Bottas u Mercedes-u

0
458

Od momenta kada Nico Rosberg objavio svoje iznenađujuće i momentalno penzionisanje, ostalo je veliko pitanje ko će biti njegova zamena u šampionskoj ekipi.

 

Očekivano, gotovo svi aktuelni vozači koji su imali bilo kakvu šansu da napuste svoje aktuelne timove je „poslalo CV“, ali od samog starta su prva dva favorita bila jasna: Pascal Wehrlein ili Valtteri Bottas. Iako bi logičan potez za Mercedes bio upotreba Wehrlein-a iz svog programa za „mlade vozače“, vrlo je brzo bilo jasno da će za Mercedes to biti tek poslednja opcija, jer iz određenih razloga nemaju dovoljno poverenja u svog vozača. Mercedes je hteo nekog iskusnijeg i pouzdanijeg, ali ne baš previše dobrog, kako ne bi „ljuljao brod“ u duelu sa Hamilton-om.

bottas1

Valtteri Bottas se u ovaj opis odlično uklapa, a kao bonus je tu činjenica da je Toto Wolff njegov menadžer, pa su vrata Mercedes AMG Petronas F1 tima već bila prilično otvorena. Jedini problem je bio organizovati da ekipa Williams „pusti“ Bottas-a iz svog ugovora, ali to nije bilo preterano teško. Williams koristi Mercedes motore, pa su dobili dobrani popust na iste, a i Toto Wolff opet ima dobre veze sa menadžmentom ekipe Williams. Tako da je sve završeno bez problema, pa je najslabije čuvana tajna u F1 tokom zadnjih par nedelja konačno i ozvaničena. Bottas je postao član ekipe Mercedes sa „1+1“ ugovorom, što znači za ekipa ima opciju da produži ugovor ukoliko bude bila zadovoljna Bottas-ovim učinkom. Naravno, ovo za Mercedes je veoma dobro, jer ostavlja slobodu na kraju sezone za ponovnu promenu vozača, u momentu kada na primer Vettel-u ističe ugovor. Sa druge strane, Bottas je prihvatio dosta veliki rizik (što je hrabar potez koji se očekuje od F1 vozača) da ima direktan duel sa Hamilton-om i da samo u jednoj sezoni treba da se pokaže. Ukoliko Bottas bude previše spor u odnosu na Hamilton-a, to će verovatno biti i kraj F1 karijere za Finca.

bottas3

Što se tiče ekipe Williams, upražnjeno mesto je popunio Felipe Massa, koji je veoma brzo pristao da odustane od penzionisanja bar za još jednu sezonu. Jasno je da Massa nije hteo da idu u penziju, ali za njega u F1 nije bilo više mesta pa je bio prinuđen na taj potez. Čim se otvorila prilika, Massa se vratio u ekipu Williams kojoj je sada neophodan iskusan vozač jer u drugom kokpitu nalazi potpuni novajlija. Jedino preostalo mestu na gridu je bilo u Sauber-u, pa je to sada popunio Wehrlein koga je Mercedes poslao tamo da dalje peče zanat. Po svemu sudeći, F1 cirkus će ovo sezone imati jednu ekipu manje, jer je Manor u kritičnoj situaciji i ima rok do kraja janura da pronađe investitora ili kupca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here