MTM S4 Clubsport

0
3249
Image
NAS SPONZOR

  
 

U julu je MTM predstavio S4 Avant Clubsport. Sa preko 500 KS i ogibljenjem tvrdim kao kamen ovo je automobil samo za istinske fanatike.

 

U MTM S4 Clubsport mesta za sedenje će naći samo dve osobe, dok će ostali morati da se snađu. Jasno je, automobil nije namenjen onima koji žele udobnost i prijatnu vožnju, jer nakon što se smestite u tvrda sportska sedišta, stegnete do bola sportskim pojasevima i osetite prvu rupu na putu duž čitavog kičmenog stuba, samo oni željni adrenalina ostaće za volanom. Stajling automobila kombinuje izgled DTM zveri i šarenila viđenog u serijalu Fast and Furious.

 
 
Image

 

Srce ovog automobila je ono što će zaokupiti najviše pažnje. Radi se o dokazanom Audijevom V8 motoru modifikovanom od strane MTM-a. Inžinjeri iz MTM-a su zamenili čip sa novim koji uklanja limitere i menja način ubrizgavanja goriva. Modifikacije obuhvataju i kompresor, novi izduvni sistem i sportsko kvačilo. Rezultat je preko 500 KS i ubrzanje do 100 km/sat za 4,8 sekundi. Za jedan karavan izuzetno impresivno.

 
 
Image

 

Automobil je značajno olakšan uklanjanjem suvišnih delova uključujući i standardnu haubu. Ona je zamenjena sa drugom izrađenom od ugljeničnih vlakana sa dodatnim rebrima na površini radi boljeg hlađenja motora. Aerodinamički paket kompletira izgleda automobila, a obuhvata proširene blatobrane i agresivan prednji branik sa velikim usisima za vazduh. Enterijerom dominira sportski zaštitni kavez.

 
 
Image

 

Kakav je osećaj voziti ovaj automobil? Mi nažalost ne znamo, ali kolege sa sajta Fortitude opisuju kao divlji! Mnogo je brži od standardnog RS4, ali je radi postizanja takvih performansi bilo neophodno uraditi mnogo modifikacija. U situacijama gde RS4 oprašta i povlađuje i neiskusnim vozačima S4 Clubsport će iskidati vašu vozačku dozvolu i pretvoriti je u pepeo. Snaga ovog automobila je ogromna, otrovna i zarazna. Obrtni momenat je sjajan nakon modifikacije čipa, a poboljšan je i zahvaljujući boljem protoku vazduha ka motoru. Pomenute modifikacije zajedno sa kompresorom čine da S4 raspolaže snagom i na nižim obrtajima tako da stvari postaju zanimljive već od 2000 ob/min.

 
 
Image

 

S4 Clubsport zahteva zaista mnogo znanja od vozača, ali kada ga jednom ukrotite vožnja postaje pravo zadovoljstvo. Osećaj u ovom automobilu je dosta drugačiji od onog u standardnom S4 zahvaljujući spuštanju automobila, ojačanoj šasiji, ulični legalnim trkačkim gumama i trkačkim amortizerima. Kombinujući snažan motor sa dobrim ležanjem na putu dobija se zaista sjajan automobil.

 

 Image

 

Ovde se ne radi o diskretnim modifikacijama, već o skoro sirovoj trkačkoj mašini koja će vas na 3000 ob/min zaglušiti bukom koju proizvodi izduvni sistem. Doživljaj na stazi će biti prijatno iskustvo za prave ljubitelje, ali izlazak na puteve b kategorije će vas podsetiti da je ovo moderna interpretacija slavnog modela Volvo 850 T5, koji je obeležio britanski šampionat touring automobila 1994. godine. 

 Izvor: fourtitude.com 

 

 

Prethodni tekstBTCC Snetterton: Plato vs Neal – druga runda
Sledeći tekstSuzuki Swift Sport

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here