Autonomna vozila na nemačkim putevima

0
191

Nemačka je usvojila zakon kojim je odobrila svojoj gigantskoj automobilskoj industriji da testira autonomna vozila na javnim putevima uz određene uslove.

Prema zakonu koji je usvojen u parlamentu, vozač mora sedeti za upravljačem u svakom trenutku kako bi bio spreman da preuzme kontrolu nad automobilom ukoliko to bude potrebno.

Nemačka je dom nekim od najvećih svetskih proizvođača auomobila, uključujuči Volkswagen, Daimler i BMW. Sve tri kompanije ulažu veliki novac u tehnologiju autonomne vožnje. Nemački ministar saobraćaja izjavio je da je ovo “najveća revolucija u mobilnosti od kada je automobil izmišljen”.

Novi zakon omogućava ovim kompanijama da testiraju vozila na javnim putevima i da vozač podigne ruke sa upravljača i skrene pogled sa puta da bi koristio internet ili proverio elektronsku poštu dok vozilo samostalno upravlja ili koči.

Proizvođači će morati da ugrade uređaje za snimanje svih podataka o toku vožnje, kako bi se tačno znalo kada je vozilom upravljao čovek, a kada sistem za autonomnu vožnju. Te informacije biće presudne za određivanje odgovornosti u slučaju da se dogodi nesreća.

Zakon će biti revidiran za dve godine, kako bi se u obzir uzeo napredak tehnologije, a pitanje kojem će biti posvećena posebna pažnja je zaštita svih podataka koji se sakupljaju tokom vožnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here