj.

Audi A3 prve generacije je zaradio čitav niz priznanja. Izdvojićemo neke od njih: “Golden Steering Wheel” koju je uručio časopis “Bild am Sonntag” 1996, nagrada “Best Car” (1997, 1999. i 2000. godine) po čitaocima časopisa “auto, motor und sport” i “Auto Trophy” koju dodeljuje časopis “Autozeitung” 1997.

Image

Druga generacija: još više nagrada

Druga generacija Audi A3 modela je predstavljena maja 2003. godine. Nova generacija je nagrađena nagradom “Best Car” u svojoj klasi 2006, a ubrzo zatim proglašena za najsporstkijim modelom u kompakt klasi od strane časopisa “sport auto”. Austrijska nagrada “Autorevue Award” mu je dodeljena 2003, a 2005. godine nagradu “Best sport compact” dodeljuje američki časopis “Car and Driver”.

Sve pozitivne strane prethodnika – dizajn, dinamičnost, vrhunski kvalitet su još više istaknute u novog generaciji. Međuosovinsko rastojanje je produženo na 2,58m što je omogućilo više prostora za putnike na zadnjoj klupi. Model sa troje vrata je 4,21m dugačak, dok je model sa petora vrata – Sportback koji je predstavljen na jesen 2004. duži za 7cm. Zapremina prtljažnika je 370l, a maksimalno doseže 1100l.

Novi model, poput svog prethodnika, nudi vrhunsku sigurnost. Svi vodeći instituti za bezbednost u saobraćaju su potvrdili visok nivo pasivne sigurnosti.

Novi A3, takođe, zadržava cenu veoma dobro. “Auto Bild” je ovom modelu u 2005. dodelio nagradu “Wertmeister” (Šampion vrednosti) zbog činjenice da nakon tri godine polovni A3 je zadržao 69% originalne cene.

Image

Unutrašnjost: još kvalitetnije i luksuznije

I ovog puta, unutrašnjost ovog modela postavlja standarde u završnoj obradi. Detalji poput zaobljenih ventilacionih otvora, specifične “Z” ručne kočnice, visoke centralne konzole su doprineli sjajnom utisku kada sedite u ovom automobilu. Nivoi opreme i dalje imaju identične nazive, a Ambiente oprema je i dalje najpopularnija sa čitavih 60% učešća.

Gama motora obuhvata šest benzinskih i tri dizel motora. Svi motori, sem baznog 1,6 litarskog sa 102KS, su novi. FSI benzinski motori sa 1,6l (115KS) i 2,0l zapremine (150KS) predstavljaju novu generaciju visoko efikasnih benzinskih motora. 2,0 Turbo FSI motor koristi FSI tehnologiju, a uz pomoć turbo punjača razvija celih 200KS. Ovaj motor je u 2005. i 2006. godini izabran za “Motor godine” od strane internacionalnog žirija novinara. Sa povećanim pritiskom punjenja model S3 iz 2,0 TFSI motora razvija 265KS, a tu je i jedini šestocilindrični motor u gami – 3,2 V6 motor koji razvija 250KS.

Dizel gama se sastoji od 1,9 TDI motora sa 105KS i 2,0 TDI sa 140KS i 170KS. Svi dizel motori se standardno isporučuju sa filterom dizel čestica (DPF).

Snažni dvolitarski dizel motor ima učešće od 40%, dok su snažni benzinski motori isporučeni u 13% prodatih automobila. Veliki pomak je prisutan kod snažnih benzinaca, ako se zna da je prva generacija sa motorom od 180KS bila isporučena u samo 9% prodatih automobila. Raspoloživi menjači u zavisnosti od motora su petostepeni i šestostepeni manuelni, šestostepeni tiptronic i šestostepeni DSG.

Image

Visoko učešće modela sa quattro pogonom – i u porastu Quattro pogon se serijski isporučuje jedino kod modela sa 3,2 V6 motorom, dok se opciono može isporučiti uz 2,0 TFSI i 2,0 TDI motore. Broj prodatih modela sa ugrađenim quattro pogonom je 13% i što je zanimljivo, quattro se sve više isporučuje. Što se tiče izbora menjača, svaki četvrti A3 se usporučuje sa S-tronic (DSG) ili tiptronic menjačem.

Do juna 2006. Audi je već proizveo 600000 komada nove generacije Audija A3. Prodaja se od 2003. ravnomerno uvećava, a 2005. godine je po prvi put premašena cifra od preko 200000 prodatih vozila. Ovako dobroj prodaji doprinela su ponajviše dva faktora – Sportback verzija koja čini 70% prodatih vozila i agresivne marketinške kampanje na tržištu Amerike.

Bez dileme – uspeh Audi A3 se nastavlja.

 

1 COMMENT

  1. ahhh Mislim,sta reci?Uz maksimilnu objetivnost,verovatno najbolji predstavnik svoje klase.Automobil koji se trudi da ne sklapa kompromise u vidu kvaliteta,performansi…Iako u tesnoj saradnji sa VW on je za klasu-dve iznad u svakom pogledu.Na osnovu novih modela,izgleda da ce “magicni prstenovi” jos dugo zadavati standarde i domace zadatke u svetskoj industriji,narocite pohvale za DSG menjac…jedina mana je sto ja ne posedujem jedan audi 🙂

  2. FFGHFFNDFDSBCBNNB :-* 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥

  3. Da,da,da!!! Dovoljno je napraviti poredjenje u toj klasi da bi se videlo njegovo mesto. Pocevsi od performansi,brojnosti i cene sto je posebno bitno kod kod polovnih vozila,vidljivo je da je u velikoj prednosti od svojih suparnika. Po mom misljenju ne prevazidjen!

  4. Najbolji! Imam prvu seriju automobila Audi 100 iz 1969. godine (14 godina stariji od mene) i jos uvek ga vozimo i ja i moj otac. Presao je 200’000km posle generalke a pre toga ko zna koliko! Trosi skoro isto benzina kao sto mu pise u specifikacijama iako vise ne postoji SUPER od 98 oktana. Ako bih sada kupovao auto to bi opet bio Audi jer je najjednostavniji i najkvalitetniji a isplati se bez obzira na visoku cenu.

  5. SJAJNO! Vozim audi 80 jaje 90 god.besprekoran je.Svidja mi se zbog pocinkovane limarije jer jos nista nisam radio na njemu,a i nema potrebe.Ima benzinski motor od 1800 cc sa direknim ubrizgavanjem,preso je 220000 i radi kao sat.Sigurno kada bih ponovo kupovao auto to bi bio audi,a nadam se da ce biti uskoro i da ce to biti A3.

  6. koja masina ja vozim citroena naj novijeg c5 ali ovo je vrhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    hocu ovaj crveni ako moze 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here