GM ozbiljno računa na rusko tržište

0
3329
Image
NAS SPONZOR

 

General Motors nastavlja sa ekspanzijom proizvodnje u Rusiji. Da bi povećao prodaju na rastućem tržištu GM pregovara sa više ruskih gradova o gradnji svoje prve fabrike. Najbliži da ugosti ovu fabriku je St. Petersburg.

Očekuje se da GM objavi ove sedmice dalju ekspanziju proizvodnje u Kaljniningradu, gde Avtotor sklapa automobile za GM.

GM pokušava da odbrani poziciju Chevroleta koji trenutno drži poziciju broj dva na ruskom tržištu kada su u pitanju inostrane marke.

Menadžer GM-a za Rusiju, Warren Brown očekuje prodaju 100.000 automobila u ovoj godinu, naspram 76.578 automobila prošle godine.

Na sve atraktivnijem ruskom tržištu GM se suočava sa sve većom konkurencijom. Najveći rival Ford ima fabriku u St. Petersburgu, a Toyota će otvoriti svoju u istom gradu 2007. godine. Renault je sklopio joint venture sa partnerom u Moskvi koji je počeo da proizvodi Logane prošle godine.

Ovog leta GM će početi sa proizvodnjom pet novih modela u Avtotor fabrici u Kaljiningradu. Četiri modela su Chevroleti: Aveo, Lacetti, Tacuma/Rezzo i Epica, koji se trenutno uvoze u Rusiju iz Koreje. Peti model je Hummer H3 SUV. Avtotor trenutno proizvodi Chevrolet TrailBlazer i Tahoe, Hummer H2, Cadillac CTS i STS.

cts.jpg 5od4.jpg

Cadillac CTS                                                                            Hummer H2

Prodaja stranih automobila u Rusiji se udvostručila na 600.000 jedinica prošle godine, a kao obrazloženje se navodi da je veći broj onih koji pripadaju srednjem imovnom staležu odlučio da kupuju skuplje automobile. Prošle godine je uklupna prodaja automobila u Rusiji iznosila 1,6 miliona. Očekuje se da da broj prodanih automobila dostigne 2 miliona pre 2010. godine.

Treba dodati da GM razmatra i proizvodnju svojih automobila u FSO fabrici u Varšavi (Poljska) koju kontroliše ukrajinski ZAZ. ZAZ inače proizvodi Chevrolete u Ukrajini i izvozi ih u Rusiju za GM.

Prethodni tekstF1: Razlaz Gascoynea i Toyote
Sledeći tekstRUF R kompressor