MotoGP mašina za ulicu, Honda RC213v-S

0
1775
NAS SPONZOR

Kao što je i obećala na EICMA salonu Honda je ponudila motocikl inspirisan V4 motoGP mašinom koju u poslednjih nekoliko sezona voze njihovi asovi HRC odeljenja. Ali avaj, mašina je daleko od prave zamene za već vremešni CBR.

rc213vs 001

RC213V-S će ekskluzivno biti pravljen samo u fabrici u Kumamotou gde će ga ručno sklapati vrsni majstori što će broj proizvedenih primeraka ograničiti na ispod 300. Maašina će biti gonjena V4 agregatom zapremine 999 ccm sa titanijumskim klipnjačama dok je centralizaciji mase posvećena velika pažnja pa je ram vrlo kompaktan, dok je rezervoar smanjenih dimenzija, smešten ispod vozača, izrađeni od ugljeničnih vlakana dok je oplata kompozit plastičnih i ugljeničnih vlakana.

Po rečima ljudi iz Honde sledeći delovi dolaze direktno sa motoGP mašine: Zadnja vila, proklizavajuće kvačilo, Ohlins vile, Marchesini magnezijumski točkovi, fuzasteri i komande sa promenjivim položajem kao i skoro kompletan paket kočnica za koji se brine Brembo. Kako je i na „normalnim“ mašinama postalo standardno RCV213-S dolazi sa elektronskom kontrolom gasa i pet mapa koje vozaču stoje na izboru da se prilagodi stanju puta.

rc213vs 01

Ono što je razočaravajuće na ovoj vrhunskoj mašini je snaga od samo 160 konja i to u evropskoj verziji dok će za tržište Severne Amerike i Japana snaga biti još manja pa će tamo „GP mašina za ulicu“ imati celih 140 konja pri 11 000 o/min!

rc213vs 02

Doduše, postojaće sportski kit oji će se moći kupiti ali samo na nekim geografski ograničenim lokacijama koji će omogućavati mašini da se vrti do 16 000 o/min što će snagu povećati na 210 konja, ali je sve to prilično razočaravajuće s obzirom da će se osnovna verzija prodavati za astronomskih 188 000€ dok će sportski komplet koštati dodatnih 12 000€.

Prethodni tekstNissan najavio Juke-R Nismo
Sledeći tekstVolkswagen beleži uzastopni pad prodaje