PSA kupuje Opel za 2,2 milijarde EUR

0
220

Grupa PSA postigla je dogovor sa General Motorosom u kupovini Opel/Vauxhalla za 2,2 milijarde EUR. Francuska kompanija obećala je da će obnoviti profitabilnost Opela i Vauxalla u roku od tri.

Direktor PSA Karlos Tavares (Carlos Tavares) saopštio je da će oporavak Opel/Vauxhalla biti znatno ubrzan zahvaljujući ovoj transakciji i uz podršku PSA. Ovim sporazumom nastaje drugi po veličini evropski proizvođač automobila, iza Volkswagena, a ispred Renault Nissana.

Pored kupovine Opela i Vauxhalla, PSA će zajedno sa bankom BNP Paribas otkupiti i 50% finansijskih poslovnih operacija General Motorsa u Evropi za oko 450 miliona EUR.

General Motors je bio vlasnik Opela skoro 90 godina, a sada raskida veze sa ovom kompanijom jer nije postala profitabilna ni tokom 2016. godine. Opel je od 2009. godine nagomilao gubitke od oko 9 milijardi dolara.

PSA očekuje da će Opelova prodaja od oko 1,2 miliona vozila godišnje doneti zaradu jer će ubuduće biti smanjeni troškovi razvoja novih modela zahvaljujući radu u okviru veće mreže. Tavares je saopštio da će PSA poštovati obaveze General Motorsa prema radnicima, ali se u budućnosti mogu očekivati diskusije o smanjenju broja zaposlenih i troškova poslovanja.

PSA je 2014. godine primio državnu pomoć i obavio restrukturisanje svog poslovanja, a Tavares sada ima viziju da kombinovanjem PSA i Opela napravi “evropskog šampiona” smanjenjem troškova, objedinjavanjem razvojnih operacija i korištenjem uglednog nemačkog inženjeringa.

PSA će posle kupovine Opela imati udeo od 16% u evropskom tržištu automobila, a prvi je Volkswagen sa 24%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here