Frankfurt: Jaguar F-Pace

0
857
NAS SPONZOR

Jaguar je posle višemesečnih najava predstavio svoj prvi SUV krosover model F-Pace na automobilskom salonu u Frankfurtu. Prodaja kreće u aprilu po početnoj ceni od oko 34.000 funti. U ponudi će se naći verzije sa pogonom na dva i četiri točka i benzinskim ili dizelskim motorima, sa manuelnim i automatskim menjačem.

Na početku prodaje kupci će moći da biraju između varijanti Prestige, R-Sport, Portfolio i S, kao i ograničene First Edition verzije. Bazni model je opremljen dvolitarskim Ingenium motorom od 180KS, a sledi trolitarski V6 dizelaš od 300KS i benzinac sa kompresorom od 380KS, koji predstavja vrh ponude.

15jaguar fpacefrankfurt1

Samo će početni dizelaš moći da se dobije sa pogonom na zadnjim točkovim i šestostepenim manuelnim menjačem. Svi ostali motori kombinuju se sa osmostepenom ZF automatskom transmisijom i pogonom na svim točkovima.

Pogon na svim točkovima može da izvrši prenos 100% snage na zadnje točkove ili izvrši raspodelu u odnosu 50:50 između prednje i zadnje osovine za samo 165 milisekundi. Ovaj sistem deluje pri svim brzinama.

Početni model ima deklarisanu potrošnju od 4,9l/100km i emituje 129g/km CO2, uz ubrzanje od 0-100km/h za 8,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 210km/h. F-Pace opremljen najjačim dizelašem ubrzava od 0-100km/h za 6,2 sekunde, a sa V6 benzincem je najbrži i do “stotke” stiže za 5,5 sekundi. Taj model je i najžedniji, pošto na 100km troši 8,9l goriva.

15jaguar fpacefrankfurt2

Automobil je prepun nove tehnologije, ali Jaguar obećava da neće biti komplikovan za korištenje. Jedna od novosti je kompatibilnost sa Apple satom, pa je automobil moguće zagrejati komandom zadatom preko sata. Tu su i HDMI, USB i MHL (Mobile High-Definition Link) konektori i Wi-Fi hotspot koji omogućava povezivanje do osam uređaja.

Ekran na centralnoj konzoli ima dijagonalu od 10,2 inča u višem paketu opreme, a u standardnom osam inča. Virtuelna isntrument tabla je, u stvari, ekran dijagonale 12,3 inča. Jaguarov opcioni setap omogućava da se, umesto prikaza konvencionalnih instrumenata, pokazuju podaci satelitske navigacije u HD rezoluciji. Automobil je u stanju sa sam pošalje SMS sa procenjenim vremenom dolaska na odredište bilo kome u vozačevoma adresaru.

15jaguar fpacefrankfurt5

Standardna oprema obuhvata kožna grejana sedišta, felne od 18 inča, LED dnevna svetla i električno otvaranje i zatvaranje poklopca prtljažnika. DAB radio, Wi-Fi i satelitska navigacija takođe su deo standardne opreme. R-Sport model, po ceni od 36.670 funti, dobija felne od 19 inča, sportska sedišta, ksenonska svetla i sportske elemente na karoseriji sa crnim detaljima.

15jaguar fpacefrankfurt3

15jaguar fpacefrankfurt4

Paket Portfolio donosi još luksuzniju opremu, sa kožom i drvetom u kabini, panoramskim staklenim krovom, Meridian audio sistemom od 380W i kamerom za pogled unazad. Top model sa oznakom S moći će da se dobije sa dva snažnija motora i ima felne od 20 inča, crvene kočione čeljusti, specifičan paket za karoseriju i Jaguarov napredni sistem ogibljenja, koji nadgleda kretanje točkova 500 puta u sekundi. Cena početne S varijante je 51.450 funti.

Sistem autonomnog kočenja pojačan je detekcijom pešaka i upozoravanjem na napuštanje saobraćajne trake, prepoznavanjem saobraćajnih znakova i inteligentnim limiterom maksimalne brzine. Activity Key sistem omogućava vozaču da zaključa ključeve i ostale vredne predmete u automobilu uz pomoć komande sa gumene narukvice “ako ide na surfovanje ili vožnju kajakom”. Narukvica nema bateriju i sadrži senzor koji reaguje kada se narukvicom dodirne slovo J na zadnjem delu vozila.

Prethodni tekstFrankfurt: 2016 Volkswagen Tiguan
Sledeći tekstFrankfurt: Renault Megane GT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here