Novi Land Rover Discovery Sport (VIDEO)

0
515

Evolucija aktuelne ponude Land Rovera nastavljena je prezentacijom modela Discovery Sport. Ovaj automobil za sedam putnika predstavlja vizuelno osveženu i unapređenu verziju varijante LR2, koju menja.

Land Rover Discovery Sport je cenom od oko 30.000 EUR u osnovnoj varijanti pristupačniji od ostalih modela ovog proizvođača, ali sa dodatkom opcija cena može biti značajno povećana.

https://www.youtube.com/watch?v=k5onQsM89tI
Standardni motor je dvolitarski turbo motor od 243KS i 340Nm, poznat iz modela Range Rover Evoque. Snaga se stalno prenosi Haldex sistemom na sve točkove preko devetostepenog automatskog menjača. Vozač na raspolaganju ima više opcija za vožnju van puteva – opštu, za travu/šljunak/sneg, blato i pesak. Sistem Terrain Response utiče na upravljanje, odziv na gas, menjač, kočnice, kontrolu stabilnosti i prenos snage na točkove.

14landrover dsport1

Klirens od 21cm, vertikalni hod točkova do 34cm i mogućnost savladavanja nagiba do 45 stepeni čine ovaj automobil solidnom opcijom za vožnju van puteva. Ostale zanimljive tehnologije koje je Land Rover ugradio u ovaj model su kontrola kretanja na usponu, postepeno otpuštanje kočnica pri kretanju na nagnutom terenu, dinamička kontrola stabilnosti, sprečavanje blokade pri prejakom kočenju motorom po klizavim uslovima i elektronska kontrola trakcije.

14landrover dsport2

U izradi strukture i karoserije dosta je korišten aluminijum, kao bi Discovery Sport bio što lakši, a čvrstoća i trajnost konstrukcije pojačana je specijalnim šipkama. Poklopac motora, prednji blatobrani i zadnja sekcija automobila su od aluminijuma, dok poprečna šipka od magnezijuma pojačava torzionu čvrstoću. Bezbednosna ćelija, A i B stubovi su od ojačanog čelika. Prednje ogibljenje ovog automobila ima elemente od čelika i aluminijuma. Zadnje ogibjenje je multilink sa aluminijumskim elementima.

14landrover dsport3

Oprema u kabini je izdašna i čine je kožom presvučena sedišta, pet opcija za boje enterijera, trokraki multifunkcionalni upravljač, petoinčni TFT ekran na kontrolnoj tabli, poluge za menjanje brzina automatskog menjača, rotacione kontrole funkcija postavljene na crnu površinu visokog sjaja i opšti dizajn kokpita koji podseća na skuplju liniju Range Rover.

14landrover dsport4

Na listi opcija su dvostruki šavovi na kožnim sedištima, podesivo osvetljenje kabine, osmoinčni ekran i opcije za personalizaciju, poput Black Packa koji donosi felne od 19 ili 20 inča i crnu prednju masku, retrovizore, otvore na prednjim blatobranima i crne elemente na poklopcu motora i prtljažnika. Dalje, tu su kontrastne boje za krov, panoramski krov sa specijalnom solarnom zaštitom, držači za iPad za drugi red sedišta i telo za hlađenje odnosno grejanje u centralnom naslanjaču za ruke. Land Roverov sistem za aplikacije razvijen je u saradnji sa Boschom i omogućava integraciju Apple i Android pametnih uređaja.

Kada je nepotreban, treći red sedišta može da se sklopi, a tada se oslobađa prostor jednak onom u regularnoj verziji automobila sa pet sedišta. Međuosovinski razmak je 275cm, a ukupna dužina automobila 460cm.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here