Dakar: Etapna pobeda za autstrijskog motociklistu, Matijasa Valknera

0
1155

Treća etapa je ostala u senci izuzetno teške druge etape koju je obeležio veliki broj odustajanja takmičara iz svih kategorija. Za poljskog motociklistu Mihaela Hernika je treća etapa bila fatalna, a razlozi smrtnog ishoda se još uvek ne znaju.

I pored izuzetno teške druge etape, na kojoj je Gabor Sagmajster povredio šaku i odustao, takmičari su na kraju treće etape bili saglasni da je treća etapa bila izuzetno opasna zbog mnogo skrivenog kamenja u isušenim rečnim koritima kuda je specijal vodio takmičare.

Dakar je i ove godine uzeo danak, stradao je poljski motociklista Mihael Hernik (#82) koji nađen na 206. kilometru specijala. Gubitak signala je bio razlog za početak potrage, a helikopterska jedinica je vozača našla 300m van utvrđene rute nakon 40 minuta potrage. Doktor je na licu mesta ustanovio smrt, a preliminarni pregled govori da poljak nije preminuo usled pada.

Austrijski motociklista koji je ove godine debitovao na Dakaru, a koji je na prve dve etape pokazao vrlo zavidni tempo je zabeležio i svoju prvu etapnu pobedu na Dakaru, ostavivši iza sebe vodećeg vozača KTM tima, Marka Komu. Najbrža Honda je bila u rukama Barede Borta koji je etapu završio kao treći. Duklo (Šerko) je vozio odličnu i etapu završio kao šesti. U generalnom plasmanu i dalje vodi Bareda ispred timskog kolege Gonsalveša, dok je Valkner odličnim rezultatom na ovoj etapi sada treći u generali. Čak pet KTM vozača je trenutno u poteri za dva vodeća HRC vozača.

U kategoriji automobila etapnu pobedu je osvojio lokalni vozač, Orlando Teranova (Mini) ostavivši iza sebe dve Tojota posade: de Vilijersa i Alrajhija. Sainc je uspeo da etapu završi na četvrtoj poziciji, tako da treba očekivati da Sainc postaje sve brži kako se teren bude menjao iz WRC etapa ka klasičnim Raid specijalima. Al-Atija je završio kao peti zbog nešto konzervativnijeg tempa, a njegov napad se očekuje sutra kada će nekoliko vozača ispred njega „krčiti“ put i rešavati potencijalne navigacione probleme.

Robi Gordon je etapu zarvršio kao 15, jedno mesto iza Deprea. Peterhansel je takođe vozio bolje nego na uvodnim etapama – završio je na sedmom mestu, jedno mesto iza Nani Rome. Najbolje plasirani Reno Daster je na 31. mestu.

U generalnom plasmanu Al-Atija vodi ispred de Vilijersa sa 5 minuta, dok je Teranova treći. Saudijac Alrahji je peti iza Sainca, a ispred Holovčića u Miniju.

Airat Mardeev je u napadu i na ovoj etapi beleži svoju prvu ovogodišnju pobedu. Drugo mesto je osvojio Karginov (Kamaz), dok je Žerar de Roj osvojio treće mesto. Aleš Lopre (Man) je bio brži od Sotnikova (Kamaz). Nikolaev je etapu završio na osmoj poziciji ispred Hans Stejsija koji je bio sporiji od njega za oko 3 minuta.

Mardeev je ovom pobedom prešao u vođstvo ispred Loprea, a Karginov i Nikolaev su sada na pozicijama tri i četiri. Vodeći Iveko vozači su sada na sedmom (de Roj) i osmom (Stejsi) mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here