Nissan GT-R LM NISMO

0
4234

Endurans prototipovi LMP1 klase su u moderno vreme postali prave pokretne laboratorije hibirdnih pogonskih sistema, a tom karavanu ekstremnih inženjerskih poduhvata se od ove sezone pridružio i Nissan. Napred postavljeni motor je vrlo retko rešenje kada su u pitanju prototipovi, dok pogon na prednjoj osovini do sada nije zabeležen. Nissan je sve to uradio u jednom paketu – GT-R LM NISMO.

Novi pravilnik Svetskog Endurans Šampionata je od 2014. godine dao izuzetno širok manevarski prostor inženjerima trkačkih timova, tako da su svi fabrički timovi odlučili da primene različite tehnologije kako bi što bolje iskoristili ono što im pravilnik omogućava.

Nissan marketing kaže: „Trke su rat. Inovacije su naše oružje.“

Marketing floskule su obično u velikom procentu vrlo iskrivljena slika realnosti, ali u ovom primeru se ne može mnogo prigovoriti zato što je Nissan odabrao potpuno drugačiji pristup od svih ostalih konstruktora. Naime, iako su Audi, Porsche i Toyota imali fundamentalno različite pogonske sisteme oni su zapravo imali identični, tradicionalni, pristup konstrukciji Le Man prototipa – centralno postavljeni motor koji snagu šalje na zadnju osovinu. Ovaj princip se odnosi na skoro sve vrste trkačkih automobila, ako izuzmemo ulazne kategorije trkačkih automobila na kružnim stazama.

NISMO odeljenje je odlučilo da njihov prototip ima pogonski motor postavljen napred, a da tu snagu prenosi na prednju osovinu! Kako je pravilnik pisan sa idejom da će konstruktori poštovati osnovne postavke kada je u pitanju pogon, Ben Boulbi (Ben Bowlby) je odlučio da iskoristi prednji deo automobila nad kojim je FIA WEC pravilnik bio izuzetno malo ograničavajući i na taj način postigne izuzetnu aerodinamičku efikasnost.

Iz ovako postavljenog koncepta sledila je i ideja da zadnji točkovi budu mnogo uži nego što je uobičajeno (9 umesto 14“) i time se dodatno unapredi protok vazduha i tako omogući velika efikasnost pri visokim brzinama (odnosno da se smanji otpor vazduh), a da je pri tome aeropotisak (downforce) zadržan na istom nivou kao i kod klasično projektovanih karoserija.

Za pogon je odabran 3 litarski V6 twin turbo benzinski agregat sa driektnim ubrizgavanjem, koji će ujedno biti osnova novog pogonskog sistema serijskog GT-R modela. Zvanično nije poznato koliko snage motor proizvodi, ali se pretpostavlja da je snaga nešto preko 500KS, dok je daleko bitnija informacija o obrtnom momentu potpuno nepoznata. U saradnji sa britanskim Cosworth tjunerom motor je projektovan da bude izuzetno efikasan i da ima ravnu liniju obrtnog momenta koja je ključna kada je u pitanje postizanje visoke efikasnosti. Zbog obilja obrtnog momenta, Nisan je odlučio da koristi petostepeni menjač kako bi se smanjila težina menjačkog sklopa, ali i da se smanji kompleksnost i time smanje šanse za eventualni kvar što je osnovna pretpostavka za pobedu u endurans trkama.

Nissan je za ovu sezonu odlučio da GT-R LM prototip bude klasifikovan kao hibrid u klasi 2MJ što znači da ovaj pogonski sistem tokom jednog kruga na stazi Le Sarthe može da prikupi do 2MJ energije, umesto 8MJ koliko je inicijalno planirano, ali zbog jako kratkog roka za pripremu automobila odlučeno je da se odabere minimalnih 2MJ. Nissan je odlučio da prikuplja kinetičku energiju sa prednje osovine i da tu energiju smešta u zamajac, koji je mehanički povezan sa prednjom osovinom što je rešenje koje do sada nije korišćeno.

Ključni elementi LMP1 prototipa koji je konstruisan u NISMO sportskom ogranku za endurans program sa centralom u SAD su efikasnost, stabilnost i brzina na pravcima – po rečima glavnog inženjera, Bena Boulbija. Ove komponente će svakako omogućiti GT-R LM protototipu da na Le Man trci bude konkurentan, bar na većem delu staze kojom dominiraju dugi pravci.

Intezivan rad na aerodinamici, kao i specifičan dizajn, su doprineli da novi prototip bude izuzetno snažan u segmentima koji su navedeni. Sa druge strane, motor postavljen napred i pogon na prednjoj osovini su elementi koji će sigurno otežati posao inženjerima da naprave agilno vozilo sposobno da i krivine prolazi velikom brzinom.

Kako bi se GT-R LM učinio dovoljno bezbednim i da bi mogao da prođe obavezne “kreš testove” koje sprovodi organizator FIA WEC takmičenja, ACO, odlučeno je da menjač bude postavljen ispred motora i da u kombinaciji sa zaštitnim i deformacionim elementima šasije poboljša bezbednost vozača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here