Prvi utisci: Toyota Auris 1.6 Sport 2015

0
1341
NAS SPONZOR

Tojota je dve godine od uvođenja nove generacije Aurisa odradila restilizaciju aktuelnog modela. Ispred nas je rezultat uglavnom estetskih promena kako na spoljašnosti tako i u unutrašnjosti automobila.

Tojota je pre nešto više od dve godine predstavila Auris druge generacije i relativno brzo su se upustili u restilizaciju modela. Sama restilizacija donosi nekoliko veoma bitnih novina, a možda najbitnija novina su novi motori. Međutim, novi motori u ponudi još uvek nisu dostupni na našem tržištu, već je u test modelu bio dobro poznati 1.6 benzinski Valvematic motor sa 132ks. Ono što je na oko vidljiva promena su dosta agresivnije i oštrije linije na karoseriji, promene svetlosnih grupa i sitnih detalja na karoseriji. Sve promene urađene na spoljašnosti su rađene tako da redizajnirani Auris pokuša da se nametne posmatraču kao atraktivniji automobil od svog prethodnika, što je i učinjeno.

nkblog auris1

Možda još bitnije promene su se desile u unutrašnjosti vozila gde je nivo kvaliteta završne obrade dignut na zaista visok nivo. Istina, model na testu je bio u Sport paketu opreme koji je podrazumevao i delove enterijera mekane na dodir, ali je sveopšti utisak da je Auris dosta dobio na kvalitetu enterijera. Još jedna stvar je i uvođenje dosta modernijeg multimedijalnog sistema sa ekranom osetljivim na dodir. Revidovane su i komande klima uređaja koje dosta interesantno izgledaju, a dobija se i displej u boji između pokazivača na instrument tabli na kome je moguće videti detalje sa navigacije, podatke sa putnog računara, multimedije i sl. pa nije preko potrebno skretati pogled u toku vožnje.

nkblog auris2

Kao što smo i napomenuli glavna novina kod ove restilizacije su motori, pa željno isčekujemo neki od njih da probamo, a glavna vest je 1.2 turbo benzinac i 1.6-litarski dizel agregat „pozajmljen“ od BMW-a. Test model je pogonjen 1.6 benzinskim motorom sa kojim smo se detaljno upoznali tokom testa druge generacije Aurisa i njegove karavan verzije, pa smo ovde samo sumirali gradivo, a primećena je nešto niža potrošnja (prosek 7.5 l/100km, auto put 6.1 l/100km i gradska vožnja 8.8 l/100km). Jedna od stvari koja nam se prosto nametnula već posle prvih kilometara je vešanje koje je dosta unapređeno. Automobil mnogo bolje reaguje na komande, a da udobnost nije ugrožena, tako da je upravo vešanje, pored izgleda unutrašnjosti, ono što je kod ove restilizacije i najjači utisak.

Prethodni tekstKoenigsegg: Maksimalna brzina nije prioritet
Sledeći tekstMazda najavila konceptualni krosover Koeru

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here