Autonomna vožnja Audija A7 na autoputu (VIDEO)

0
881
NAS SPONZOR

Audijev A7 Piloted Driving konceptualni automobil nedavno je obavio putovanje preko Silicijumske doline do Las Vegasa, a sada su njegove mogućnosti prvi put pokazane na nemačkom autobanu.

Tokom ove demonstracije nemački ministar saobraćaja Alksander Dobrint (Alexander Dobrindt) sedeo je na vozačkom mestu da bi se lično upoznao sa mogućnostima tehnologije autonomne vožnje.

Ministar je bio prilično impresioniran ovom tehnologijom i izjavio je da “automatizovana vožnja nije nešto što pripada naučnoj fantastici” i da će se za nekoliko godina autonomna vozila kretati putevima.

Digitalna tehnologija može da preuzme zadatke od vozača i pruži veću bezbednost i pogodnost. Dugoročni cilj su putevi potpuno povezani informacionom mrežom. Saobraćajne gužve i zagađenje biće smanjeni, bezbednost u saobraćaju povećana, a infrastruktura će se koristiti do svog optimalnog kapaciteta”, izjavio je Dobrint.

On je rekao da cilj Nemačke mora biti da ostane svetski lider u oblasti inovacija i industrije, uključujući automatizovanu vožnju.

Audi A7 Piloted Driving Concept može da se kreće samostalno na autoputu zahvaljujući seriji naprednih elmenata, uključujući ultrazvučne senzore, prednju kameru, infarcrvenu kameru i prednji radar. Njih koriste sistemi poput adaptivnog tempomata, asistencije za držanje saobraćajne trake, asistencije pri parkiranju, sistema za noćnu vožju i Audijeva bezbednosna tehnologija koja priprema automobil za sudar.

Član upravnog odbora Audija Ulrih Hakenberg zadužen za tehnički razvoj (Ulrich Hackenberg) izjavio je da je ovo bila demonstracija tehničke zrelosti automatizovane vožnje, koja će u inicijalnoj fazi biti ugrađena u Audi A8 početkom 2017. godine.

Pri brzinama od 0 do 65km/h automatizovani sistem preuzima komande ubrzanja, kočenja i upravljanja od vozača, ukoliko on to želi u slučaju saobraćajne gužve. Kada na putu više nema gužve ili se sam put završi, kompjuter traži od vozača da ponovo preuzme kontrolu.

Procesori visokih performansi procenjuju signale dobijene od svih senzora u realnom vremenu i proračunavaju manevre. Radarski sistem skenira područje ispred automobila, a video kamera detektuje granice saobraćajne trake, pešake i ostala vozila. Lasersko skeniranje obezbeđuje podatke visoke preciznosti o objektima udaljenim do 80 metara. Čak 12 ultrazvučnih senzora i četiri kamere nadgledaju područje oko automobila.

Prethodni tekstF1: Luis Hamilton na pol poziciji u Kini
Sledeći tekstF1: Hamilton pobednik u Kini

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here