Jaguar Land Rover planira fabriku u Slovačkoj

0
831
NAS SPONZOR

Jaguar Land Rover (JLR) je potpisao pismo namere o gradnji nove fabrike automobila u Slovačkoj, čime se nastavlja širenje pogona ove kompanije izvan matičnog proizvodnog centra u Velikoj Britaniji.

Kompanija, koja je u sastavu indijske Tata grupacije od 2008. godine, sprovešće studiju izvodljivosti o gradnji fabrike mestu Nitra, na zapadu Slovačke. Cilj je da fabrika bude otvorena 2018. godine i da u narednoj deceniji dostigne godišnju proizvodnju od 300.000 automobila.

JLR je saopštio da će konačna odluka biti donesena kasnije ove godine.

U saopštenju se navodi da bi ovo postrojenje moglo imati vodeću ulogu u proizvodnji modela sa laganom aluminijumskom konstrukcijom i da je kompanija odbacila predloge o gradnji fabrike na drugim lokacijama u Evropi, SAD i Meksiku zbog razvijenog snabdevačkog lanca i  dobre infrastrukture u Slovačkoj.

Sa već učvršćenom automobilskom industrijom u premijum segmentu, Slovačka ima atraktivan potencijal i za nas predstavlja razvojnu šansu”, saopštio je direktor JLR-a Ralf Spet (Ralf Speth).

Slovačka je već privukla ostale velike proizvođače automobila. Volkswagen u fabrici u Bratislavi proizvodi seriju modela, uključujući VW Touareg i Audijev top SUV model Q7, južnokorejska Kia proizvela je više od 300.000 vozila prošle godine u ovoj zemlji, a grupacija PSA/Peugeot-Citroen u Slovačkoj je prošle godine napravila 255.000 automobila.

JLR postepeno povećava broj modela koje proizvodi izvan Britanije. Kompanija je u oktobru prošle godine otvorila svoju prvu fabriku u Kini, a sledeće godine otvoriće i fabriku u Brazilu. Sa kompanijom Magna Steyr u julu je potpisan sporazum o prozvodnji JLR modela u austrijskom gradu Gracu.

 JLR je značajno povećao ulaganja u proizvodnju i razvoj od kada ga je Tata otkupila od Forda. Kompanija je u fiskalnoj 2014/2015 godini povećala profit pre plaćanja poreza na 2,61 milijardi funti, što je dvostruko više nego pre četiri godine.

Prethodni tekstVolvo radi na porodici manjih modela
Sledeći tekstHyundai Vision G koncept

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here