Prvi utisci: Toyota Yaris 1.33 VVT-i 2015

0
5192
yaris1

Toyota je uvek imala dosta uspeha sa prodajom modela Yaris na evropskom tržištu, pa je i logično i interesovanje za svaku novu generaciju. Od starta proizvodnje krajem prošlog veka pa do danas, Yaris je prošao kroz tri generacije modela, a sada je aktuelna treća generacija sa tim da ove godine na scenu stupa restilizacija.

 

yaris1

U odnosu na prethodnu generaciju koji smo vozili pre skoro tri godine, Yaris model za 2015. godinu najveće razlike nudi po pitanju spoljašnjeg izgleda. Prednji branik/maska je ta najveća razlika, pa je primenjen “X dizajn” koji se sada aktuelan na svim novim Toyota modelima. Sa hrom detaljima i velikim “grilom”, novi prednji branik izgleda novo i atraktivno, mada je sa druga strane pitanje koliko odgovara ukupnom imidžu Yaris-a. Logično, sa branikom se morala uraditi i korekcija farova ali je to veoma suptilno, pa na prvi pogled i nije lako primetiti razliku.

yaris2
Sa zadnje strane su nove “štopaljke” primetno manje, uz integraciju LED osvetljenja. Shodno tome, zadnji branik je malo promenjen, ali samo toliko da uklopi novi izgled zadnje svetlosne grupe, dok sve ostalo izgleda veoma slično. Dotična sličnost se nastavlja i kada je u pitanju eneterijer, pa je tu baš teško primetiti bilo kakvu razliku jer je realno i nešto nema. Tabla, volan, konzola, kontroler, ekran, sve je tu na svom mestu, isto kao i ranije.

yaris3
Sa mehaničke strane, nema izbora sem ponavljanja da promena nema. Motor zapremine 1,33 litre nudi istih 100 KS, pa su i izmerene performanse vrlo slične onim koje smo izmerili testirajući prethodnu Yaris verziju, određena minimalna razlika može biti samo posledica drugačijih vremenskih uslova u trenutku merenja i drugih (zimskih) guma.

yaris4
Ipak, ono što se moralo promeniti usled uticaja tragično lošeg stanja većine auto tržišta je cena. Tako je testirani Yaris iz 2012. sa 1.33 motorom (istina u skoro maksimalnom paketu opreme) bio skuplji od 15 hiljada evra, dok je sada situacija oko cene primetno drugačija.

Model koji smo imali na testu (Sol paket opreme, 1.33 benzinski motor, 6-brzinski menjač) ima trenutno akcijsku cenu od 11990 evra, što je značajno spuštanje sa regularne cene od 14480€. Nešto skromniji Luna paket opreme spušta akcijsku cenu na 10990 evra, a to već dobrano ulazi u domet razne konkurencije, a gde Toyota sa novim Yaris-om ima mnogo veće šanse da privuče kupce. Osnovni problem prethodne generacije Yarisa je bila dosta veća cena u odnosu na konkurenciju iz klase (po segmentu i po ceni), pa je evidentno da se kroz razne akcijske ponude i cene ovaj problem želi neutralisati. Prodajni rezultati u 2014. dovoljno govore u uspehu ove “strategije”, pa zbog kvaliteta i brand idmidža koji ima Toyota, treba očekivati da će kupci biti mnogo zainteresovaniji za novi Yaris.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here