WEC: Audi pobedio na 6 časova Spa

0
801
NAS SPONZOR

Druga trka FIA WEC je obilovala preokretima i žestokim duelima u sve četiri klase, ali možda najveća drama se odigravala u prototip kategorijama.

Sjajni vremenski uslovi na stazi Spa Frankoršamp su omogućili da vozači izvuku maksimum iz svojih mašina, što je možda bilo i previše kada su u pitanju LMP1 mašine, koje ove godine imaju daleko više tehničkih problema nego što je to uobičajeno za ovu kategoriju. Lepo vreme je privuklo rekordnih 56.000 gledalaca, što je za 2.000 više nego prošle godine.

Porsche je dominirao na kvalifikacijama, sa lakoćom napravivši 2 sekunde bolje vreme nego trećeplasirana Toyota #6, koja je tek za dva stota dela sekunde bila brža od Audi posade #8. G-Drive je bio najbrži na kvalifikacijama u LMP2, dok su AF Corse posade dominirale u GTE Pro, dok je Aston Martin #98 posada bila najbrža u GTE Am.

Već od samog starta Porsche #2 ima probleme sa hibridnim pogonom koji do kraja trke nije mogao da ponudi punu snagu, tako da je ova posada vožnjom bez grešaka uspela trku da završi kao drugoplasirana i pored problema koji ih je koštao nekoliko sekundi po krugu. Ova posada je prešla u vođstvo u generalnom plasmanu nakon ove trke.

Porsche posada #1 je bila izuzetno brza od samog starta, ali početkom drugog časa trke pucanje gume odmah nakon prolaska pitboksa oduzima mnogo vremena ovoj posadi, koja u tom trenutku pada na petu poziciju, odmah ispred svojih timskih kolega. Tridesetak minuta kasnije, Porsche #1 posadi ponovo puca guma, a pored toga mehaničari su imali vanredni servis u trajanju od 10 minuta, a ubrzo nakon povratka na stazi posada #1 još nekoliko puta odlazi u boks tako da je ova posada trku završila na 30. mestu u generalnom plasmanu.

Toyote su bile veoma brze od samog starta, pokazaviši da TS050 ima daleko više potencijala nego što se to moglo videti na prvoj trci sezone. Buemi je imao nekoliko sjajnih manevara, a žestoka borba sa Benoa Trelujeom je svakako jedna od najboljih na ovoj trci. Majk Konvej u Toyota #6 udara na kočenju za krivinu La Sors udara u SMP #37, pa pored vanrednog odlaska u boks radi popravke Konvej je morao da odsluži stani-kreni kaznu zbog izazivanja udesa.

Toyota nakon problema Audi #7 posade sa kočionim sistemom i oštećenim prednjim delom automobila prelazi u vođstvo. Posada #5 je bila u vođstvu sa celim krugom prednosti sve do kraja četvrtog sata kada beli dim iz motora Toyota #5 označava probleme sa 2,4 litarskim V6 agregatom nakon čega ova posada odustaje. Problemi sa motorom su uskoro zadesili i drugu Tojota posadu, ali je ova posada uspela da pred kraj trke izađe na stazu i osvoji bodove.

Audi #8 posada je takođe imala svojih problema, ali u odnosu na ostale posade oni su ih imali najmanje, tako da su Di Grasi, Duval i Džarvis zabeležili svoju prvu ovogodišnju pobedu za Audi (pobeda Audi posade na Silverstonu je poništena).

Svi ovi problemi fabričkih posada, kao i relativno čista trka obe Rebellion posade je omogućila da se Rebellion posada #13 (Tušer/Krajhamer/Imperatori) nađe na pobedničkom podijumu, dok su njihove timske kolege u #12 trku završile na četvrtom mestu. Bykolles posada #4 je trku završila kao šesta.

Pobedu u LMP2 klasi osvojila je Signatech Alpine #36 posada (Menzes/Lapjer/Rikelmi) koja je u u samom finišu pretekla ESM posadu #31 (Dial/Derani/Kaming), dok je podjednako napeto bilo i u borbi za treće mesto kada je samo par minuta pred kraj Roberto Meri u Manor #45 obišao Felipe Albuekrkija u RGR #43 (pobednici trke na Silverstonu).

Trke u GTE Pro klasi je bila u znaku AF Corse posada koje su dominirale tokom celog vikenda, ali je na samo par minuta pred kraj trke kvar na motoru vodeće posade #51 doneo veliko razočarenje posadi Bruni/Kalado, dok su pobednici trke na Silverstonu Rigon/Bird zabeležili još jednu pobedu u nizu. Drugo mesto je osvojila Ford GT posada #67, dok je Šefan Muke zbog kvara na zadnjem delu vešanja potpuno uništio #66 i uz dosta sreće prošao bez povreda. Treće mesto osvojila je Aston Martin #97 posada.

U GTE Am klasi pobedu je osvojila Aston Martin #98 posada (Lami/Dala Lana/Lauda) ispred AF Corse #83 posade.

Prethodni tekstŠkodin SUV zvaće se Kodiaq
Sledeći tekstTCR: Mešoviti rezultat Borkovića na Spa
Večni entuzijasta.