Još efikasniji Audi R18 e-tron quattro za 2015

0
3773

Audi Motorsport odeljenje je za predstojeću sezonu Svetskog Endurans Šampionata (WEC) predstavilo novu evoluciju R18 e-tron quattro LMP1 prototipa. Unapređenja na aerodinamici, hibridnom i SUS pogonskom sistemu bi trebalo da omoguće ekipi iz Ingolštata da nastave dominaciju na Le Manu, ali i da se suprotstave Toyota i Porsche posadama tokom na svim ostalim trkama.

Prošle godine Audi R18 e-tron quattro posade su imale dosta muke da sustignu kako Toyota TS040, a tako i Porsche 919 posade. To ekipu Audi Motorsport odeljenja nije sprečilo da zabeleže 13. pobedu na 24 časa Le Mana iako su bili u klasi 2MJ, dok su protivnici bili u daleko snažnijoj, 6MJ, klasi.

Ove godine Audi R18 e-tron quattro je klasifikovan kao prototip sa hibirdnim pogonom u klasi 4MJ, što bi sigurno trebalo da obezbedi daleko bolje performanse kako na Le Manu, gde će Audi braniti titulu, a tako i na drugim stazama ovogodišnjeg šampionata.

Jorg Zander (Jörg Zander), novi šef razvoja Audi Sport odeljenja, je izjavio: „Mogućnosti novog pravilnika koji je na snazi od 2014. nisu ni blizu potpunog iskorišćenja. Pravilnik nam nudi mogućnost da se unapređujemo na mnogo polja, a naša očekivanja da će ogromna konkurencija u LMP1 klasi sigurno omogućiti da ovogodišnji prototipovi budu dosta brži nego prošle godine, a da pri tome troše manje goriva.“

Peta generacija R18 prototipa je vizuelno značajno drugačija od prethodnika iako je osnovna struktura vrlo slična. Novi izgled je rezultat velikog rada na optimizaciji opstrujavanja, tako da je sada kompletan koncept promenjen sa ciljem da se vazduh šalje kako oko, ali i kroz prednji deo karoserije u motorni prostor. Veliki usisnici u prednjim bokovima vozila ne samo što smanjuju aero otpor nego su i uticali na način na koji su projektovane prednje svetlosne grupe. Audi je već prošle godine koristio lasersku tehnologiju, koja je i ove godine korišćena u kombinaciji sa Matrix LED tehnologijom. Ove inovacije su već našle put i do serijskih modela što je jedan od veoma značajnih elemenata Audi sportskog programa kome je osnovni cilj da se trkačka tehnologija što pre nađe u putničkim vozilima.

Centralna sigurnosna struktura, monokok, prethodnog modela je zadržan dok je dizajn prednjeg dela promenjen. Kako je taj deo strukture bitan za sigurnost, Audi je obavio i obavezne kreš testove sa modelom za 2015. Modifikacije na karoseriji kako bi se drugačije usmerilo opstrujavanje po bokovima vozila sa ciljem da se vazduh dovede do novih hladnjaka pogonskog sistema zaduženih za hlađenje električnog pogona i dizel motora.

Kao i proteklih godina, Audi priprema dve različite karoserije u zavisnosti od toga kakva je konfiguracija staze – jedna standardna i jedna sa produženim zadnjim delom tzv. “Long Tail”. U kombinaciji sa optimizovnim šasijama koriste se i posebne komponente Michelin pneumatika kako bi se potencijal prototipa u potpunosti iskoristio.

Hibridni pogon je ove godine unapređen, sa posebnim napretkom kada je u pitanju prikupljanje energije. Audi je jedini konstruktor koji je uspeo da pobedi na 24 časa Le Mana sa hibridno pogonjenim prototipom, odnosno tim iz Ingolštata ima iza sebe pobede iz 2012, 2013 i 2014 – sve postignute korišćenjem e-tron quattro hibridne tehnologije. Ove godine Audi prelazi u veću energetsku klasu, tako da će na Le Man stazi e-tron quattro koristiti duplo energije – 4MJ po krugu umesto dosadašnjih 2MJ.

Energija koja se prikuplja na kočenju se šalje na prednju osovinu u fazi ubrzanja. Elektro sistem sada ima daleko više snage nego što je to bio slučaj prošle godine – preko 200kW (272KS). U skladu sa povećanjem snage elektro motora, povećan je i kapacitet sistema za skladištenje energije, odnosno “zamajac”, koji sada može da prihvati do 0,7MJ što je povećanje kapaciteta za 17%. Ova unapređenja su zapravo i najbitnija za sezonu 2015, s obzirom da je Audi jedini konstruktor koji koristi mehanički sistem za skladištenje energije i čije unapređivanje je bilo i najveća kočnica da se R18 nađe u većoj energetskoj klasi.

Unapređenja nisu prisutna samo na elektro pogonu, već je značajan napredak postignut i kada je u pitanju dizel motor. Nova evolucija 4.0 V6 TDI agregata je pretrpela značajne izmene kako bi se optimizovao rad i povećala efikasnost. Nova generacija dizel agregata sada proizvodi 410kW (558KS) iako je prelaskom u kategoriju od 4MJ smanjena raspoloživa količina goriva za 2,5%. Novi pravilnik za 2015. zahteva da je tokom sezone moguće koristiti 5 agregata po prototipu, tako da je razvojni tim morao da vodi računa da izdržljivost motora bude na visokom nivou.

I pored značajnih unapređenja i povećanja kapaciteta sistema za skladištenje energije, minimalna težina od 870kg je i ove godine dostignuta, tako da R18 e-tron quattro posade neće imati prototip teži od minimalne vrednosti definisane pravilnikom. Sva unapređenja bi trebala da omoguće da 2015 Audi R18 e-tron quattro bude brži nego prethodni model i pored toga što je dotok goriva smanjen za 2,5%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here