2016 Toyota TS050 HYBRID

0
3698

Toyota Gazoo Racing je predstavio potpuno novi LMP1 prototip koji bi trebalo da ponovo pruži šansu japanskom timu napad na šampionsku titulu i, više od svega, osvajanje 24 časa Le Mana.

Nakon vrlo teške sezone za Toyota LMP1 tim, plan je bio jednostavan – napraviti potpuno novi prototip sposoban da se suprotstavi nemačkim konkurentima. O tome smo letos i pričali sa glavnim čovekom zaduženim za razvoj Toyota LMP1 prototipa – Džonom Litjensom.

U pitanju je treći, potpuno novi, prototip od kako Toyota učestvuje u FIA WEC šampionatu – TS050 HYBRID.

Najznačajnije promene su svakako one koje su stigle iz japanskog tehničkog razvojnog centra Higaši-Fudži – potpuno novi 2,4 litarski twin turbo V6 benzinski agregat sa direktnim ubrizgavanjem goriva i 8MJ elektro pogonom.

Elektro motori na prednjoj i zadnjoj osovini su i dalje zaduženi i za prikupljanje energije pri kočenju, ali se ta energija sada skladišti u litijum jonske baterije umesto dosadašnji super kondenzator. TS050 je sada u energetski najsnažnijoj klasi – 8MJ.

Novi pogonski sistem sada ima novi menjač koji je optimizovan kako bi maksimalno iskoristio veći obrtni momenat turbo motra, a u kombinaciji sa novom šasijom koja je morala biti projektovana imajući u vidu nove zahteve motora po pitanju hlađenja i rasporeda komponenti – TS050 je kompletno nov prototip.

Evropski deo Toyota tima je bio zadužen za rad na ogibljenju, šasiji i aerodinamici. Primera radi, prednji elektro motr je pomeren kako bi se tok vazduha ispod automobila bio što manje ometan delovima karoserije. Inženjeri iz Kelna su takođe radili na tome da novo ogibljenje bude takvo da se pneumatici što manje i ravnomernije troše.

TS050 HYBRID tehničke specifikacije:

Motor: 2.4 V6 Twin Turbo sa direktnim ubrizgavanjem

Menjač: Sedmostepeni poprečno postavljeni sekvencijalni

Snaga: 368kW (SUS) + 368kW (elektro THS-R)

Zapremina rezervoara: 62,5l

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here