NK Auto Godine 2015

0
2494

Već nekoliko godina pokušavamo da uspostavimo naš odgovor na pitanje – koji je auto godine? Naša interpretacija te titule je nešto drugačija u odnosu na ono što je uobičajeno. Bez obzira na to, odmah da vam odamo tajnu koji automobil je prvi koji je poneo titulu NK Auto Godine za 2015. U pitanju je Nissan Qashqai.

Automobil godine, kada je u pitanju redakcija Nacionalne Klase, je nešto o čemu smo razmišljali dugo vremena. Domaći izbor za auto godine su uvek bili problematični, zato što nam se način do kojeg bi se dolazilo do pobednika nisu slagali sa našom internom politikom da pišemo onako kako stvari i vidimo.

Takav stav nas je dosta koštao u proteklom periodu, pa tako možete da primetite odsustvo određenih marki automobila. Da li želimo da pišemo hvalospev zato što je neko odlučio da nam uplati reklamu? Mi smo od početka bili „tvrdi“ po tom pitanju, tako da su uvoznici na kraju i prihvatili naš stil rada. Većina njih. Neki nisu.

Slična je situacija i sa izborima za automobil godine. U pitanju je materija koju je teško svesti na neke kvantifikativne pokazatelje, tako da u svemu tome ima dosta ličnog – što možda ne odslikava kriterijume svih čitalaca.

Naš izbor za automobil godine je specifičan po tome da u konkurenciju ulaze samo automobili koje smo vozili tokom te kalendarske godine. Pobednik će nositi titulu automobila one godine koje smo ga vozili, a ne naredne što nam se čini kao vrlo čudan način obeležavanja. Tokom 2016 će “šampionsku titulu” braniti automobil koji ju je osvojio u prethodnoj godini i nosi titulu Auto Godine 2015.

Još jedna važna odluka je da u izboru za automobil godine učestvuju samo oni automobili koje smo imali na testu, dakle ne i oni koje smo imali priliku da na kratko probamo na promocijama. Potpuno je jasno, za kompletan sud o automobilu potrebno izvesno vreme provedenom za volanom.

Pored toga, na ovaj način želimo da nagradimo one uvoznike automobila koji imaju test flote, kao i da ukažemo da neki od njih apsolutno nisu zainteresovani da se njihovi proizvodi pojave na ovom sajtu.

Ocene automobila daje tročlani žiri redakcijskih test vozača i do konsenzusa se dolazi diskutovanjem, a ne suvoparnim ocenama. U svakoj kategoriji će biti samo jedan pobednik, a od svih pobednika biramo automobil koji će poneti titulu automobil godine. Ukoliko u narednim godinama povećamo broj test vozača, povećaće se i žiri.

Kriterijumi za odluku su brojni, a mogu biti vrlo subjektivni: dizajn, kvalitet enterijera, ukupna cena, dobijeno/uloženo, performanse, vozne karakteristike, imidž brenda.

U kategoriji “pare nisu problem” svako od vozača bira automobil kojeg bi kupio da u džepu ima novca za tako nešto. U kategoriji “pare nisu problem, para nema” svaki od vozača bira automobil koji predstavlja najprizemniju opciju, odnosno automobil koji bi trebalo da nudi najviše za najmanje novca.

Ove godine smo na testu imali 25 automobila koje smo podelili u sledeće kategorije: Putnička vozila, Supermini, Subkompakt, Kompakt, Limuzine, Terenska vozila/krosover (u tri veličine: Subkompakt, Kompakt i Veliki), Multivolumen. Zašto toliko kategorija, zašto ne neki moderniji pristup gde bi smo sve automobile stavili u 2-3 grupe? Mislimo da su kategorije automobila dobro profilisane te da auto iz supermini klase ne može da bude dobar po istim kriterijumima za kompakt ili subkompakt klasu.

Da krenemo sa predstavljanjem pobednika po klasama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here