Citroen: Kraj za hidropneumatsko ogibljenje

0
1286
NAS SPONZOR

Citroen će prestati da prodaje modele sa hidropneumatskim ogibljenjem, koje je decenijama bilo zaštitini znak ove marke. Kompanija radi na „novim tehnologijama“ kako bi osigurala da udobna vožnja i dalje bude jedan od glavnih aduta top modela ove marke, saopštilla je direktorka Citroena Linda Džekson (Linda Jackson).

Ona je odbila da saopšti detalje o planovima Citroena u budućnosti, ali je potvrdila nagoveštaje da francuska marka odustaje od ovog sistema ogibljenja da bi smanjila troškove u okviru mera koje je pokrenuo direktor PSA/Peugeot Citroena Karlos Tavares (Carlos Tavares).

Citroenovi skuplji modeli decenijama su imali sistem ogibljenja u kojem su konvencionalne opruge zamenjene sferama punjem azotom, koje se učvršćuju ili mekšaju uz pomoć hidraulične tečnosti.

Ovaj sistem bio je ključ mekane vožnje Citroena DS iz 1955. godine, a kompanija je koristila njegove varijacije na svojim top modelima sve do danas. Limuzina i karavan C5 koriste kompjuterski kontrolisane verzije ovog sistema pod imenom Hydractive III, preneo je Auto njuz (Auto News).

C5, koji je na tržištu već 7 godina, je poslednji Citroenov model sa hidropneumatskim ogibljenjem. Džekson nije precizirala kada će stići sledeća generacija ovog modela. Ona je rekla da će se sledeći C5 prodavati u Kini, ali da još nije jasna njegova sudbina na ostalim tržištima, uključujući Evropu.

Nove tehnologije koje omogućavaju visok stepen udobnosti u vožnji su sistemi adaptivnih amortizera i vazdušno ogibljenje.

Prethodni tekstJaguar Land Rover pravi automobile u Austriji
Sledeći tekstNK TEST: Mazda2 G115 Revolution Top

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here