Intervju: Stefan Sarazan, Toyota Motorsport

0
5572
NAS SPONZOR

Na protekloj trci FIA WEC 6 časova Nirburgringa pričali smo sa fabričkim vozačem Toyota Motorsport odeljenja, Stefanom Sarazanom. Francuski vozač iza sebe ima popriličan broj velikih uspeha, a kako smo iz razgovora saznali – vrlo je angažovan i na novim projektima.

 

Razgovor sa trofejnim francuskim vozačem je obavljen neposredno nakon završenih treninga u petak, tako da smo imali vremena da malo detaljnije popričamo kako o njegovom angažovanju u FIA WEC, ali i u drugim sportskim projektima Tojote.

Svi LMP1 timovi imaju u padoku montažne hospitality prostorije koje istovremeno služe i kao restorani i kao prostor za medije.

Ovako izgleda Toyota Motorsport centar spolja.

A ovako kada ste unutra. Kolege ili čekaju svoje sagovornike ili su već započeli razgovore (u uglu je Paskal Vaselon, sa kojim ovog puta nismo imali priliku da pričamo – pričali smo pre dve godine tokom naše posete TMG odeljenju).
NK: Da popričamo o tvom angažovanju u Toyota reli programu, što će biti lep način da se nastavi tvoj sjajan rad još iz vremena kada si kao privatnik u Subaru Impreci WRC pobedio fabričke vozače Subaru WRC tima. 

SS: Hvala. Uživam u vožnji WRC automobila, to mi zaista pričinjava zadovoljstvo

NK: Roman Duma (Porše LMP1 vozač, prim. aut.) takođe nastupa u WRC šampionatu, doduše sa nešto drugačijim automobilom (Porše 911), bilo bi lepo videti te za volanom Toyote GT86?

SS: Više volim WRC automobile, u njima se osećam vrlo dobro i vrlo sam srećan što mogu da vozim paraleno WEC i WRC. To je neverovatno.

NK: Da li imaš dovoljno vremena za oba programa?

SS: Moj prioritet je WEC, zatim Formula E sa Venturi timom, a potom i WRC program sa Toyota timom. U planu je da vozim reli Mon Blan, a nakon toga u oktobru vozim reli Korziku. Vrlo naporan raspored.

NK: Da li imaš plan gde bi želeo da voziš kada WRC program bude izašao iz test faze i Toyota tim krene punom snagom da se takmiči?

SS: Za sada ne razmišljam o tome. Za sada je prioritet razvoj novog WRC automobila za Tojotu, imam dosta testiranja u WRC programu. Vrlo sam srećan što imam priliku da vozim i zaista ne razmišljam o budućnosti, odnosno o 2017. Vrlo je bitno da sam skoncentrisan na ono što radimo u ovom trenutku.

NK: Kako je raditi sa Tomijem (Makinenom)?

SS: Ne radim sa njime.

NK: Ne?

SS: Ne. Ja radim sa TMG razvojnim timom koji je zadužen za razvoj. Pričao sam ranije sa njime dok nisam bio u Tojoti, ali sada nemamo nikakav kontakt. TMG će davati tehničku podršku kasnije.

NK: Dakle, u ovoj fazi isključivo TMG radi na Jarisu WRC?

SS: Tako je, na testiranju ovog automobila se intezivno radi već dve godine. U kasnijoj fazi će tim iz Finske sigurno biti bolje integrisan u projekat.

NK: Kako vidite nivo konkurentnosti vozača između ERC i WRC?

SS: Da, vrlo je zanimljiva situacija. Zavisi od sezone do sezone. Čini se da je ove sezone u WRC nešto jača konkurencija, ali recimo Kopecki je pobedio na WRC Nemačka u WRC2 klasi, a Bufije je bio u samom vrhu generalnog plasmana – kvalitet vozača u ERC je skoro identičan kao i u WRC, možda čak ima i više kvaliteta zbog većeg broja posada. Prošle godine sam Korziku vozio u ERC, ove godine je u WRC, tako da je to lepo.

NK: Uvek je dobro voziti na Korzici?

SS: Naravno!

NK: Da se vratimo na WEC. TS040 za 2015 je nešto slabiji od konkurencije, ali po vremenima se vidi da je napredak u odnosu na prošlogodišnji model vrlo solidan, oko 2-3 sekunde po krugu.

SS: Apsolutno tačno!

NK: U tom smislu, kakva su unapređenja u odnosu na 2014 model?

SS: Mi smo napravili veliki pomak u odnosu na prethodnu sezonu, ali su konkurenti napravili još veći korak. Porše je ubrzao 6-7 sekundi po krugu. Mi se sada borimo da automobil za 2016. bude konkurentan da nam omogući borbu za pobedu.

NK: Koji je napredak, vozački gledano?

SS: Novi model je dosta agilniji, oštriji za vožnju ima dosta bolje prianjanje. To se svakako oseti. Međutim problem je nedostatak snage. Na pravcu Poršei su dosta brži i mi ne možemo da pariramo. Imamo dobar automobil, ali nam treba još bolji. Mislim da pogon moramo mnogo da unapredimo.

NK: Voziš i u Formuli E. Takmičenja u kojima nastupaš zahtevaju drugačije stilove vožnje. Koliko ti to pomaže.

SS: Formula E i WEC traže sličan stil vožnje, odnosno traže bolje upravljanje raspoloživom energijom. WEC mi pomaže za Formulu E, a Formula E traži izuzteno preciznu kontrolu na gasu i kočnici – lift of, trail braking. Reli je više anticipacija, da se pretpostavi problem kada su promenljivi uslovi. Meni je lakše zbog toga na WEC trkama kada su uslovi promenljivi.

NK: Možemo onda da očekujemo bolje rezultate ukoliko vreme bude promenljivo na narednim trkama?

SS: Kroz smeh – naravno! Nadam se da će to pomoći.

NK: A upravljanje trošenjem guma?

SS: Ništa posebno! Mi trenutno vozimo na 100%, gume za LMP1 su bez degradacije, vrlo konstantne tako da smo na apsolutnom limitu sve vreme.

NK: FIA WEC najavljuje da će se u kalendaru naći nove treke za sledeću sezonu. Koja bi ti traka odgovarala, osim naravno Korzike?

SS: Smeh… Nordšlajf?

NK: Voziš “Ring”?

SS: Vozio sam jednom, sa Subaruom pre nekoliko godina. Mislim 2006.

SS: Nemam posebnu stazu koju bih izdvojio, ali je dobro što će biti promena u kalendaru, promena je dobra. Recimo da bih izdvojio Sao Paolo.

NK: Ti si na Nirbugringu već vozio, sa Pežoom.

SS: Da, pobedio sam na ovoj stazi sa Pežoom, 2007.

NK: Kad smo već kod Pežoa, da li možeš uopšte da uporediš 908 HDi i TS040?

SS: Uh, potpuno je drugačije. Hibrid ima dosta snage na izlasku iz krivine i pogon na sva četiri točka, dok je Pežo imao zaista mnogo snage. Potpuno druga pravila, jako teško za uporediti. Sada su automobili mnogo drugačiji.

NK: A šta je teže za voziti?

SS: Pežo je bio vrlo težak. Mnogo snage i zadnji pogon, baš je bio težak za vožnju.

NK: A koliko su ti automobili različiti po pitanju fizičke spreme vozača?

SS: Vrlo slični.

NK: Kad smo kod fizičke spreme, kako održavaš kondiciju?

SS: Mnogo bicikla. Mnogo. Takođe trial, plivanje i teretana.

NK: A da li imaš uopšte vremena za neko vozačko usavršavanje pored onoga što redovno voziš?

SS: Konstantno sam u automobilu, tako da nemam baš vremena za tako nešto. Od pre tri godine sam počeo aktivno da vozim karting, mnogo mi se dopada KZ. Dosta snage i mnogo prianjanja.

NK: Koji automobil inače voziš, privatno?

SS: Lexus RC-F

NK: Sjajno. A GT86?

SS: Dobar je, ali mi je RC-F bolji.

NK: Možda bi promenio mišljenje ako bi odvezao Nordšlajf u GT86?

SS: Smeh… Nemam vremena, ali planiram to.

NK: Šta očekuješ od nastavka sezone. Da li misliš da na nekoj stazi možda možete da iznenadite konkurenciju? Šangaj vam tradicionalno odgovara.

SS: Imaju toliko snage, da će biti potrebno mnogo sreće za tako nešto. Možda ovog vikenda ako nas posluži pa imamo promenljivo vreme u nedelju i da saobraćaj napravi probleme konkurentima. Biće vrlo teško.

NK: Hvala na razgovoru.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/nacional/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Prethodni tekstOpel promocija komercijalnog programa, CV Road Show
Sledeći tekst2016 Mercedes-Benz S klasa kabriolet
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here