Pariz: Volkswagen XL Sport sa Ducatijevim motorom

0
732
NAS SPONZOR

Volkswagen je na pariskom salonu automobila predstavio XL1 sa visoko performantnim Ducatijevim motorom. Koncept XL Sport ima centralno smešteni V-twin agregat, koji je najsnažniji dvocilindrični agregat za motocikle u svetu.

Ducati je deo Volkswagen grupe, pošto ga je 2012. godine kupio Audi.

14volkswagen xlsport1

Iskorišten je motor iz modela 1199 Panigale Superleggera. U verziji za XL Sport, on isporučuje 200KS, a vrti se do 11.000 obrtaja, što automobilu omogućava ubrzanje od 0-100km/h za 5,7 sekundi i maksimalnu brzinu veću od 268km/h. Motor je kombinovan sa sedmostepenim DSG menjačem.

Iako koncept ima sličnosti sa superštedljivim XL1, pojedini dizajnerski elementi su razvijeni ispočetka. Automobil ima optimizovano podvozje, difuzor i i adaptivne otvore izduvnog sistema integrisane u zadnji segment vozila. Osim toga koncept je duži od XL1, ima znatno šire blatobrane i veće točkove.

14volkswagen xlsport2

XL Sport je težak 890kg, a aerodinamički koeficijent mu je 0,258. Volkswagen tvrdi da je ovo najbrži automobil na svetu u odnosu na snagu kojom raspolaže. Konstrukcija je napravljena od kombinacije karbona i čeličnih cevi koje drže ogibljenje. Ono se sastoji od dvostrukih viljuški napred i nazad. Karoserija je napravljena od polimera ojačanog karbonom, sa monokokom i sedištima za vozača i suvozača.

Penumatici imaju dimenzije 205/40 R18 napred i 265/35 R18 nazad, a felne su napravljene od kovanog magnezijuma, što je u odnosu na aluminijumske felne donelo uštedu od 23,9kg.

14volkswagen xlsport3

14volkswagen xlsport4

U kabini ima nekoliko izmena u odnosu na standardni XL1, poput digitalne instrument table, sa merenjem vremena po krugu i prikazivanjem pritiska ulja, Ravni karbonski dodatak na vrhu instrument table sprečava pojavu refleksije na vetrobranu. Volkswagen navodi da je enterijer inspirisan moto sportom.

Za sada nema informacija o tome da li će Volkswagen pokrenuti serijsku proizvodnju ovog automobila.

Prethodni tekstPariz: Fiat 500X zvanično
Sledeći tekstPariz: Nova Suzuki Vitara

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here