Opel Crossland X premijerno u Beogradu

0
224

Kompanija Opel je 9. marta, u prostorijama Mikser House-a u Beogradu, okupljenim zvanicama priredila interesantan događaj kojim je obeležena domaća premijera potpuno novog modela – Crossland X. 

Crossland X premijera

Iako je sajam veoma blizu, Opel se odlučio za ovu raniju premijeru kako bi domaćim novinarima predstavili ovaj novi automobil, koji izgleda neće moći da prisustvuje na sajmu.

CrosslandX 2

Na početku programa prisutnim zvanicama se obratio direktor predstavništva Opela za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, g-din. Dragan Nenadović, koji je svima poželeo dobrodošlicu i u kratkom izlaganju govorio o velikim planovima ovog nemačkog proizvođača za naredni period, ali se osvrnuo i na uspehe koje je kompanija postigla u protekloj godini: „Uspeli smo da povećamo tržišno učešće, lansirali smo brojne nove modele, a ovaj koji je danas po prvi put pred vama je naš prvi krosover koji najavljuje još veće promene i obećava nastavak uspešnog perioda za nas.“

CrosslandX 3

Opel sa CrosslandX modelom menja Merivu B, što jasno govori o stanju MPV segmenta , te da je fokus svih mogućih kupaca gotovo isključivo na raznim „crosover“ varijantama. Nakon gospodina Nenadovića, gostima se obratio g-din. Miroslav Vrcelj, menadžer flotne prodaje, koji je gostima detaljnije govorio o modelu kome je posvećen ovaj događaj. Najveći aduti modela Crossland X su njegove kompaktne spoljašnje dimenzije, privlačan i sve popularniji SUV dizajn i neverovatno udobno sedenje.

Kao urbani krosover, on se savršeno uklapa u Opel lepezu vozila iz B-segmenta. Pored ovih osobina, Crossland X pruža potpunu povezanost sa pametnim telefonima, zbog čega ovaj model predstavlja idealan izbor za moderne kupce koji ovakve pogodnosti očekuju u svom automobilu. Veoma značajan novitet kada su u pitanju moderni mobilni telefoni je mesto za „wirelss“ punjenje, što znači da svaki put kada uđete u automobil samo postavite telefon na predviđeno mesto i on se puni bez kablova i bilo čega sličnog. Naravno, potrebno je da i sam mobilni uređaj podržava ovu opciju punjenja, što su uglavnom svi novi udarni modeli velikih proizvođača.

CrosslandX 4

Pored ovog IT detalja, CrosslandX ima još elektronskih noviteta. Tu je „head-up“ displej, upozorenje o napuštanju trake, 180-stepena panorama kamera za gledanje u nazad, automatsko kočenje prilikom detektovane opasnosti, sistem za prepoznavanje pospanosti vozača, upozorenje za ,,mrtav ugao. Prisutna su i nagrađivana AGR prednja sedišta, kao i potpuni LED farovi sa prilagodljivim prednjim svetlima.
Što se tiče dimenzija, Crossland X je dugačak 4,21 metra, što je za 160mm kraće od Astre, ali je i 100mm viši sa ukupnih 1,58 metara visine.

CrossLandX 11

Čisto za poređenje, Crossland X je veći od modela Nissan Juke ili Peugeot 2008, ali manje od modela Mokka X. Kada spopominjemo Peugeot 2008, moramo da istaknemo iznenađujuću činjenicu da Crossland X koristi istu PSA PF1 platformu. Tu platformu koristi i dosta PSA modela među kojima su Citroen C4 Cactus i novi C3 Picasso, gde se Picasso već proizvodi u Opel pogonu u Saragosi. Zapremina prtljažnog prostora je 410 litara, bez obaranja zadnje klupe. Pomeranjem sedišta u krajnji prednji položaj, prtljažnik se uvećava na 520 litara. Ako se zadnja klupa obori u potpunosti, zapremina korisnog prostora je 1.255 litara, a tu je i veliki broj praktičnih mesta za odlaganje sitnica.

CrosslandX 7

Cene za CrosslandX još uvek nisu zvanično poznate, ali bi onda (po našim procenama) trebala da bude oko 14.000 evra i to u paketu sa klima uređajem i nekim elementima koji danas moraju biti deo svakog novog automobila. I ponuda motora već jasno prikazuju da je PSA investicija u Opel odavno pripremana stvar, pa se ispod haube nalaze Peugeot 1.2 benzinski i dobro poznati 1.6 HDi motori. Zbog toga kod dizel modela nema više „CDTI“ značke već je sada tu „Turbo D“.

CrossLandX 14

Naravno, na kraju ostaje na kupcima da preko svojih novčanika procene atraktivnosti modela Crossland X, od kojeg proizvođač očekuje da će bar ponoviti uspeh modela Mokka X koji je do sada poručen u preko 130.000 primeraka.

 

CrossLandX 12

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here