PRVI UTISCI: Seat Ateca

0
1621

Seat Ateca je prvi SUV za značkom španskog proizvođača. Cenovno i po gabaritima, direktan konkurent najprodavanijem SUV na tržištu – Nissan Qashqai modelu.

Aktuelna situacija je dosta jasna: svi proizvođači moraju imaju sve moguće SUV modele ili, još bolje, više njih, jer je ovo jedina kategorija koja tokom proteklih nekoliko godina beleži konstantan rast prodaje.

ateca m 17

ateca m 21

Seat Ateca tako menja model Altea (koji je MPV) pa je jasno da MPV segment nestaje u korist SUV segmenta. Pre nekoliko meseci smo vozili VW Tiguan čiju platformu korisiti i Ateca.

Seat Ateca na svom nišanu ima vodeći model iz ovog segmenta, a naš prošlogodišnji Auto Godine, Nissan Qashqai. Na testu nam je bio model sa 1.6 TDI motorom uparen sa manuelnim menjačem i sa pogonom samo na prednjoj osovini, a njegova cena iznosi 22 hiljade EUR što uključuje i sasvim solidnu opremu na kojoj se nalazi i nekoliko opcionih stavki.

ateca m 10

ateca m 24

Najznačajnija stavka opcione opreme, koja je obogatila Style paket opreme, je 8″ ekran sa pratećim info-zabavnim sistemom. Sistem je funkcionalan i jednostavan za upotrebu. Navigacije nema, to se mora doplatiti, ali se do može nadomestiti preko mobilnog telefona.

Utisak u vožnju najviše podseća, očekivano, na Tiguan. Ovde mislimo na oslanjanje, udobnost i osećaj, dok su performanse u okvirima mogućnosti 115 KS motora. Ateca nije previše teška, nešto oko 1400 kg, pa 1.6 TDI uspeva da „mrda“ ovu karoseriju prihvatljivim tempom za prosečnog vozača. Situacija je malo drugačija kada se Ateca popuni prtljagom i putnicima, pa bi tada 2.0 TDI motor bio mnogo prikladnije rešenje. Svoju dobru stranu ovaj motor ima kada je u pitanju potrošnja, pa je tokom testa prosek bio 6,4 litara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here