netKar PRO – prvi utisci

0
2895
dsc_0294.jpg
NAS SPONZOR

Kako je najavljeno u prethodnoj vesti o novoj simulaciji netKar PRO, odrzan je LAN na sajmu automobila u Lancianu.

Mnogi posetioci mogli su tom prilikom da napokon probaju netKar i odmah potom iznesu svoje komentare na forumu DrivingItalia.

Sledeci tekst je slobodno kombinovani prevod dva inace nezavisna posta u kojima su dvojica ucesnika najbolje uspeli da opisu svoje prve utiske.

 

(klik na sliku otvara novi prozor u 1500×1000)

 

 

"Danas posle podne sam imao srecu da testiram ovaj biser od simulacije na standu DrivingItalia na sajmu u Lancianu.

Prvi utisci su izvanredni.

Fizika je krajnje verodostojna. Cim sam seo za volan i krenuo, imao sam neverovatan osecaj da se zaista nalazim u pravoj formuli,  a cini mi se da takav "feeling" voznje nikada do sada nisam imao prilike da iskusim, jednostavno pruza "nesto vise" sto nijedna druga simulacija do sada nije uspela da pruzi.

Grafika je krajnje funcionalna, sa izvanrednim balansom izmedju efekata i lepote. Igra tece vrlo dobro, bez ikakvih kocenja i zastajkivanja, uprkos velikoj kolicini detalja i zanimljivih efekata, koji ipak nikada nisu zasmetali u toku voznje, u smislu da ne odvlace paznju od sustine: osvetljavanje u realnom vremenu, senke u realnom vremenu, mehanicki delovi u pokretu, refleksije, pneumatici koji se vizuelno prljaju od trave ili peska i cije se gumene povrsine takodje vizuelno habaju u slucajevima izlaska sa staze, cak i prljanje vizira na kacigi, vizira koji tada moze i mora da se rucno obrise ! Prilikom jednog suvise naglog dodavanja gasa u pesku, vizir mi je u jednom trenutnku postao potpuno neproziran. Fantasticno !

Prikaz cockpit-a je interaktivan, tj paljenje motora i aktivacija raznih elektricnih sistema se vrsi pomocu misa, klikom na za to predvidjena mesta. Zvukovi su zaista realni, agresivni, i daju fantastican utisak brzine i snage. Mozda se moze zameriti da zvuk nema dovoljno detalja, ako se uporedi na primer za zvukom u rFactor-u. Ipak, receno mi je da se bitni detalji, kao sto su recimo cak i sama najava nekog ostecenja na motoru ili druga fizicka dogadjanja ipak mogu dovoljno dobro cuti…

Sva podesavanja se vrse u realnom vremenu, sedeci u kolima, tj bez potrebe izlaska iz igre, i rezultat svakog podesavanja se odmah prikazuje na ekranu. Setup se vrsi sedeci u samim kolima, u garazi, preko padajucih menija koji su postavljeni na gornjoj ivici ekrana.

Nazalost, imao sam prilike da probam samo Formulu 1600, slabiji model, ali me je i ona ipak dosta namucila.

Sva default podesavanja, bilo MOMO volana bilo same formule, su mi odmah savrseno odgovarala, tako da su pristup i veza sa simulacijom vrlo neposredni i trenutni. Sa GTR-om ili GTL-om, imam mnogo vise poteskoca da pronadjem prava setovanja i dobre kompromise u pogledu podesavanja volana.

Kada sam formulu pokusao malo jace da poteram, nakon sto sam odvozio nekoliko krugova da bih zagrejao pneumatike, odmah sam postao svestan tezine voznje, na primer koliko je tesko pravilno kociti, kao i reagovati u trenutcima odredjenog gubljenja kontrole, narocito izrazenog efekta “klatna”. Medjutim, zaista dobra stvar jeste da je u svim tim situacijama, mogucnost i osecaj vracanja formule pod kontrolu izgledao krajnje realan.

Mozda i zato sto je Force Feedback implemetiran na tako izvanredan nacin da se svaka oscilacija i vibracija u kriticnim trenutcima verno i na vreme oseti i upozorava vozaca pre nego sto je prekasno za adekvatnu reakciju.

Opsti utisak koji rezultira posmatranjem igre u celini je osecaj absolutne realnosti. Nema se utisak da se gleda u nesto sto je nacrtano na PC-u…utisak koji je tesko recima objasniti.

Zakljucio bih sa porukom svim skepticima da je po mom misljenju, od svih simulacija koje su izasle prethodnih godina (GTR, GTL, LFS, rFactor) upravo netKar onaj koji je uspeo da se najvise koncentrise iskljucivo na najvazniji aspekt: simulaciju same voznje.

Iako nam trenutno nudi najmanje sadrzaja u smislu kolicine automobila i staza, pruza nam najvise u smislu onoga sto najvise zelimo i cemu se najvise nadamo: zadovoljstva i zabave u sustini same voznje."

 

 

pict0190.jpg

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekstJeep Grand Cherokee Overland
Sledeći tekstnetKar PRO zvanicni sajt online !

1 COMMENT