Prvi utisci: Renault Megane Grand Coupe dCi 110 EDC

0
2636

Nakon dve verzije hečbeka na test je došao i Megan u limuzinskoj karoseriji, karoseriji koja je nekada bila izuzetno popularna na našem tržištu. Da li je ova verzija primamljivija od hečbeka ili je ipak hečbek pravi izbor videćemo posle ovog testa, a evo šta kažu prvi kilometri.

Za aktuelni Megan se većina posmatrača slaže da je izuzetno interesantan automobil koji donosi malo svežine i francuske avangarde u C segment. Limuzinska karoserija aktuelnog Megana to diže na još viši nivo jer limuzine C segmenta često izgledaju pomalo nesrećno dizajnirane sa dodatnim zadnjim krajem na osnovu hečbeka. Sa Meganom ovo svakako nije slučaj i Megan je sa pravom novu verziju označio kao Grand Coupe karoseriju, što je i zvaničan naziv ove verzije Megana. Megan Grand Coupe deluje kao mali Talisman što je svakako za pohvalu i definitivno je najlepša i najskladnija limuzinska verzija Megana od kako Reno ima ovaj model u ponudi.

nkblog megancegc04

Na prednjem kraju nema razlika u odnosnu na hečbek, a glavna karakteristika su LED dnevna svetla u obliku slova C, dok je zadnji kraj gotovo preuzet sa Talismana. Istina, ima tu nekih razlika, čisto da se opravda cenovni rang većeg brata, ali glavna karakteristika u vidu produžetka gornje ivice svetla je tu. Linija krova se blago spušta kako bi dočarala, tačnije opravdala ono kupe u nazivu i potencijalni je problem za prostor za glavu na zadnjoj klupi, što se i ispostavilo kao tačno. Prostor na zadnjoj klupi je prilično izdašan kada su noge u pitanju, ali za nešto više putnike relativno nizak krov može predstavljati problem.

nkblog megancegc00

Pored ovih dizajnerskih rešenja nove limuzine iz Renoa, novi Megan krase i neka vrlo interesantna tehnička rešenja. Tako smo i imali sreću da je test primerak imao vrlo interesantnu motorizaciju. Dobro poznati 1.5-litarski dCi agregat sa 110ks je uparen sa EDC menjačem kojeg smo imali prilike da testiramo u turbo benzincima i jačim dizelašima, ali se prvi put susrećemo sa dCi 110 agregatom.

Moram priznati da sam tokom prvih dana testa bio prilično zadovoljan sa ovom kombinacijom i pored činjenice da sam prilikom najave bio malo razočaran zato što sam očekivao dCi 130 uparen sa 6-stepenim manuelnim menjačem. Gradske gužve u poslepodnevnim časovima su me brzo razuverile i u tom trenutku sam shvatio da je EDC pravi izbor. Ni na polju potrošnje EDC nije razočarao sa vrlo dobrim rezultatom nakon prvih nekoliko dana od samo 5,3l potrošnje.

Reno je sa novom generacijom Megana vratio udobnost i mekano oslanjanje, pa je Reno opet sinonim za „uljuljkanu“ vožnju i gotovo neopažen prelazak preko raznih neravnina na putu.

nkblog megancegc03

Cenovno je Grand Coupe pozicioniran između hečbek i karavan verzije, tačnije tamo gde i jeste po gabaritima, upotrebljivosti i sl. Početna cena za Megan Grand Coupe je 13.490 EUR, dok je cena testirane verzije iznosila oko 20.000 EUR, koliko treba izdvojiti za dCi 110 sa EDC menjačem u Intens opremi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here