TEST: Toyota Aygo

0
22559
Image

Beogradske gužve, a verujemo i ostalih gradova Srbije, postaju sve gore i gore. Termin “špic” je postao suvišan i neretko velike saobraćajne gužve možete doživeti i u 20 časova, a pronaći mesto za parking u centru grada je bukvalno nemoguća misija. Automobili iz segmenta A, namenjeni su upravo vozačima, koji koriste vozila u opisanim uslovima. Predstavljamo jedan takav automobil – Toyota Aygo.

Image
Aygo u prirodnom okruženju

Japanski vozači su fenomenu ekstremnih automobilskih gužvi izloženi već dugi niz godina, pa iz tog razloga u Japanu od početka 80-tih godina postoji posebna klasa automobila, koje možete da vidite isključivo u njihovim filmovima iz prostog razloga što se takvi automobili uopšte ne izvoze. Naime, tamošnji propisi u najpovlašćeniju poresku kategoriju svrstavaju tzv. “K” automobile. K automobili imaju ne više od 3300mm dužine, 1395mm širine i motor maksimalne zapremine od 660ccm.

Nešto slično pokušavaju proizvođači automobila da ponude i mušterijama sa evropskog tržišta. Za razliku od Japana, A segement automobila ipak nudi nešto veće dimenzije, pa je moguće smestiti 4 osobe i istovremeno imati mesta za prtljag.

Motor i bezbednost

Toyota Aygo je, u principu, prevashodno namenjena mladim vozačima, koji najviše koriste automobile u gradskim uslovima i kojima je jako bitno da je automobil štedljiv, da se lako vozi i parkira. Aygo stiže sa trocilnidričnim VVTi motorom zapremine 1,0l koji razvija više nego dovoljnih 68KS, a pri tome je izrazito štedljiv – po fabričkim specifikacijama potrošnja bi trebalo da bude 4,6l na 100km. Ukoliko odlučite da kupite model sa automatskim menjačem, kojeg Toyota naziva M-MT i koji koristi CVT sistem, potrošnja se neće promeniti.

Image

Aygo možete kupiti i sa dizel agregatom. Toyotin četvorocilindrični dizel motor zapremine 1,4l koristi komon rejl sistem direktnog ubirzavanja i razvija 54KS na 4000 obrtaja i 130Nm na 1750 obrtaja. Dizel motor ostvaruje prosečnu potrošnju od 4,3l na 100 pređenih km.

Automobil je moguće poručiti sa troje ili sa petoro vrata. U serijskoj opremi BASE modela stižu 2 vazdušna jastuka (vozački i suvozački), ABS, EBD (elektronska raspodela kočione sile), bočna ojačanja, te MICS sistem povlačenja upravljača i papučica u slučaju sudara, sistem za zaštitu glave u slučaju udesa, kod ključ i servo upravljač.

Unutrašnjost i oprema

Od ovlašćenog dilera Toyota „Mijaljević“ smo dobili na test Aygo sa bogatim paketom opreme pod nazivom Aygo + AC Sport Safety. Paket obuhvata četiri vazdušna jastuka, 14” aluminijumske felne, centralnu bravu, električne podizače stakala, klima uređaj, CD stereo sistem sa 6 zvučnika (dostupan i u baznom modelu), svetla za maglu …

Image Image
Image Image

Prvi utisak po ulasku u automobil je bio veoma pozitivan, bar kada je u pitanju vozačka pozicija. Prednja sedišta su veoma tvrda i odlično pozicionirana, što je bilo iznenađenje s obzirom da je u pitanju mali automobil dužine samo 3405mm. Kada je u pitanju zadnja klupa stvari obično postaju kritične kod ovog tipa automobila, ali baš tu dolazimo do još jednog zanimljivog detalja. Ukoliko je ispred vas vozač visine do 180cm, iza njega možete sasvim komforno da sedite, čak iako ste visoki preko 190cm.

Image Image

Image

Komandna tabla je zanimljivo rešena – moramo priznati da nas je pomalo podsetila na na rešenje iz BMW Mini-ja. Veliki okrugli pokazivač brzine se nalazi odmah iz volana, a ukoliko se odlučite da doplatite za sportski paket (aluminijumske felne, svetla za maglu i pokazivač broja obrtaja motora) imaćete priliku da, opet nalik Miniju, imate još jedan pokazivač, koji će prikazivati broj obrtaja motora. Brzinomer je po nama preblizu i nije zgodan za gledanje dok vozite, dok sa druge strane obrtomer stoji baš tamo gde smo ga i očekivali.

Image

Unutrašnjost obiluje detaljima koji pokazuju da je Toyota pokušavala da uštedi na svakom koraku. Bela plastika na klima uređaju je, verovatno, najjeftiniji detalj u kompletnoj unutrašnjosti automobila, a utisak o njoj samo delimično popravlja sjajan sistem za upravljanje klima uređajem. Komande jesu pomalo neobične, ali se na njih lako privikavate i ono što je veoma bitno, jeste da možete dohvatiti iste bez skidanja pogleda sa puta. Za razliku od ove Toyote, veliki broj novih automobila te komande smeštaju na teže pristupačnim mestima, pa je skidanje pogleda sa puta neminovno.Ne moramo ni pominjati da je to uvek loša ideja.

Ostatak plastike, koja je korišćena, je prihvatljivog dezena i kvaliteta. Tu bi posebno pomenuli volan, koji izuzetno lepo leži u ruci i sasvim je prijatnog dizajna. Kad smo već kod unutrašnjosti, treba pomenenuti da postoji dosta pregrada, kojih generalno nikad nije dovoljno. Naš kolega Saša je tokom testa, sa zadovoljstvom konstatovao da postoje dva držača za flaše – ako je nekome to značajno, eto još jednog plusa za najmanju Toyotu. Kao uslovni minus ističemo da uprkos ispoljenim naporima nismo uspeli naći pepeljaru u ovom automobilu, a u cenovniku nismo uspeli da nađemo doplatu za nju. Centralnom konzolom pored klima uređaja dominira i CD radio uređaj solidnog kvaliteta i zvuka.

Image

Kako je Aygo zaista malen automobil, a mesta za sedenje ima pozadi sasvim dovoljno, jasno je da je prtljažni prostor žrtvovan. Prtljažnik je veoma malih dimenzija (130l) što i nije veliki minus. Ukoliko u ovog mališana želite da stavite neki kabasti teret, uvek možete preklopiti zadnju klupu i povećati prtljažnik. Ipak, Aygo nikako ne možete pretvoriti u karavan, pa ukoliko vam je preko potreban veliki prtljažnik, ovo nije automobil za vas.

Image
130l prtljažnog prostora

Vožnja

Prva stvar koju ćete zapaziti, pri prvom jačem dodavanju gasa, jeste neočekivan zvuk izduvnog sistema, a moramo napomenuti da nas je ovaj detalj u prvom trenutku zbunio. Ipak, sa osmehom na licu smo prihvatili da se naš testni Aygo, na određenom broju obrtaja, čuje poput V8 mašine. Da ne biste stekli pogrešan utisak treba reći da je Aygo u normalnom radnom režimu motora jako tih. Video snimak kraće vožnje u Aygo-u možete videti ovde.

U vožnji je Aygo veoma neobičan, a tome najviše doprinosi menjač, koji ima veoma dugačke stepene prenosa. Druga brzina omogućava kretanje brzinama od 20 pa do 90kmč! Ne, nije u pitanju greška. Druga brzina pri 5000 obrtaja omogućava brzinu od 90 kmč, a treća brzina, sa istim brojem obrtaja, omogućava 130 kmč.

Image
Vožnja trećom brzinom…

Dakle, u gradskoj vožnji, sem startovanja prvom brzinom, praktično možete steći utisak da vozite automatik – drugom brzinom ćete voziti 90% vremena. Sve to naravno ne bi bilo moguće da nije u pitanju Toyotin veoma elastični VVTi motor sa svojih maksimalnih 68KS na 6000 obrtaja i 93 Nm na 3600 obrtaja, kao i veoma mala težina automobila od samo 790kg.

Maksimalna brzina ukoliko je u pitanju benzinski 1,0 motor po fabričkim specifikacijama iznosi 157 km/č, a za modele pokretane 1,4l dizel motorom ona iznosi 154 km/č.

Menjač je korektan i precizan, možda čak i previše. Desilo nam se nekoliko puta da umesto prvom brzinom, pokušamo da startujemo trećom. Koliko god Toyotin motor bio elastičan to ipak nije mogao da izvede. Razlog je u tome što menjač veoma lako „uđe u brzinu“, pa i kada povučete ručicu na levo vi ste i dalje u trećoj brzini. Uz malo discipline ovo ćete veoma brzo prestati da radite.

Ako ste žustar vozač otkrićete da se Aygo dosta naginje, ali i da je zbog mekanog ogibljenja prilično udoban. Mislimo da ćete ovu drugu osobinu ipak više ceniti, ako ste potencijalni kupac ovog automobila. Treba pomenuti i nešto slabiji servo pojačavač pojačivač upravljačkog mehanizma. Ipak, ono što će većina vozača znati da ceni, jeste izuzetno mali krug okretanja.

Image

Bočna preglednost je prilično loša – zadnji prozori podsećaju na avionske, pa pri menjanju traka morate isključivo da se oslonite na retrovizore. Ovo je bilo posebno neprijatno u teškim uslovima, koji su pratili i ovaj test automobila. Jako pohvalna stvar, a retkost za ovaj segment automobila, jeste zvučni signal koji upozorava vozača da nije vezao pojas.

Image
Zadnji prozori u Aygo-u

Troškovi i pouzdanost

Aygo je, nažalost, namenjen mladim vozačima sa nešto dubljim džepom. Toyota je ovaj model razvila u saradnji sa Citroen-om i Peugeot-om kako bi postigla što nižu cenu – ali to je očigledno nedovoljno za naše, siromašno tržište. Cena osnovnog modela sa troje vrata je 9910€, dok bazni model sa pet vrata košta 10370€. Problem je što u Srbiji takvih kupaca ima jako malo i malo je porodica koja mogu sebi da priušte jedan veliki i jedan mali, gradski automobil. Test model je bio Aygo+ sa dodatim sound i sport paketima pa je njegova cena bila, veoma neprijatnih, 12970€ + 300€ za metalik boju. Proizvođač nudi i 12 godina garancije protiv korozije.

Image

Automobil smo na test dobili zahvaljujući ovlašćenom prodavcu i serviseru Toyota vozila – Toyota "Mijaljević". Prodavnica automobila, rezervnih delova i servis se nalaze na Rakovičkom Putu broj 6.

Image Image

Zaključak

Tradicionalna pouzdanost Toyota automobila takođe stoji na strani Aygo-a kada su u pitanju troškovi održavanja. Toyota je na prvom mestu zamolila kupce da kada gledaju višu cenu automobila uzmu u obzir znatno manje troškove održavanja od konkurenata, navedenu ekonomičnost, ekološku prihvatljivost i sigurnost. Poslednji aduti je svrstavaju u najjeftiniju grupu kada je u pitanju osiguranje u inostranstvu, međutim naše osiguravajuće kuće ove kvalitete ne uzimaju u obzir kod registracije.

Image Image

Iz navedenih razloga smatramo da naše tržište u ovom trenutku verovatno nije u mogućnosti da ceni kvalitete ovakvog automobila na pravi način. Kao i uvek automobili i A i B segmenta se cenovno nalaze veoma blizu, pa nije na odmet pogledati i šta nudi, nešto veći, Yaris za skromnu doplatu.

VEZANO:

TEST: Toyota Avensis 2.0 D4-D

1 COMMENT

  1. Najdrazi VIP-eru : Test Driver 😉 naglasak nije na prvom delu recenice “Aj utuli tu muziku..”
    nego na onome “…” sto je nerazumljivo.
    Pogledaj snimak jos jednom pa prevedi 😉

  2. Imam slupan Aigo sa totalnom štetom. šta da radim sa njim? Dal da ga prodam -i kome? Dal da kupim stranca za pa da *buđim* brojeve na karoseriji… PS motor je ok

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here